Temel bilgiler
İsveç: Kariyer

İsveç’te Eğitim Sonrası Vize Seçenekleri

329

İnovasyon ve teknolojinin kalbi İsveç…

Eğer Nobel ödüllerinin uğrak yeri İsveç’te eğitim gören şanslı kişilerdenseniz büyük ihtimal ile eğitim hayatınız sonrası ülkede kalarak yaşamınıza yüksek standartlarda devam etmek isteyeceksiniz.

 

Peki İsveç’te oturma ve çalışma izni vizesi almak nelere bağlı?

 

Bu yazımızda İsveç’te eğitim sonrası vize fırsatlarını ve şartlarını sizlerle paylaşacağız.

 

İsveç’te eğitim sonrası vize alma şartları vatandaşlığına sahip olduğunuz ülkeye ve eğitim sonrası ne yapmayı hedeflediğinize bağlıdır.

 

Eğer Avrupa Birliği üyesi bir ülke, EEA ( Avrupa Ekonomik Alanı ) üyesi bir ülke veya İsviçre vatandaşlığına sahipseniz çalışma iznine ihtiyacınız olmadan İsveç’te çalışmaya başlayabilir ve hayatınızı sürdürebilirsiniz. Üstelik Danimarka, Finlandiya veya Norveç’ten bir öğrenci iseniz oturma izni almanıza gerek yoktur. Avrupa Birliği, EEA veya İsviçre vatandaşı iseniz İsveç Vergi Kurumu’na giderek vergi kaydınızı yaptırmanız hayatınızı sürdürmenize yeterli olacaktır.

 

Eğer AB, EEA veya İsviçre vatandaşlığınız yoksa, belirtmek gerekir ki Türkiye AB ve EEA üyesi değildir, eğitiminiz sonrası oturma izni için vize uzatılması talebinde bulunabiliyorsunuz. Vize uzatılması talebi size 6 ay süre veriyor ve bu 6 aylık sürede yeni bir iş bulmanız beklenmektedir. 6 aylık vize uzatılması talebinin 2 koşulu bulunmaktadır:

 

  • Maddi ihtiyaçlarınızı kendiniz finanse etmeniz
  • Mezuniyet sonrası 30 kredilik bir eğitim dönemi veya 1 sömestr tamamlamış olmanız gerekmektedir.

 

İsveç’te Çalışma İznine Başvuru

 

İsveç’te eğitiminizi tamamladınız ve size tanınan 6 aylık süreçte bir iş buldunuz. Peki süreç nasıl işlemektedir?

 

Öncelikle işvereniniz bu süreci size yazılı sözleşme ile bir iş teklif ederek başlatmalı ve iş teklif formu doldurarak resmiyete dökülmelidir. Bu noktada önemli husus; bu süreci oturma izniniz bitmeden başlatmanızdır. 6 aylık vize uzatılma süreci bittiği günden itibaren gerçekleşen iş sözleşmeleri geçersiz sayılmaktadır. Bu sebeple size tanınan 6 aylık iş arama sürecini akılcı kullanmak yarar sağlayacaktır.

 

Çalışma izni koşulları:

  • Geçerli bir pasaportunuz olmalı
  • İsveç iş kanunu hükümlerine uygun bir iş sözleşmesi imzalanmalı
  • Tarafınıza teklif edilen maaş vergiler düşüldükten sonra aylık en az 13000 İsveç Kronu olmalıdır.
  • İşe başladığınızda işvereniniz hayat, sağlık ve iş sigortalarınızı gerçekleştireceğini taahhüt etmelidir.

 

Son olarak; 1 yıl kısa süreli iş sözleşmelerinizde İsveç vergi kanununa tabi olmayacağınızı ve sosyal yardımlardan yararlanamayacağınızı söylemekte yarar var.

Bölüm ara

İsveç
Dereceye göre *
YAZAR HAKKINDA

Yurt dışı eğitim fırsatları ve yurt dışı üniversiteler ile ilgili blog yazarlığı ve Yurt dışı eğitim sürecinde; başvuru ve vize süreçleri, kabul aşaması, ülkelerin eğitim potansiyeli ve şehirlerin sosyal hayatları konusunda çalışmalar yapmaktayım.