Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Üniversiteye Başvuru

Erasmus Nedir, Erasmus Şartları Neler?

Erasmus ile Avrupa’nın en iyi üniversiteler ve kolejlerinde eğitim alabileceğini biliyor musun? Dünyanın en prestijli öğrenci değişim programlarından biri olan Erasmus nedir, Erasmus şartları nelerdir rehberimizde.

Erasmus Nedir, Erasmus Şartları Neler?

Yurtdışında eğitim alma fikri, günümüzde öğrenciler için bir hayal olmaktan öteye geçmiştir. Zira gelişen teknoloji, ülkeler arası ulaşımın kolaylığı ve ticari anlaşmalar sayesinde bir üniversite öğrencisi için yabancı bir ülkede okumak demek yeni bir kültürü tanımak, gideceğiniz ülkenin güzelliklerini keşfetmek, kariyer imkanlarından faydalanmak ve en önemlisi de yabancı dilinizi geliştirerek hayatınız boyunca unutamayacağınız bir deneyim kazanmak anlamına gelmektedir. 

 

Son yıllarda, özellikle Türkiye’den öğrencilerin de sıklıkla başvurduğu Erasmus, dünyanın en popüler öğrenci değişim programı olarak bilinir. Erasmus ile Avrupa’nın birçok ülkesinde hibe alarak ücretsiz eğitim imkanı bulursunuz? Peki, Erasmus hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Erasmus nedir, Erasmus şartları nelerdir? Ayrıntıları araştırdık!

 

Yurtdışı eğitim alabileceğin tüm üniversitelerin listesine buradan ulaşabilirsin. 

 

Erasmus nedir?

 

Erasmus, 1980’lerin sonlarından beri var olan ve Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programıdır. Programın ismini aldığı Erasmus kimdir, diye merak ediyorsanız da kendisi, 1466-1536 yılları arasında yaşamış, Rönesansın en önemli ustalarından Hollandalı hümanist, klasik edebiyat araştırmacısı ve ilahiyatçı Desiderius Erasmus’tur. 

 

 

Genel olarak Erasmus ne demek ya da Erasmus nedir sorusuna, Avrupa’da eğitim, öğretim, gençlik ve sporu destekleme programıdır diyebiliriz. Erasmus programı, öğrencilere yönelik yurtdışı eğitim ve staj imkanlarına ek olarak, yüksek lisans Erasmus ve doktora Erasmus seviyeleri ile öğretim üyeleri için de Erasmus projesi içermektedir. Yurt Dışı Eğitim Almak İsteyenler İçin Kaçırılmayacak Öğrenci Değişim Programları rehberimizde. 

 

1987 ile 2007 yılları arasında Sokrates I ve Sokrates II olarak adlandırılan program, 2007-2013 yıllarında aralarında Leonardo da Vinci ve Erasmus Mundus gibi programlar ile Avrupa Birliği Yaşam Boyu Öğrenme programı içerisinde yer aldı. Bugün Erasmus+ programının bir parçası olan Erasmus, öğrencilerin yurtdışında eğitim almalarını ve staj yapmalarını sağlar.

 

Erasmus ne değildir?

 

  • Erasmus bir burs programı değildir, bir öğrenci değişim harekeliliğidir 
  • Erasmus programı, bir yabancı dil öğrenme programı değildir
  • Erasmus bir araştırma programı değildir
  • Erasmus bir diploma programı değildir

 

Yurtdışı üniversite başvurusu yapmak istediğin okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerini uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsin.

Erasmus kaç ay sürer? 

 

Erasmus projesi ile yurtdışında geçireceğiniz süre, üzerinde bulunduğunuz projenin türüne bağlı olarak 2 gün ile 30 gün arasında veya 2 hafta ile bir yıl arasında olabilir. Erasmus programına 37 ülkeden, 4000’den fazla yüksek öğrenim kurumu dahildir. 

 

Erasmus programı amacı nedir?

 

Erasmus programı, Avrupa Birliği ülkeleri ile aday ülkelerdeki yüksek öğretim kurumlarının işbirliğini teşvik ederek, üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunma amacına sahiptir. Aynı zamanda ülkeler arası değişimler sayesinde, öğrencilerin yurtdışı deneyimi yaşamaları, farklı kültür ve yaşam tarzlarını tanıma ve öğrenme imkanı bulmaları sağlanır. Erasmus’un Avantajları ve Dezavantajları Neler? rehberimizden göz atın. 

 

Erasmus, öğrenciler ve öğretim elemanlarının araştırma projeleri, akademik müfredat geliştirme çalışmaları, eğitim ve finans giderlerini karşılayarak Avrupa’daki üniversiteler arasında hareketliliği artırır. Bu açıdan Erasmus başvurusu yapacaksanız Erasmus nedir, Erasmus nasıl yapılır ve Erasmus şartları neler iyi anlamanız ve araştırmanızda fayda vardır. 

 

Yurtdışı eğitim almak istiyor ancak bütçen konusunda endişeleniyor musun? O halde hemen buradan yurtdışı lisans bursları ve yurtdışı yüksek lisans bursları sunan tüm üniversiteleri araştır ve burs fırsatlarından haberdar ol! 

 

Erasmus başvurusu nasıl yapılır?

 

Kendi başınıza katılmak istiyorsanız, muhtemelen üniversiteniz, eğitim merkeziniz, şirketiniz veya bir kuruluş aracılığıyla başvurmanız gerekecektir. Bu nedenle okuyorsanız ilk olarak yapmanız gereken üniversitenizin Dış İlişkiler Erasmus Koordinatörlüğü merkezine gitmek olacaktır. Başvurunuzun değerlendirilebilmesi için Erasmus şartları neler, hangi belgeler isteniyor, yabancı dil şartı var mı, Erasmus’a kimler başvurabilir, Erasmus yaş sınırı nedir gibi soruları sizin için cevapladık. 

 

Erasmus başvurusu ne zaman? 

 

Erasmus için başvuru tarihleri eğitim aldığınız üniversiteye göre değişiklik gösterir. Bazen yılda iki kez bazense yılda bir kez ve Ocak ya da Haziran ayında alabilir. Bu nedenle üniversitenizle ya da danışmanınızla başvuru tarihleri için erkenden görüşmenizde fayda var. 

 

Erasmus şartları neler? 

 

Erasmus değişim programı ile okumak isteyen öğrencilerin Erasmus başvuru imkanı bulabilmeleri için gerekli bazı koşulları karşılamaları gerekir.  Gitmek istediği ülkeyi, şehri ve üniversiteyi seçen öğrencilerin Erasmus şartları aşağıdaki gibidir:

 

  • Lisans ya da lisansüstü eğitimin ilk bir yılını tamamlamış olmak
  • Bir akademik yılda toplamda 60 krediyi almış olmak
  • Erasmus programlarından birine daha önce katılmamış olmak
  • Erasmus programına dahil bir bölümde okumak 
  • Akademik not ortalamalarının lisans öğrencileri için 4.00 üzerinden en az 2.20, yüksek lisans Erasmus öğrencileri için 4.00 üzerinden en az 2.50 ve doktora Erasmus öğrencileri içinse 4.00 üzerinden 3.00 olması
  • Erasmus programı için dil yeterliliğini karşılamak 
  • Programa dahil olan bir bölüme başvurmuş olmaları gerekir

 

Aynı zamanda Erasmus programı, her öğrenciye eğitim hayatı boyunca hibeli olarak sadece bir kez faydalanabilme imkanı sunar. Erasmus deneyimi yaşamak istiyorsanız, İspanya’ya Gidecek Olan Sümeyye Ceyhun ile Erasmus Başvuruları Hakkında Söyleşimiz tam size göre. 

 

Erasmus ücretleri hangi masraflarınızı karşılar? 

 

Erasmus ile gideceğiniz Erasmus üniversiteleri ücretsizdir. Aynı zamanda seyahat, konaklama yemek gibi yaşam masraflarınızı karşılamaya yardımcı olmak için ülkelere göre değişiklik gösteren Erasmus ücretleri ödenmektedir. Yükseköğretim öğrencileri, Erasmus ile öğrenim gördükleri kurumdaki laboratuvarlara veya kütüphanelere erişim için öğrenim, kayıt, sınavlar veya ek ücretler ödemek zorunda kalmayacaklardır. Her ülke ve şehre göre alacağınız Erasmus ücretleri, konaklama ve ulaşım masraflarına göre değişiklik gösterebilir. Bu açıdan Danimarka, Finlandiya gibi ülkelerde yaşam masraflarının yüksek olması, bu ülkeler yerine Polonya, Estonya gibi ülkeleri tercih etmenizi gerektirebilir.

 

Erasmus ücretleri için 2024 güncellemesi var mı? 

 

2024 Erasmus anlaşması kapsamında Erasmus hibeleri, 1. ve 2. grup ülkeler için 600 Euro ile 3 ve 4. grup ülkeler içinse 450 euro olarak güncellendi. Erasmus stajı yapmak isteyen öğrenciler ise 750 ile 600 Euro arasında bir hibe alacaklardır. Ülkelere göre Erasmus ücretleri şu şekildedir: 

 

  • 1. ve 2. grup ülkeler: Hollanda, Danimarka, Finlandiya, Norveç, İsveç, İzlanda, İrlanda, Almanya, Lüksemburg, Birleşik Krallık, Lihtenştayn, Avusturya, Belçika, Fransa, İtalya, Yunanistan, İspanya, Portekiz, Kıbrıs, Malta
  • 3. ve 4. grup ülkeler: Polonya, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Bulgaristan, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Slovenya, Makedonya, Türkiye

 

Erasmus programı için yabancı dil şartı var mı?

 

Erasmus başvuru şartları arasında dil sınavı en önemli gerekliliklerdendir. Erasmus sınavı nedir? Eğitim aldığınız üniversite tarafından dil yeterliliğini karşılamak için yapılan yabancı dil sınavıdır. 60 ile 100 arası bir sınav puanı almanızı gerektiren bu sınavın haricinde gideceğiniz ülkenin dili İngilizce ise üniversite sizden IELTS ya da TOEFL sınavı puanı da isteyebilir. Genel olarak Erasmus için kabul edilmenizi belirleyecek puanlama akademik başarı düzeyinizin %50 ve yabancı dil sınavının %50’sinin alınması ile sağlanır. 

 

Sitemize üye olarak dünyanın en iyi okulları, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsin. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt ol.

Erasmus için en iyi ülkeler hangileri?

 

Üniversite hayatınızın en renkli ve heyecan dolu deneyimini yaşayabileceğiniz Erasmus ile gidebileceğiniz 30’dan fazla ülke mevcuttur. Erasmus için en iyi ülkeler arasında İspanya, Almanya, Fransa ve İtalya gibi dünyaca ünlü üniversitelere ve eğitim programlarına sahip ülkeler gelir. Erasmus, tüm AB üye ülkeleri ile İzlanda, Norveç Türkiye gibi ülkeleri içermektedir. Birleşik Krallık, Brexit sonrası 31 Aralık 2020 tarihinde Erasmus programına katılımını sonlandırmıştır. Erasmus ile gidebileceğiniz ülkelerin tam listesi şu şekildedir:

 

  • AB ülkeleri: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç
  • AB dışı ülkeler: Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan, Türkiye

 

En popüler Erasmus üniversiteleri hangileri?

 

Erasmus ile programa başvurarak katılmaya hak kazanan öğrenciler, anlaşmalı olan Erasmus üniversiteleri ve ülkelerinden kendilerine uygun olanı seçerler. Bu aşamada öğrencinin Erasmus ile yapmak istediklerini sıralayarak karar vermesi gerekir. İyi bir eğitim almak, yabancı dilini geliştirmek, yeni yerler görmek ve kültürler tanımak bunlar arasında en belirginleridir. Öğrenciler arasında en çok tercih edilen Avrupa’nın en iyi Erasmus üniversiteleri şu şekildedir: 

 

 

  • University of Siena - İtalya
  • Cracow University of Economics - Polonya
  • Vilnius Gediminas Technical University - Litvanya
  • VU University Amsterdam - Hollanda
  • Munich University of Applied Sciences - Almanya

 

Erasmusun faydaları neler?

 

Erasmus sadece Türkler için değil, Avrupa’da yaşayan tüm öğrenciler için en popüler değişim programıdır. Öğrencilere geniş bir yelpazede ders ve çalışma programları sunan Erasmus deneyimi yaşamanın faydalarını birkaç madde ile şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  • Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler için Erasmus’un bir parçası olmak demek, sınırlı bir süre de olsa yabancı bir ülkede yaşama deneyimi kazanmak ve yeni insanlarla tanışmak anlamına gelir.  
  • Gittiğiniz ülkede yabancı dilinizi geliştirme, sizin gibi farklı Avrupa ülkelerinden gelen öğrencilerle pratik yapma ve öğrenme imkanı bulursunuz. Litvanya, Polonya, Slovakya gibi çoğu Avrupa ülkesini seçen öğrenciler için üniversiteler ücretsiz dil kursları sunarlar.
  • Erasmus programıyla gelecekteki kariyer planlarınız için önemli bir adım atmış ve özgeçmişinize ekleyeceğiniz güzel bir deneyim elde etmiş olursunuz. İşverenlerin, yurtdışı eğitim ve çalışma tecrübesine sahip çalışanlara daha sempatik baktıklarını unutmayın!
  • Çoğu araştırma göstermiştir ki, Erasmus’a katılan öğrenciler ailelerinden ve yaşam alanlarından uzaktayken sorumluluk bilincine sahip olmuşlardır.
  • Ve tabii ki en güzel yanı da gelişmiş bir sosyal çevrede unutamayacağınız bir deneyim yaşıyor ve arkadaş çevresi ediniyorsunuz. Erasmus ile kendi ülkenizin sınırları dışında her zaman ziyaret edebileceğiniz ve size ziyarete gelecek insanlarla tanışırsınız.

 

Erasmus hakkında yeterince bilgi sahibi olduğumuza göre kendin için en iyi üniversite ve bölümü araştırıyorsan sana özel kişiselleştirilmiş sonuçlar veren sitemizden ücretsiz faydalanabilirsin.