Temel Bilgiler
Almanya: Vize Rehberleri

Almanya İçin Öğrenci Vize Başvurusu

share image

Almanya, özellikle Türkiye’den en çok vize başvurusu yapılan ülkelerden biri! Her yıl bir çok Türk vatandaşı Almanya’da eğitim, çalışma ve yerleşme için vize başvurusu yapmaktadır. Bu sebeple Almanya’ya gerçekleştirilen vize başvuruları titizlikle incelenmekte ve belirtilen şartların sağlanması gerekmektedir.

 

Almanya da üniversite eğitimi almak için vize başvurusu yapmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Konsolosluk yetkilileri vize başvurusu yapan adayları birkaç farklı kriter üzerinden değerlendirmektedir. Bunlardan en önemlilerinden biri ise uygun bir aday olup olmadığınızdır.

 

Uygun Yaş Aralığında mısınız?

 

Almanya’da üniversite okumak hedefiyle öğrenci vizesine başvuracak olan adayların tercihen liseden mezuniyetlerinin ardından en çok 2-3 yıl geçmiş olması tercih ediliyor. Bu adaylar aradaki bu zamanı nasıl geçirdiklerini açıklamak zorundadırlar. Örnek vermek gerekirse, öğrenci lise mezuniyetinden sonra üniversite sınavına tekrar hazırlanmak ve sınava tekrar girmek amacıyla geçirdiğini söyleyebilir. Lise mezuniyetiniz üzerinden 3 yıl ve daha fazla geçti ise bu durumun vize memurları tarafından daha dikkatli incelendiğini belirtmek gerekir. Üniversite eğitimi amaçlı Almanya öğrenci vizesi için lise mezuniyetinizden sonraki 2 yıl içinde başvuru yapmalısınız ( En sağlıklı durum liseden mezun olduğunuz yıl vize başvurunuzu gerçekleştirmeniz)

 

Şartlı kabul

 

Almanya’da üniversite eğitimi almak için vize başvurusunda bulunuyorsanız, ilk yıl dil eğitimi alacak olsanız dahi, bir Alman üniversitesine başvurduğunuzu ve kabul edildiğinizi gösteren bir şartlı kabul belgesi sunmanız gerekmektedir. Şartlı kabul belgesi olmadan öğrenci vizesine  başvurmanız durumunda vize reddi alma olasılığınız yüksektir.

 

Vize Görüşmesi

 

Vize görüşmenizde neden Almanya’da okumak istediğinizi, neden kabul aldığınız üniversitede ve bölümde okumak istediğinizi, bu kararınızı verirken başka hangi şehir ve üniversite seçeneklerini incelediğinizi net olarak anlatabilmeli, araştırdığınızı ve kararınızın mantıklı nedenlere dayandığını vize memuruna aktarabilmelisiniz.  Görüşmede Almanya’da bulunan şehirleri bildiğinizi, 3-4 üniversiteyi veya eğitim kurumunu karşılaştırdığınızı, kendi yetenek ve mezuniyetiniz açısından kararınızın doğru olduğunu söylemeniz vize alma şansınızı yükseltecektir.

 

Maddi Yeterlilik Belgesi

 

Almanya’da eğitim ve yaşam maliyetlerinizi nasıl karşılayacağınızı net ve mantıklı biçimde beyan etmelisiniz. Bunun için 2 yol bulunmaktadır. İlk olarak Almanya’da adınıza açılacak olan bir banka hesabına konsolosluğun başvurduğunuz yıl için belirlemiş olduğu parayı yatırabilirsiniz. Bu başvurunuzun değerlendirilmesinde en uygun seçenektir.  Bu rakam minimum 8.820 Euro civarında olup, size 735 Euro olarak aylık taksitler halinde ödenir. Diğer bir yöntem ise size Almanya’da masraflarınızı karşılayacak bir Alman vatandaşı (Garantör) bulmaktır. Bu kişi sizin eğitim ve yaşam maliyetlerinizi karşılayacağını resmi olarak beyan eder. Yapılan kontrol ve denetleme sonucunda bu kişinin teminatı uygun görülürse vizenizi alabilirsiniz. Garantörün maaşı, banka hesabındaki para ve mal varlığı uygun olmalıdır. Bu 2 yol dışında maddi yeterliliğinizi ispat etmeniz vize reddine neden olabilmektedir.

 

Almanca Bilginiz Önemli

 

Almanya öğrenci vizesine başvurmadan önce Almanca bilginizi ispatlamanız önemlidir. Bunun için Goethe veya Tömer’in açtığı Almanca kurs ve sınavlarda A1 ve A2 derecesi seviyesine gelmeniz vize almanızı kolaylaştıracaktır. Unutmayın ki üniversitenizde 1 yıl Almanca hazırlık sınıfı okuyacaksanız dahi sizden Almanca bilerek vizeye başvurmanız beklenmektedir.

 

BAŞVURU BELGELERİ (3 aydan kısa süreli eğitim için)

 

  1. En az 12 ay  geçerli olacak pasaport ve var ise eski pasaportlarınız,
  2. Vize başvuru formu ve beyanname,
  3. Son 6 ay içerisinde çektirilmiş, biometrik ve arka planı beyaz olan 3 adet vesikalık  fotoğraf,
  4. Vize ücreti,
  5. Gideceğiniz eğitim kuruluşundan alınmış haftada en az 20 ders saatlik kabul belgesi aslı ve fotokopisi ,
  6. Tüm ebeveynlerin, bütün kardeşlerin var ise çocukların belirtilmiş olduğu vukatlı nüfus kayıt örneği aslı ve fotokopisi,
  7. Bütün Schengen ülkelerini kapsayan sağlık sigortası aslı ve fotokopisi (asgari teminat limiti €30.000 olmalıdır),
  8. Dil öğrenimi Türkiye’de başlamış olduğunuz eğitimi ilerletmek için gerektiğinde, daha önce veya halen devam etmekte olduğunuz okulunuzdan veya Almanca kursundan alınmış Almanca seviyenizi belirten yazı aslı ve fotokopisi,
  9. Çalışıyorsanız ve dil öğrenimi mesleki nedenlerden dolayı gerekiyorsa, aşağıdaki belgelerin tercüme edilmiş olarak aslı ve fotokopileri istenmektedir:
    • Almanca bilgisinin mesleki gelişiminiz için gerekli olduğuna dair işveren yazısı,
    • Hangi tarihten itibaren, hangi görevle şirkette çalıştığınızı ve aylık ne kadar maaş  aldığınızı içeren işveren belgesi.
  10. Halen öğrenciliğiniz devam ediyor ise öğrenci belgeniz ve not çizelgesi, mezun oldu iseniz mezuniyet belgenizin aslı ve fotokopisi,
  11. Yurt dışında kalacağınız sürece geçiminizi karşılayabileceğinizi kanıtlayan belgeler ve fotokopileri.
  12. Erkek adaylar için askerlik durumunu gösteren belge,
  13. Reşit olmayan öğrenciler için;
    • Ebeveynleri yada velayet sahibi ebeveyn tarafından noter huzurunda verilmiş bir muvafakatname aslı ve fotokopisi,
    • Ebeveynler tarafından seyahat, konaklama ve eğitim masraflarının karşılandığına dair bir yazı.

 

BAŞVURU BELGELERİ (3 aydan uzun süreli eğitim için)

 

  1. En az 12 ay  geçerli olacak pasaport  ve var ise eski pasaportlarınız ,
  2. Vize başvuru formu ve beyanname ( aslı ve 2 fotokopisi),
  3. Son 6 ay içerisinde çektirilmiş, biometrik ve arka planı beyaz olan 3 adet vesikalık  fotoğraf,
  4. Vize ücreti,
  5. Gideceğiniz eğitim kuruluşundan alınmış haftada en az 18 ders saatlik kabul belgesi (aslı ve 2 fotokopisi),
  6. Türkiye’deki son diplomanız ve tercümesi (aslı ve 2 fotokopisi),
  7. Okul /üniversite eğitiminden sonra çalıştığınıza dair belgeler ve lüzum görüldüğü takdirde, mesleki gelişim bakımından Almanca dil kursunun gerekli olduğunu ifade eden işveren yazısı (aslı ve 2 fotokopisi),
  8. Halen öğrenciliğiniz devam ediyor ise öğrenci belgeniz ve not çizelgesi,
  9. Dil öğrenimi Türkiye’de başlamış olduğunuz eğitimi ilerletmek için gerektiğinde, daha önce veya halen devam etmekte olduğunuz okulunuzdan veya
  10. Almanca kursundan alınmış Almanca seviyenizi belirten bir yazı,
  11. Ebeveynler tarafından verilmiş, geçim masraflarını karşılamak üzere aylık en az €643 değerinde eğitim süresini kapsayan taahhütname (aslı ve 2 fotokopisi) veya Almanya’da bloke edilmiş bir banka hesabı,
  12. Yurt dışında kalacağınız sürece geçiminizi karşılayabileceğinizi kanıtlayan belgeler ve fotokopileri,
  13. Erkek adayların askerlik durumunu gösteren belge.

 

Almanya Öğrenci Vizesi Ücreti Ne Kadar?

 

Almanya Öğrenci Vizesi ücreti 60 Euro’dur. Euro dışında herhangi bir para birimi ile ödeme kabul edilmemektedir.

 

Başvuru Ne zaman Sonuçlanır?

 

Almanya öğrenci vizesi için başvuru ortalama 3-6 hafta arası sürede sonuçlanmaktadır. Tavsiyemiz bu zaman diliminin en maksimum süresini alarak başvurunuzu 5-6 hafta öncesinden yapmanız!

 

Almanya Öğrenci Vizesi İçin Nereye Başvuracağım?

 

Almanya öğrenci vizesi için başvurunuzu Almanya Konsolosluğu’na veya Türkiye'de Almanya Ve İtalya Vize Başvurusu İçin resmi olarak yetkilendirilmiş tek kuruluş olan İ-DATA aracılığıyla yapabilirsiniz.

 

Son olarak Almanya öğrenci vizesi için başvurularınızda belgelerinizin tam olması, vize görüşmesindeki bilinçli tavrınızın ve Almanca dil seviyenizin önemli olduğunu hatırlatmak isteriz.