
Sıkı çalışma ve özveri, bu yöneticileri bugün sahip oldukları CEO pozisyonlarına getirdi. Ortak özellikleri ise onları profesyonel anlamda başarı elde edecekleri, bir üniversite eğitimi almış olmalarıydı.
Yeni mezunların olabildiğince çabuk iş bulmak için acele ettiği rekabetçi iş piyasasında yaratıcılık, detaylara dikkat ve duygusal zeka gibi beceriler en değerli özellikler haline geldi. Mark Zuckerberg, Elon Musk gibi ünlü isimlerin Facebook, Tesla gibi dev şirketlerle zirvede olduğu günümüzde, başarılı bir girişimci olmak için kalıcılık ve sıkı çalışma temel unsurlardır. Ancak CEO olmak için bundan daha fazlası gerekiyor. Şirketinizi ve ekibinizi başarıya götürmek için belirli bir karizma ve içgüdü gerekiyor.
2020 yılında Forbes'te yer olan CEO’ların yaklaşık %45’inin mühendislik ve işletme konularında bir lisans derecesine sahip olduklarını ve bunu bir MBA eğitimi ile taçlandırdıkları görülüyor. Siz de bu özelliklerin CEO olmak yolunda sizi bir adım ileri götüreceğini düşünüyorsanız, dünyanın en ünlü CEO’larının okudukları bölümler ve mezun oldukları üniversiteleri listenize alabilirsiniz.
Steve Jobs - Apple
Hiçbir CEO ve hiçbir şirket, Steve Jobs ve Apple kadar teknoloji tabanlı insan deneyiminde devrim yaratmadı. Tüm zamanların en ünlü ve güçlü karakterlerinden biri olan Jobs, 56 yıllık kısa hayatına inanılmaz başarılar ve işler yaparak dünyanın en ilham verici ve en çok konuşulan girişimcilerinden biri oldu.
Öyle ki, bir ara Guiness Dünya Rekorları listesinde bile kendine yer bulmayı başardı. Yüksek CEO maaşları yerine Apple’a geri dönüşünü yılda 1 dolar alarak kabul etmiş olan Steve Jobs, bugün dizüstü kişisel bilgisayarlar, iPod, iPhone, iPad ile çığır açan yeniliklere imza atmıştır.
- Üniversite: Reed College (okulu bıraktı)
- Bölüm: Beşeri Bilimler
CEO olmak için hangi üniversitede okumak istediğinize karar veremediniz mi? O halde uzmanlarımızdan destek alın!
Mark Zuckerberg - Facebook
Facebook’un yaratıcısı milyarder Mark Zuckerberg, bir yurt odasında henüz 19 yaşındayken kariyer hayatına hızlı bir giriş yapınca, Harvard Üniversitesi bile olsa okulu bırakmak daha cazip gelmiş görünüyor. Şu anda dünyanın en büyük sosyal medya platformunun sahibi olan Zuckerberg, 2 milyardan fazla kullanıcısı ile hızla gelişmeye devam ediyor. Birer milyardan fazla kullanısı ile Instagram ve WhatsApp’ı da satın alarak bünyesine katan CEO, 36 yaşında olmasına rağmen son 5 yıldır, Forbes tarafından dünyanın en zengin 10 insanı arasında yer alıyor.
- Üniversite: Harvard University (okulu bıraktı)
- Bölüm: Psikoloji ve Bilgisayar Bilimi
Jeff Bezos - Amazon
Dünyanın en güçlü CEO’su denilince ilk aklımıza gelen isim, 200 milyar dolardan fazla servete sahip olan Jeff Bezos’tur. Tarihin en zengin adamı olan Bezos, yolculuğuna Seattle’daki garajından online kitap satarak başladı ve bugün dünyanın en iyi online e-ticaret şirketlerinden biri olan Amazon’u kurdu.
Aynı zamanda Princeton’da iken, uzayın keşfi ve geliştirilmesi için bir öğrenci topluluğunda liderlik yapan ünlü CEO, yıllar sonra Blue Origin isimli havacılık şirketini kurmuştur.
- Üniversite: Princeton University
- Bölüm: Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi
Elon Musk - Tesla
Tesla ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Elon Musk, kesinlikle dünyanın en iyi 5 CEO’su arasında yer alarak ne kadar güçlü bir kişi olduğunu göstermiştir. Henüz 12 yaşındayken kendi video oyununu yaratan bir çocuktan, bugünün girişimcilik dahisine dönüşmesinde aldığı eğitimin payı büyüktür. 93 milyondan fazla servete sahip Elon Musk, 2002’de uzay endüstrisini sarsacak şirketi SpaceX ile bugün Mars’ta kolonileşmeyi planlıyor.
- Üniversite: University of Pennsylvania, Stanford University (okulu bıraktı)
- Bölüm: Fizik ve Ekonomi (Lisans), Fizik (Doktora)
Bill Gates - Microsoft
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birini kuran bilgisayar programcısı ve girişimci Bill Gates, dünyanın en güçlü CEO’su olarak yıllardır listelerdeki yerini koruyor. Bilgisayar ve yazılım şirketi olan Microsoft’u 1945 yılında kuran Bill Gates, bugün her şeyi geride bırakarak eşiyle birlikte Bill&Melinda Gates vakfını açmıştır. Amerikan üniversiteleri için milyon dolarlar harcayan vakıf, eğitimin şekillenmesinde ve okulların güçlenmesinde büyük yatırımlar yapıyor.
- Üniversite: Harvard University (okulu bıraktı)
- Bölüm: Hukuk
Sergey Brin - Google
Larry Page ile birlikte Stanford Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimi okurken 1996 yılında Google’ı kuran Sergey Brin, bugün dünyanın en popüler arama motorlarından ve medya devlerinden birine sahiptir. Larry Page ile birlikte YouTube CEO’su Susan Wojcicki’nin Menlo Park’taki garajında Google’ı kurduklarından bu yana iki yazılım mühendisi de kendilerini geliştirmek ve servetlerini yükseltmek için ellerinden geleni yapıyor.
- Üniversite: University of Maryland (Lisans), Stanford University (Yüksek Lisans)
- Bölüm: Matematik ve Bilgisayar Bilimi, Bilgisayar Bilimi
Larry Page - Google
Google’ın arkasındaki beyin olarak bilinen Larry Page, aynı zamanda dünyanın en iyi çalışma ortamlarından birini sağlamasıyla da tanınmaktadır. Parlak fikirleri ve mükemmel iletişim becerileriyle bu kadar başarılı bir statüye sahip olan Larry, gelecekte CEO olmak isteyen öğrencilere gerçek bir liderlik modeli sunuyor.
- Üniversite: University of Michigan (Lisans), Stanford University (Yüksek Lisans)
- Bölüm: Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimi
Michael Dell - Dell
Dünyanın en yenilikçi ve en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Dell’in başkanı ve CEO’su olan Michael Dell, BT altyapıları üretmeye ve satmaya başladığında henüz 19 yaşındaydı. Mevcut ürünleri alıp yurt odasının konforunda ayda 80 bin dolara kadar satarak, bu parayı Dell’in daha hızlı ve kullanıcı dostu olarak geliştirilmesinde kullanmıştır. 1984 yılında 1000$ karşılığı şirketi kurduğunda Fortune 500’de en genç CEO olarak listelerin başında yer aldı. 2016’da yaptığı, 60 milyar dolarlık Dell-EMC birleşmesi ile şimdiye kadarki en büyük teknoloji satın alımını gerçekleştirdi.
- Üniversite: University of Texas (okulu bıraktı)
- Bölüm: Tıp
Jack Dorsey - Twitter
Jack Dorsey, ilk olarak Missouri-Rolla Üniversitesi’ne kaydolmuş, ancak iki yıl sonra NYU'ya transfer olmuştur. New York Üniversitesi’nde iken, Twitter fikrini düşünmüş ve mezun olmadan okulu bırakmıştır. Bugün, yazılım mimarı ve dünyanın en iyi girişimcilerinden biri olarak karşımıza çıkan Dorsey, Twitter’ı 2006 yılında kurmuş ve bugün 340 milyon aktif kullanıcısı ile dünyanın en çok kazanan şirketlerinden biri olmuştur.
- Üniversite: New York University (okulu bıraktı)
- Bölüm: Bilinmiyor
Peki, hangi CEO’nun hikayesi size daha çok ilham verdi? Bir sonraki Zuckerberg ya da Bezos olmak ister misiniz? O halde, dünya çapında en iyi üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz.