Temel bilgiler
Birleşik Krallık: Vize Rehberleri

Vize Başvuru İşlemi Soru ve Cevaplar

2039

Birleşik Krallık'a gelmeden önce gereken dökümanlara sahip olmanız gerekmektedir. Son iki senede öğrenci göçmenlik kanunlarına birden çok değişiklik yapılmış ve vize kuralları yabancı öğrenciler için aşılması zor olan bir problem olarak ün salmıştır. Bu problemin üstesinden gelebilmek için sorularınızı göçmenlik kanununda uzmanlaşmış ve sonuncu Uluslararası Öğrenci Fuarında yabancı öğrencilere vize danışmanlığı yapmış Hateem Ali'ye yönelttik.

Değişik vize çeşitleri nelerdir ve hangisine ihtiyacım var?

Öğrenciler için toplam dört vize çeşidi bulunmaktadır. Her biri farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir.

Dört seçenekten en bilineni Puan Bazlı Sistemde Tier 4 kategorisi altında Yetişkin Öğrenci vizesidir. 18 yaşını geçmiş ve Birleşik Krallık'ta tam zamanlı öğrenim görecek bütün öğrenciler bu vizeye başvurabilir. Bu vize bir İngiliz eğitim kurumundan tam zamanlı bir ders için teklif almış yetişkin öğrenciler için uygundur. Buradaki soru ve cevaplar genelde Yetişkin öğrenci kategorisiyle ilintilidir.

18 yaşın altındaki öğrenciler için Çocuk Öğrenci kategorisi bulunmaktadır ve bu vize A level lise bitirme sınavı veya eş değerde sınavlara giren öğrenciler içindir.

Tier 4 dışında Muhtemel Öğrenci categorisi bulunmaktadır. Bu vize öğrencilerin İngiltere'ye üniversite araştırması yapmaları, kampüsleri ziyaret etmeleri ve başvuru görüşmeleri için verilmektedir. Bu vize eğitime başlamanıza izin vermez. Bu vizenin avantajı belli bir kurumda eğitime başlamadan önce kararınızdan emin olmanızı sağlamasıdır.

Bir ders bulduktan ve teklif aldıktan sonra Yetişkin Öğrenci Tier 4 Vizesine ülkeyi terketmeden İngiltere içinden başvurabilirsiniz.
6 aydan daha az süren dersler için Tier 4 dışında bulunan Öğrenci Ziyaretçi Vizesi kategorisi bulunmaktadır. Turistlerle aynı koşullarda ülkeye giren öğrenciler aynı zamanda altı aydan az süre eğitim görme izni de kazanırlar. Bu vizenin bir dezavantajı İngiltere içinden bu vizenin uzatılma şansının olmamasıdır. Başvuranlar 6 aydan fazla eğitim görmek isterlerse ülkelerine geri dönüp yeni vize için başvuru yapmalıdır.

Yerli öğrencilerin ödeyecekleri miktarda artış varken uluslararası öğrencilerin de ileride daha fazla ders ücreti ödemeleri gerekebilir mi?

Yerli öğrencilerin ödeyecekleri ücret ülkede tartışma konusudur. Londra'da bununla ilgili bir çok protesto yapılmaktadır. Bunun yanında göstericilerin derste yanlarında oturan bir uluslararası öğrencinin aynı ders için kendisinden üç kat fazla bir ücret ödediğini bilse düşüncesi ne olur merak etmekteyim.

Tabiki ücretlere gelecekte ne olur tahminde bulunmak zordur. Bir argümana göre üniversitelerin ücretleri aynı tutacağı ve teknik olarak yabancı ve yerel öğrencilerin aynı fiyatı ödediği ancak yerli öğrencilerin farkı İngiliz Hükümetine ödediği söylenmektedir.

Deneyimli yorumculara göre üniversiteler öğrencilerden direk olarak gelen ücretler sayesinde gelirlerini kazanmaları sonucunda fiyat yapısı bakımından daha sofistike bir hale geleceklerdir. Kurumun prestijli doğasından dolayı talebin çok olduğu derslerde fiyat artışı olma ihtimali yüksektir. Amerikan üniversitelerinde görüldüğü gibi profesörlerin ünü ve uzmanlığı gibi dolaylı faktörler de fiyat artışına sebep olmaktadır. Maaşları yüksek iş verenler tarafından tercih edilen okullardaki dersler için de prim fiyatı görmek mümkündür.

Birleşik Krallık'ta eğitim görmek için ne çeşit bir finansal bilgiye ihtiyacım var? Vize kabulu için okul ücretlerimi ve yaşam giderlerini karşılayabileceğimi kanıtlamam mı gerekiyor?

Birleşik Krallık'a gelmek için alacağınız bir vize veya vizenizi uzatmak için İngiliz Büyükelçiliği banka hesabınızda belli miktar paranın bulunduğunu görmelidir.

Miktar iki faktörün birleşiminden oluşmaktadır. İlk yıl ders ücretiniz ve İngiliz Büyükelçiliği'nin hayatınızı sürdürmeniz için uygun gördüğü tutar.
İlk yıl ücreti için göstermeniz gereken tüm ücret eksi şimdiye kadar kuruma ödemiş olduğunuz miktar. Bu miktar kurum tarafından onaylanmış ve başvuru formuna eklenmiş olmalıdır.

Yaşamınızı sürdürmeniz için gereken miktar İngiliz Büyükelçiliği tarafından belirtilmiştir. Dersin uzunluğuna, eğitim göreceğiniz yere ve öğrencinin daha önce İngiltere'de eğitim görme faktörleriyle toplam tutar belirlenir. Bu tutarlar karmaşıktır ve İngiliz Büyükelçiliğinin websitesinde gereken tablolar bulunmaktadır.

Vize Başvurusunun red almasının en yaygın sebepleri nelerdir?

Genelde öğrencilerin finansla ilgili belgelerinin geçerli olmamasıdır. Gereken miktarda kaynağa sahip olsalar da bu kaynakları doğru formatta ve belgelerle göstermedikleri için reddedilirler.

Bu gereklilikler kesin biçimde belirtilmiştir ve tolerans gösterilmez. Bazen öğrenciler zengin bir akrabanın banka dökümlerini göstermenin yeterli olacağını düşünürler ancak bu yaklaşım doğru değildir. Onaylanmış belgelerin listesini dikkatlice incelemek ve sadece bunları göstermek çok önemlidir.

Bütün İngiltere vizesine başvuranlar aynı İngilizce Dil gerekliliğini mi karşılamak zorundadır? Ya İngilizce'nin yaygın olarak konuşulduğu bir ülkeden geliyorsanız?

Eğer eğitim yılı öncesi dersi alıyorsanız veya İngilizce dil eğitimi alan hükümet fonlu bir öğrenciyseniz İngilizce gerekliliği yoktur.

Bazı ülkelerin vatandaşları İngiltere'de eğitim görmek için İngilizce dil becerilerini kanıtlamak zorunda değildir. Gereken pasaportu başvuruda göstermek bunun için yeterlidir.

Bu ülkeler:
Antigua ve Barbuda
Avustralya
Bahamalar
Barbados
Beliz
Kanada
Dominika
Grenada
Guyana
Jamayka
Yeni Zelanda
St Kitts and Nevis
St Lucia
St Vincent and the Grenadines
Trinidad and Tobago
Amerika Birleşik Devletleri


Listede görüldüğü gibi listedeki ülkelerin geneli milletler topluluğu değildir( bazıları olsa da). Bu listedeki ülkeler İngiliz Büyükelçiliğine göre İngilizce'nin yaygın olarak kullanıldığı ülkelerdir ve bu yüzden başvuranların İngilizce yeterlilik ile ilgili belge sunmalarına gerek kalmamaktadır. Lütfen Güney Afrika'nin listede olmadığına dikkat edin.

Eğer yukarıda belirtilen ülkelerden birinin vatandaşı değilseniz minimum derecede bir İngilizce'ye sahip olduğunuzu göstermeniz gerekmektedir.(IETLS'den aşağı yukarı 5) Bununla birlikte her bir eğitim kurumu daha yüksek veya farklı puanlar isteyebilir bunun için öğrenci okulla bağlantıya geçmelidir.

İngiltere'den çıkış yapıp vizenin süresi dolmadan geri dönmek mümkün müdür ve bir İngiltere vizesi Avrupa'da başka yerlere seyahat etmem için yeterli mi?

İngiltere vizesi öğrencinin İngiltere'ye sınırlama olmadan giriş cıkış yapmasını sağlar. Ancak tam zamanlı eğitim programına uygun olmayan şekilde seyahat ediyorsanız, havaalanındaki göçmenlik memurlarının derslere katılıp katılmadığınız hakkında endişelenmelerine sebep olabilirsiniz. Eğitim kurumundan derslere devam derecenizle ilgili belgeler isteyebilirler. Öğrenciler seyahat planları yapmadan önce ders programlarını kontrol etmeli ve derslerle tutarlı bir plan yapıldığına emin olmalıdırlar.

Avrupa içinde sehayat için İngiltere vizesi geçerli değildir, bunun icin Schengen Vizesine başvuru yapmalısınız. Seyahat etmek istediğiniz ülkenin İngiltere'deki konsolosluğuna başvuru yapmanız gerekir. İngiltere vizeniz konsolosluğa Avrupa'da uzun süre kalmayacağınızı ve katılmanız gereken derslerin olduğunu kanıtlar.

İngiltere'ye gelecek olan uluslararası öğrenci sayısıda bir limit olacak mı? Bu başvuru sürecini ve kabul ihtimalini nasıl etkileyecek?
Hükümet teklifleri kanunda yazılı olmasa da böyle bir limitlendirmenin olacağını düşünmüyoruz. Hükümet muhtemelen kabulu zorlaştırarak ögrenci sayısını düşürecektir. Daha önce bunu ders sayısını azaltarak ve İngilizce Dil yeterlilik puanını arttırarak yaptılar.

Eğer iyi bir okulda başarılı bir öğrenciyseniz bu konuda endişelenmeniz yersizdir.

Eğer dersimi veya okulumu İngiltere'deyken değiştirmek istersem yeni bir vize almam gerekir mi?

Eğer Tier 4 vize başvurusu yapacaksanız veya başvurunuzu Ekim 2009'dan sonra yaptıysanız dersinizi veya kurumunuzu değiştirebilirsiniz. Bunun için normalde İngiliz Büyükelçiliğine yeni bir başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu İngiltere içinden yapılabilmektedir ancak bu işlem karmaşık ve zorlu bir işlemdir.

Yeni başvuru için Üniversite Uluslararası Öğrenci departmanından veya iyi bir avukatlık ofisinden yardım alabilirsiniz.

Kaç kere vizemi yenileyebilirim? Her yeni permit daha önceki permiti kaplamalı mıdır ve bu başvuru geçiş döneminde benim çalışma ve eğitim görme hakkımı nasıl etkiler?

Öğrenci vizesi diploma seviyesi altında dersler için üç defa ve diploma derecesi ve yukarısı derslerde limitsiz sayıda yenilenebilir.

Eğer başvuru ülke içinde yapıldıysa eski vizenin süresi dolmadan başvuru yapılmalıdır. Eğer böyle olursa geçiş süresinde eğitime devam edebilir ve çalışabilirsiniz.

Eğer başvuruyu geç yollarsanız başvurunuz incelenirken çalışamazsınız ancak okulunuza devam edebilirsiniz.

Başvurular hep zamanında gönderilmelidir eğer böyle olmazsa İngiliz Büyükelçiliği itiraz gerekçesi kabul etmeden vizenizi reddedebilir.

Aynı vize için her sene tekrar başvuru yapmak çok stressli eğer vizem reddedilirse eğitimimi bırakmam mı gerekir? Bir senelik yerine bütün eğitim dönemimi kapsayan bir vize almam mümkün mü?

Eğer yenileme için vizeniz reddedilirse ve itiraz hakkı tanındıysa( bu hak eski vizenizin süresi dolmadan başvuru yaparsanız size verilir) bu hakkı kullanmanız halinde çalışmaya ve okumaya itiraz sonucu gelene kadar devam edebilirsiniz.

İngiliz Büyükelçiliği Tier 4 başlatıldığından beri dersinizin tüm süresi için vize vermeye başlamıştır( dersin uzunluğu ve çeşidine göre bir kaç ay fazla) bu nedenle artık birden çok başvuru ihtiyacı azalmıştır.


PSW Post Study Çalışma Vizesi'nin kaldıralacağı hakkında söylentiler var. Bu mezunların çalışabilecekleri saat miktarını ve bu vizenin ücreti/geçerliliği değişecek mi?

Hükümet puan bazlı sistem kategorileri oluşturmuş olsa da şu an için Post Study Çalışma vizesi hala mevcut. Post Study Work ve diğer çeşit vizelerin ücret bakımından değisiklikler yaşayacağı büyük bir ihtimal. Başvuranların mevcut ücretiyle müraccaatta bulunmadan önce başvuru formuna bakmaları tavsiye edilir.

Post Study Work vizesi değişebilir veya kaldırılabilir. Eğer devam ederse çalışma saatlerinin azaltılacağı konusu yanlıştır çünkü vizenin amacı mezunların çalışmasını sağlamaktır.

Daha fazla bilgi nerede bulabilirim?

İngiliz Büyükelçiliği websitesini ziyaret edin: 


Hateem Ali Londra'da bulunan göçmenlik avukatları, Westkin Associates'deki Uzmanlaşmış Öğrenci Takımı'nın başkanıdır. Hateem öğrencilere verdiği tavsiyeleriyle ve temsilciliğiyle endüstri standartlarını belirlemektedir. Düzenli olarak öğrenci ve diğer puan bazlı sistem davaları ve Göçmenlik Kanunu hakkında konferanslar vermektedir
 

Bölüm ara

Birleşik Krallık
Dereceye göre *
YAZAR HAKKINDA

Ücretsiz

'Birleşik Krallık'ta Eğitim' e-Kitabı!

Okuduğunuzu beğendiniz mi? Birleşik Krallık'ta eğitim ile ilgili popüler konuları sizin için bu e-Kitapta topladık.