Temel bilgiler
Hollanda: Kariyer

Hollanda'da Eğitim Sonrası Vize Seçenekleri

261

Hollanda birçok öğrencinin hem lisans, hem yüksek lisans hem de doktora eğitimi açısından tercih ettiği bir ülke! Bir çok öğrenci gerek ekonomik imkanları gerekse de yaşam şartları açısından Hollanda’da öğrenci vizeleri bittikten sonra kalmayı arzu ediyorlar.

 

Peki Hollanda’da oturma ve çalışma izni vizesi almak nelere bağlı?

 

Hollanda’da eğitim sonrası vize alma şartları vatandaşlığına sahip olduğunuz ülkeye ve eğitim sonrası ne yapmayı hedeflediğinize bağlıdır.

 

Öncelikle eğitim sonrası 3 ay ve daha kısa Hollanda’da kalmak istiyorsanız Hollanda Büyükelçilik bürosuna giderek  “ Kısa Dönem Vize” başvurusu yapabilirsiniz.

 

3 aydan daha uzun dönem, eğitim sonrası Hollanda’da kalmak istiyorsanız vatandaşı olduğunuz ülke çok önemli. Eğer Avrupa Birliği üyesi bir ülke, EEA ( Avrupa Ekonomik Alanı ) üyesi bir ülke veya İsviçre vatandaşlığına sahipseniz çok kolay bir şekilde Hollanda’da vize hakkı kazanabilirsiniz. 3 aylık Kısa Dönem vizeniz bittiğinde Hollanda’da bulunan Immigration and Naturalisation Office ( IND) başvurarak uzatabilirsiniz.

 

Eğer AB, EEA veya İsviçre vatandaşlığınız yoksa, belirtmek gerekir ki Türkiye AB ve EEA üyesi değildir, süreç biraz daha zorlu işliyor. Eğitiminiz bittikten sonra eğer bir firma sizinle çalışmak isterse, bu konuda firma sizin için çalışma izni talebinde bulunabilmektedir. Aldığınız çalışma izni süresine bağlı olarak oturma izni de alabilmektesiniz. Hollanda’da eğitim gördüyseniz ve sonrasında çalışma izni aldıysanız tekrar Hollanda’ya giriş vizesi için başvuruda bulunmanıza gerek yoktur.

 

Eğitim sonrası Hollanda’da iş dışında vize opsiyonları da mevcuttur.

 

Araştırma Yılı Vizesi

 

Mezun olduktan sonra 1 yıl içerisinde mezun olduğunuz bölümle alakalı bir iş aramak amacıyla başvurulan vize türüdür.  Bu vize türüne hak kazanmak için NVAO akredite bir enstitüde üniversite veya yüksek lisans yapmış olmak gerekmektedir.  Bu vize türüne 600 avro başvuru ücreti bulunmaktadır ve yıllık 27336 Avro maaş alacağınız bir iş bulmanız gerekmektedir.

 

Yüksek Öğrenimli Göçmen Vizesi

 

Eğer yüksek lisans veya doktora yaptıysanız ve iyi bir not ortalamasına sahipseniz Hollanda’da yüksek öğrenimli göçmen statüsünde çalışma izni için başvurabilirsiniz.

 

Yüksek Yetenekli Göçmen Vizesi

 

Eğer 30 yaş altındaysanız ve yıllık 38141 Avro maaş adlığınız bir işiniz varsa yüksek yetenekli göçmen vizesine başvurabilirsiniz. 30 yaş üstündeyseniz gerekli olan yıllık maaş miktarı 52010 Avro’ dur.

 

Bilimsel Vize Paketi

 

Eğer Hollanda’da araştırma enstitüsünde akademik araştırma yapmayı planlıyorsanız bu vize paketi tam size göre! Eğer akademik bir çalışmanız varsa ve bu çalışmayı Hollanda’da bilimsel enstitülerde sürdürmek istiyorsanız bu vize türüne başvurabilir ve oturma iznine ihtiyaç olmadan araştırma hayatına devam edebilirsiniz. Bu vize türünde araştırma yapacağınız enstitü sizin başvurunuzu esas alarak vize işlemlerinize sizin yerinize başvurmaktadır.

Bölüm ara

Hollanda
Dereceye göre *
YAZAR HAKKINDA

Yurt dışı eğitim fırsatları ve yurt dışı üniversiteler ile ilgili blog yazarlığı ve Yurt dışı eğitim sürecinde; başvuru ve vize süreçleri, kabul aşaması, ülkelerin eğitim potansiyeli ve şehirlerin sosyal hayatları konusunda çalışmalar yapmaktayım.

Okunması gerekenler