
Üniversite seçimi bir öğrencinin hayatında çok önemli bir karardır. Dünya genelinde seçilebilecek, pek çok avantajı olan o kadar fazla üniversite var ki karar vermek bazen zor olabiliyor. Ayrıca bu karar, öğreniminiz, tanışacağınız insanlar, göreceğiniz yerler ve mezun olduğunuzda ulaşabileceğiniz kariyer imkânları konusunda belirleyici olacaktır.
Umarız mevcut tüm seçenekleriniz hakkında biraz araştırma yapmışsınızdır (eğer yapmadıysanız, hemen ilgili tanıtım rehberini indirebilir veya sorularını sorabilirsiniz). Farklı eğitim kurumlarının avantajlı ve dezavantajlı yönlerini değerlendirirken, karar vermenize yardımcı olacak aşağıdaki soru ve faktörleri de dikkate almayı unutmayın.
1. “İç sesiniz” ne diyor?
“İç sesiniz” yeni bir şeyle karşılaştığınızda hissettiğiniz ilk içgüdüsel duygudur. Bir şey hakkında neden öyle hissettiğinizi bilemeyebilirsiniz ancak bu his baskın bir histir ve geçici değildir. Belli bir üniversite hakkında ne hissediyorsunuz? Sizi o üniversiteden soğutan bir şey var mı? Yoksa hakkında iyi şeyler hissettiğiniz bir üniversiteye yönelmeye devam mı ediyorsunuz?
2. Yerel
Küçük bir kasabada öğrenim görmek büyük bir şehirdekine göre tamamen farklıdır. Yurtdışında öğrenim görmeyi seçen kişilerin pek çoğu büyük bir şehirde veya büyük bir şehre yakın bir yerde öğrenim görmeyi tercih eder çünkü büyük şehirlerde ihtiyacınız olan her imkâna erişim daha kolaydır. Ancak bu, daha az bilinen yerleri otomatik olarak elemeniz gerektiği anlamına gelmez. Öncelikle, her istediğinizde kendi başınıza ziyaret edebileceğiniz turistik alanlardan kaçının ve o ülkenin daha gerçek, daha kendine özgü yanlarını görmeye çalışın. İsterseniz yine büyük bir şehirde yaşama deneyimi edinebilir aynı zamanda da ikincil, üçüncül alternatif olabilecek yerleri de ziyaret edebilirsiniz - böylelikle ülkenize döndüğünüzde anlatacak daha ilgi çekici bir deneyim edinirsiniz.
3. Eski Üniversite? - Yeni Üniversite?
Yüzlerce yıllık geçmişe sahip köklü bir üniversitede mi yoksa yeni popülerlik kazanmakta olan bir öğrenci şehrinde yeni bir üniversitede mi öğrenim görmek istersiniz? Bu karar özellikle hangi alanda öğrenim görmeyi planladığınız başta olmak üzere birkaç şeye göre değişebilir. Nispeten eski bir üniversite edebiyat ve hukuk gibi daha geleneksel alanlar için daha uygun bir seçenek olabilir çünkü o konu alanları o kurumda çok köklü bir geçmişe sahiptir. Bunun yanında, modern bir kurum multimedya (çoğul ortam) öğrencileri için en yeni imkânları sunma konusunda daha ilerici olabilir. İşte bu noktada sizin kararınızı belirleyen şey, bir kurumun “dışarıdan nasıl göründüğü/duruşu” ve size “nasıl hissettirdiği” olabilmektedir. Bir düşünün: eski görünümlü bir bina sizin hevesinizi kaçırır mı veya yeni açılan bir kuruma daha çok mu güvenirsiniz?
4. Diğer öğrenciler ne düşünüyor?
Bazen öyleymiş gibi hissetseniz de bu durumda olan ilk kişi siz değilsiniz - asla yalnız değilsiniz! Sizden önce gerçekten yüz binlerce uluslararası öğrenci aynı süreçten geçti; nasıl deneyimler edindikleri hakkında bilgi sahibi olmak için biraz araştırın. Öğrenciler artık internet ve sosyal medyayı kullanarak deneyimlerini çok kolay bir şekilde paylaşabiliyorlar.
Unutmayın, Hotcourses Abroad internet sayfamız üzerinden uluslararası öğrencilerin görüşlerini okuyarak, sizin ilgilendiğiniz kurum hakkında diğer uluslararası öğrencilerin gerçekten neler düşündüğünü öğrenebilirsiniz.
5. Uzmanlar ne söylüyor?
Her yıl, üniversiteleri belirli kilit performans göstergelerine göre değerlendiren eğitim uzmanlarınca ortaya konulan en iyi üniversite sıralamalarının yer aldığı dünya üniversiteleri sıralama tabloları yayımlanmaktadır. Bu göstergelerden bazıları şunlardır: mezuniyetlerinin ardından ilgili kariyer alanlarında iş bulabilen mezunların sayısı, o üniversitede gerçekleştirilen araştırmaların niteliği/kalitesi vb. En bilinen ve en saygın sıralama, her yıl Ekim ayında yayımlanan Times Yüksek Öğrenim Dünya Üniversiteleri Sıralamaları’dır - öğrenim görmek istediğiniz konu alanlarında hangi üniversitelerin ön sıralarda yer aldığını öğrenmek için bir göz atın.
6. Öğrenci nüfusu
Uluslararası öğrenci topluluğunun giderek büyüdüğü bir üniversitede mi öğrenim görmek istersiniz? Yoksa kendinizi milyonlarda kişinin içinde farklı hissetmek ve o ülkenin kültürü hakkında daha fazla öğrenebilmek için o ülkenin vatandaşları olan öğrencilerin daha yoğun olduğu bir üniversitede mi öğrenim görmek istersiniz? Biraz araştırma yaparak üniversitenin herhangi bir bölümündeki öğretmen-öğrenci oranını öğrenmek de isteyebilirsiniz; bulacağınız sonucun anlamı, sizin bağımsız çalışmaktan memnun olup olmadığınıza veya öğretmenlerinizle daha fazla birebir zaman geçirmeyi bekleyip beklemediğinize bağlı olarak değişecektir.