Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Üniversiteye Başvuru

Cambridge Üniversitesi Hakkında 7 İlginç Bilgi

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Cambridge Üniversitesi hakkında birkaç ilginç bilgi öğrenmek ister misin? Cambridge Üniversitesi tarihi, ünlü Cambridge mezunları ve daha fazlası rehberimizde.

Cambridge Üniversitesi Hakkında 7 İlginç Bilgi

Günümüzde yurtdışında üniversite okumak birçok öğrencinin hayali olmaktan çıkmıştır. Zira özellikle gelişen teknoloji ve küreselleşme öğrencilere dünyanın her hangi bir ülkesinde üniversite eğitimi alabilme şansının yolunu açmıştır. Bugün ister Amerika ya da Kanada, ister Avustralya ya da Japonya’da olsun, İngilizce ve internet bilginiz olduktan sonra eğitim araştırmalarına girebilir, üniversitelerle direk iletişime geçebilir ve kendinizi yurtdışında eğitim hayatına hazırlayabilirsiniz. Zira İngiltere ve Amerika gibi dünyanın birçok ülkesi her yıl uluslararası öğrencilerin ülkelerinde eğitim alabilmesi ve ziyaret edebilmesi için imkanlar ve fırsatlar sunar. 

 

İngiltere’nin en prestijli eğitim kurumlarından biri olan Cambridge, 2023 QS Dünyanın En İyi Üniversiteleri sıralamasında Massachusetts Institute of Technology okulunun ardından ikinci sırada yer almıştır. Yazımızda İngiltere’de eğitim almak isteyenler için Cambridge Üniversitesi hakkında birkaç ilginç detaya yer verdik. Keyifli okumalar!

 

1. Büyüleyici Cambridge tarihi

 

University of Cambridge, İngiltere’nin Cambridge şehrinde 1209 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesi olmasının yanında dünyanın dördüncü en eski İngiltere’nin de en büyük eğitim kurumlarından biridir. Cambridge şehrinin tarihini, mimarisini ve doğal güzelliklerini yansıtan okul, Oxford Üniversitesi’nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulmasıyla bilinir. Şehrin geneline yayılan tarihi üniversite binaları, müzeleri, botanik bahçeleri, ve kütüphaneleri ile dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası öğrencileri cezbeder.

 

 

Cambridge University, çok zengin ve büyüleyici bir geçmişe sahiptir ve üniversitenin sosyal ve kültürel ilginç yönleri eskiden olduğu gibi günümüzde de yurtdışı eğitim almak isteyenlerin uğrak yeri olmuştur. Gerçi üniversitede okumak isteyen öğrencilerin başvuru aşamaları için ‘’A’’ seviyesinde bir nota sahip olmalarının yanında üstün başarılar ve araştırmalarla da kendilerini kanıtlamaları istenir. Kabul sürecinde öğrencileri bir dizi test ve sınavdan geçiren üniversite, başarılı olan öğrencileri mülakata çağırır. 31 kolej, 150’den fazla fakülte, bölüm ve kurumlara sahip üniversitede lisans ve yüksek lisans öğrencileri yaş sınırlaması olmadan kabul edilir. 

 

2. Prestijli kolejler

 

Cambridge bir 'kolej' üniversitesidir. Farklı akademik konulardaki fakülte ve bölümlerden ve 31 Kolejden oluşur. Bunların 29'u lisans eğitimi için başvuruları kabul etmektedir. Seçtiğiniz kolej günlük hayatınızı etkileyecektir ve bu nedenle sizin için Cambridge'deki en iyi iki koleji bulmanıza yardımcı olacak birkaç bilgi verelim:

 

  • Christ’s College - Eski mezunları arasında Charles Darwin ve John Milton gibi efsanevi isimlerin yer aldığı Christ's College, 15. yüzyıldan beri var olmasına rağmen bugünlerde özellikle lisans öğrencilerini kabul eder. Christ's College ile ilgili en etkileyici şey, zengin kütüphane koleksiyonudur.
  • Trinity College - Isaac Newton gibi isimlerin okuduğu Trinity College, yüzlerce yıldır Cambridge üniversitesinin bir parçasıdır ve Nobel Ödülü kazanan 34 bilim insanı üretmiştir.
  • Pembroke College - Cambridge üniversitesi’ndeki en eski üçüncü kolej olan Pembroke, 1347'de kuruldu ve Cambridge'in ilk üniversite şapeline ev sahipliği yapıyor. Tıp okumak istiyorsanız, Cambridge Tıp Fakültesi bulunan Pembroke College kesinlikle doğru seçim olacaktır. 
  • Peterhouse - Cambridge üniversitenin en eski koleji olan ve 1284'te açıldığından bu yana yüzyıllar boyunca çığır açan mucitler, Nobel ödüllüler ve aydınlar haline gelen mezunlarıyla övünür. Fizik öğrencileri için Cambridge okulundaki en iyi kolejdir ve CERN ile bağlantıları vardır. 

 

Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.

 

3. Ünlü kütüphaneler

 

Cambridge Üniversitesi'nde okumaya karar verdiyseniz eğer istediğiniz bir kitabı bulmak ya da ders çalışmak için sakin bir yer aramaya gerek yok. Zira üniversite her fakülte ya da bölümün bile kendine ait olduğu 100’den fazla kütüphaneye sahiptir ve İngiltere ile İrlanda’da yayınlanan her kitabında ücretsiz kopyasını talep etme hakkınız vardır. 

 

 

Cambridge Üniversite Kütüphanesi yaklaşık 8 milyonluk bir kitap hacmiyle merkezi bir araştırma kütüphanesidir. Bunun yanı sıra 100 binden fazla kitaba sahip Tarih Fakültesinin Seeley Tarih Kütüphanesi, Trinity Kolej Kütüphanesi ve Wren Kütüphanesi bulunmaktadır. Isaac Newton’un kişisel kütüphanesindeki kitapların ve erken Shakespeare baskılarının da bulunduğu üniversite kütüphaneleri; bilime, matematiğe ve tarihe ışık tutan buluşlara tanıklık eden birçok yayına sahiptir. Üniversitenin yayın organı olan Cambridge University Press, dünyanın en eski yayınevidir.

 

4. Diğer üniversitelerden daha fazla Nobel Ödülü sahibi

 

Cambridge Üniversitesi mezunları, öğretim elemanları ve akademisyenleri fizik, kimya, fizyoloji ve tıp, edebiyat, barış ve iktisatı kapsayan altı bölümün her birinde 121 kez Nobel Ödülü kazanmış olmakla beraber, Oxford üniversitesinin çok üzerindedir. Sadece fizik alanında 32 Nobel Ödülü kazanılmış, en çok ödül kazanan kolej ise Trinity College olmuştur. Bunlardan en önemlileri arasında İnsan Hakları ve Düşünce özgürlüğünü savunduğu yazılarından dolayı 1950 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ve University of Cambridge mezunu olan matematikçi, flozof ve tarihçi Bertrand Russell ile 2010 yılında aynı ödülü almış yazar ve eleştirmen Mario Vargas Llosa vardır.  

 

Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz. 

 

5. Tanınmış Cambridge mezunları

 

Cambridge Üniversitesi, özellikle bilim ve matematik alanındaki başarıları, ödüllü araştırmaları ve ünlü mezunları ile tanınır. Bunlar arasında en bilinen isim olarak Isaac Newton’ı ve matematik alanında özellikle ülkemizde de ‘’Sonsuzluk Teorisi’’ ismiyle izlediğimiz filmde daha yakından tanıdığımız ve üniversitede olduğu yıllarda matematik alanında çığır açan Hintli Srinivasa Ramanujan’ı sayabiliriz. Cambridge Üniversitesi bilgisayarın doğum yeri olarak kabul edilmekle birlikte matematikçi Charles Babbage, dünyanın ilk bilgi işlem sistemini 1800’lerde tasarlamıştır.

 

İngiliz fizikçi ve evrenbilimci Stephen Hawking kozmoloji çalışmalarını yürütmek için Cambridge Üniversitesi'nde uzun yıllar araştırmalarını yürütmüştür. Karadelikler, Sonsuz Evren, Big Bang gibi kuramlarıyla, bugün yaşayan bilim insanları arasında dünyanın en çok tanınan insanıdır. Edebiyat alanında romantizm akımının önde gelen isimlerinden şair Lord Byron’u ve Sylvia Plath’ı, sinemadaysa Rachel Weisz, Tilda Swinton’u  tanınmış Cambridge mezunları arasında sayabiliriz.

 

6. Sosyal medyayı en iyi kullanan üniversite 

 

Cambridge, Birleşik Krallık içerisinde başta Instagram olmak üzere sosyal medya hesaplarını en iyi kullanan, öğrencilerine ve mezunlarına eğlenceli içeriklerle ulaşabilen eğitim kurumlarından biridir. Cambridge şehrinin geneline yayılan eğitim kurumlarına ait tarihi binaların ve muhteşem doğa manzaralarının yer aldığı kaliteli ve eşsiz fotoğraflarla hem üniversitede eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilere hem de şehri ziyaret etmeyi düşünenlere ulaşmakta zorlanmazlar. Özellikle her hafta yayınladıkları üniversite araştırma bülteni ile haftanın olaylarına göz atarken bir yandan da yayınlanan videolarla şehrin güzelliklerine dikkat çekerler. Cambridge Üniversitesi Instagram hesabı 1,1 milyon takipçisi ile aktif bir sosyal medya ağına sahiptir.

 

7. Cambridge Üniversitesi ile ilgili ilginç bilgiler

 

Cambridge Üniversitesi hakkında bilmeniz gerekenler tabii ki yukarıda bahsettiklerimizden ibaret değil, ancak kuruluşu 1200’lere dek uzanan üniversite tarihi geçmişten günümüze uzun bir listeye sahiptir. Bu nedenle sizinde dikkatinizi çekebilecek bazı ilginç bilgiler ve kısa kısa detaylara birlikte göz gezdirelim:

 

  • University of Cambridge üyeleri, geçmişte sıklıkla resmi akademik giysilerini giyerek sokaklarda dolaşırken, günümüzde bu gelenek özel etkinlikler ve resmi yemeklerde azda olsa sürdürülmektedir.
  • Matematik Köprüsü olarak bilinen ve resmi adı Wooden Bridge olan ahşap köprü Queen’s College’ın iki parçasını birbirine bağlayan ve matematiksel ilkeler kullanılarak inşa edilen ilk köprüdür. James Essex tarafından 1749’da inşa edilmiştir.
  • Günümüz futboluna benzeyen ve ilk olarak şehrin ortasındaki Parker’s Piece’de halka açık olarak basit kurallarla oynanan futbol ve kabul gören Cambridge kuralları, 1863’te Futbol Federasyonu kurallarının temelini oluşturmuştur.  
  • Cambridge şehri, Amerika’daki Silikon Vadisi’ne alternatif olan Silikon Fen’e sahiptir. Üniversitenin varlığı ve araştırma odaklı teknolojik gelişmelere olan katkısı nedeniyle daha da gelişen bu alan, üniversite öğrencilerine sağladığı staj ve iş imkanları ile tercih sebebidir.
  • Öğrenciler için ilginç gelebilecek bir etkinlik, Night Climbing olarak adlandırılan ve öğrencilerin şehirdeki kolej binalarına gece tırmandıkları bir organizasyonlar zincirinden ibarettir ve üniversite tarihinde hala yer bulmaktadır.
  • Lord Byron, Trinity College Cambridge kolejinde okurken odasında köpek beslemesine izin verilmeyince, üniversite tüzüğünde yer alan bir kural olmadığı için odasına ayı getirmiştir.
  • Harvard Üniversitesi kurucusu John Harvard, Cambridge mezunudur.
  • Murray Edwards, Lucy Cavendish ve Newnham Kolejleri sadece kadınları kabul etmektedir.
  • 1996’da ilk klonlanan memeli hayvan olan Dolly’nin klonlanmasından sorumlu Ian Wilmut, Darwin College mezunudur.
  • Stephen Hawking’in hayatının anlatıldığı The Theory of Everything filminin çekimlerinin bir kısmı Cambridge’de Saint John’s College’da gerçekleşmiştir.
  • Vladimir Nabokov’un 1932'de yazdığı Zafer romanı, Rusya’dan kaçan ve Cambridge’de eğitim gören bir öğrencinin hikayesini anlatır.

 

Cambridge Üniversitesi hakkında yeterince bilgi aldığımıza göre İngiltere’de eğitim başvuruları için Birleşik Krallık’taki tüm üniversitelerin listesine buradan göz atabilirsiniz! Aynı zamanda finansal bilgiler için Öğrenciler İçin Birleşik Krallık’ta Yaşam Ücretleri ve Birleşik Krallık’ta Öğrenim Ücretleri yazılarımıza göz atabilir, Birleşik Krallık'ta Burs Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Rehberimizden göz atın.

 

Bölüm ara

Ülke seçin
Lisans