
Yurtdışında eğitim almak çoğu öğrencinin hayalidir. Bir de bu hayale Amerika, Kanada, İngiltere, Avustralya gibi birbirinden güzel ülkeler ve prestijli üniversiteler eklenince yabancı bir ülkede yüksek öğrenim görmek isteyen öğrencilerin sayısı da her yıl daha çok artmaktadır. Genel olarak yurtdışında bir üniversiteye başvurmak için diploma, not ortalaması, mezun olduğunuz okul ve referanslarınız kabul edilmekle beraber, uluslararası programlara sahip ülkeler çeşitli uzmanlaşmış veya standartlaştırılmış üniversite sınavı ve testleri başvuruların ön koşulu olarak istemektedir.
Yurtdışı üniversite sınavları, öğrencilerin belli bir konuda bilgilerini ölçmektense daha çok problem çözme, analitik düşünme, okuma ve anlama gibi yeteneklerini ortaya çıkarmaya yöneliktir. Peki, yurtdışı eğitim almak için gideceğiniz ülkede istediğiniz bölümlere göre girmeniz gereken üniversite sınavı ve testler hangileri? Gelin, ayrıntıları inceleyelim!
TOEFL sınavı mı IELTS sınavı mı?
Yurtdışı eğitim için üniversite sınavı denince, ilk aklımıza gelenler arasında herkesin bildiği TOEFL sınavı ve IELTS sınavı gelir. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin, ister Amerika ya da İngiltere isterseniz de Çin ya da Yeni Zelanda olsun yabancı dil yeterliliğinizi kanıtlamak için girmeniz gereken bu testlerin puanları eğitim alacağınız üniversiteler ve programlara göre değişir. Zira Harvard Üniversitesi ya da Oxford Üniversitesi gibi okullarda eğitim alırken, çalışmalarınızı başarıyla yürütebilmeniz için güçlü bir anlama ve düşüncelerinizi hızlıca ifade edebilme yeteneğine, yani iyi bir İngilizce bilgisine gereksiniminiz olacaktır.
- Okumak istediğiniz bölüme ve programa göre değişen test puanlarında, örneğin Harvard hukuk bölümü için TOEFL sınavı skorunuzun 100 olması istenirken, fen-edebiyat fakültesinde 92 puan yeterlidir.
- Bir diğer üniversite Stanford Üniversitesi ise tüm doktora ve mühendislik bölümleri hariç yüksek lisans programlarında TOEFL sınavı için 100 puanı kabul eder.
- Eğer İngiltere’de Oxford gibi bir üniversitede öğrenim görmek istiyorsanız IELTS sınavı skorunuzun minimum 7.0 olması beklenir.
- Aynı zamanda bir öğretim görevlisi olmak istiyor ve akademik kariyer yapmayı düşünüyorsanız minimum puanlardan daha fazlasına ihtiyacınız olduğunu söylemekte fayda var.
- IELTS sınavı sistemi daha çok İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya gibi ülkelerde daha genel olarak kullanılırken, TOEFL sınavı ise Amerika ve Kanada gibi ülkelerde daha yaygındır.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
Amerika’da eğitim için girmeniz gereken üniversite sınavı hangisi?
Yaklaşık bir milyonun üstünde uluslararası öğrenciyle dünyanın en gelişmiş ve yoğun eğitim trafiğine sahip Amerika’da okumak isteyenler için Harvard Üniversitesi, Yale Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, MIT gibi sıralamalarda ilk 10’da yer alan çok sayıda prestijli üniversite bulunmaktadır. Tabii bu üniversitelere girebilmek için de eğitim alacağınız programa ve lisans derecenize göre girmeniz gereken sınavlar vardır.
- SAT (Scholastic Aptitude Test): Yurtdışı eğitim için gerekli sınavlar arasında Amerika’da en yaygın olanı şüphesiz SAT testidir. Amerikan üniversitelerine girmek isteyen hem ABD vatandaşlarına hem de uluslararası öğrencilere yönelik olan testin geçerlilik süresi 5 yıldır. Sınava girenlerin okuma-yazma ve matematik bilgilerini değerlendiren SAT, Amerika’da lisans eğitimi almak isteyen 175 ülkeden 2 milyondan fazla öğrenciye uygulanır. Sınavla ilgili ayrıntılı bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz! 2016’da yenilenen SAT sınavına göre, Massachusetts Teknoloji Enstitüsüne girmek için 1600 üzerinden ortalama 1520 gibi bir puana sahip olmalısınız. SAT Sınavı Nedir, Nasıl Hazırlanılır? merak edilenler rehberimizde.
- ACT (American College Test): ACT, bir lise öğrencisinin üniversiteye hazır olup olmadığını belirlemek için kar amacı gütmeyen ACT tarafından uygulanan standart bir testtir. 1959'da SAT'a rakip olarak tanıtılan ACT, son 5 yıldan bu yana Amerika’daki lisans kabulleri için hemen hemen tüm büyük üniversiteler tarafından kabul edilmektedir. Amerika’da Eğitim için Hangi Sınavlara Girmelisiniz ayrıntılara rehberimizden göz atın.
- LSAT (Law School Admission Test): Amerika’da hukuk fakültesine kaydolmak isteyen öğrencilerin ise LSAT sınavına girmesi gerekir. LSAT, Amerika ve Kanada gibi ülkelerdeki hukuk fakültelerine başvuran öğrenciler tarafından alınan bir lisansüstü sınavdır. Hukukta bir kariyer için önemli kabul edilen becerileri ölçer. LSAT, karmaşık metinleri anlama, analiz etme, mantıksal akıl yürütme, eldeki verileri değerlendirme gibi becerileri ölçmek için tasarlanmıştır. 3 saat 30 dakika süren sınavdan 120 ile 180 arasında bir puan alırsınız. Amerika’da Yale Üniversitesi’ne girebilmek için LSAT testinden ortalama 173 puana sahip olmalısınız.
- MCAT (Medical College Admission Test): Amerika Birleşik Devletleri'nde tıp fakültesine girmek için Tıp Fakültesi Kabul Testi yani MCAT zorunludur. MCAT, sınava giren kişinin ilgili konular hakkındaki yeteneğini ve bilgisini değerlendirmek için tasarlanmış çoktan seçmeli bir testtir. MCAT, her yıl ABD'de okumak isteyen milyonlarca tıp öğrencisini değerlendirmenin standart ve güvenilir bir modudur. MCAT Sınavı Hakkında Genel Bilgiler için rehberimizi inceleyin.
İtalya’da okumak için girmeniz gereken üniversite sınavı hangisi?
Yurtdışında özellikle endüstriyel tasarım, mimari, moda tasarımı ve sanat alanlarında eğitim almak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği ülke olan İtalya; köklü tarihi, muhteşem şehirleri, eşsiz kültürü ve yemekleri ile sıra dışı bir deneyim yaşamanıza sebep olur. Bologna Üniversitesi ve Sapienza Üniversitesi gibi dünyanın en eski üniversitelerine ev sahipliği yapan İtalya’daki eğitim kurumlarının mezunları arasında barometrenin mucidi Torricelli ve Nobel fizik ödülü sahibi Enrico Fermi gibi alanında uzman isimler yer alırken, eğitim kurumları modern laboratuarları, kütüphaneleri ve kampüsleri ile göz doldurur. İtalya’da tıp eğitimi hakkında ayrıntılı yazımıza göz atın.
- İtalya’da tıp fakültelerine başvuracak öğrencilerin girmesi gereken yurtdışı üniversite sınavları arasında, IMAT olarak bilinen Uluslararası Tıbbi Kabul Testi yer alır.
- Genel bilgi ve mantıksal akıl yürütme, biyoloji, kimya, fizik ve matematiğin bilimsel bilgisi olarak 4 bölümden oluşan üniversite sınavı, öğrencilerin öğrenim gördükleri alanlardaki beceri ve bilgilerine dayalıdır.
- İtalyan Yüksek Öğretim ve Araştırma Bakanlığı tarafından uygulanan ve geliştirilen sınava, İtalya’da İngilizce eğitim alabilmeniz için girmeniz gerekir.
- En fazla 90 puan alabileceğiniz IMAT test, 60 soru ve 100 dakikadan oluşur.
İngiltere’de eğitim için hangi yurtdışı üniversite sınavları kabul edilir?
İngiltere, özellikle öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Londra, Manchester, Birmingham, Liverpool, Newcastle gibi İngiltere şehirleri ile Amerika’dan sonra en çok uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan ülkedir. Tabii bu şöhretini, Cambridge Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi gibi dünyanın en köklü ve kaliteli eğitim sistemleriyle ünlü üniversitelerine ve Newton, Watson, Halley, Hawking gibi ödüllü ve çığır açan araştırmalara imza atan bilim adamlarına borçludur.
Yurtdışı eğitim için gerekli sınavların başında yer alan IELTS sınavı, İngiltere’de öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrenciler için de geçerlidir. Oxford Üniversitesi’nde minimum 7.0 puan almanız gereken testten Essex Online Üniversitesi’nde bu puan lisans için 6.0, yüksek lisans için 6.5 olarak belirlenmiştir.
- GRE (Graduate Record Exam): İngiltere’de mühendislik ve sosyal bilimler başta olmak üzere lisansüstü ve işletme yüksek lisansı eğitimi alacakların girmesi gereken genel sınavlardan biri de GRE testidir. Amerika’da özellikle işletme, yönetim, finans gibi lisansüstü programlarda uygulanan GMAT testi daha yaygınken, GRE testleri de eğitim alacağınız programa göre özelleştirilmektedir. GRE testi, bir öğrencinin matematik, okuma ve kompozisyon yazmadaki temel yeteneklerini ölçer. İngiltere’de London Business School ile Oxford, Cambridge ve Manchester Üniversitesi için geçerli olan test puanları, eğitim alacağınız programlara göre değişmektedir. GRE mi GMAT mı? - Hangisine girmeliyim? Ayrıntılar rehberimizde.
- GMAT (Graduate Management Admission Test): GMAT, MBA veya işletme yönetimi lisansüstü programlarına başvurmak isteyenler için özel olarak tasarlanmış lisansüstü yönetim kabul testini ifade eder. Test, sadece bilginize değil, yeteneğinize ve becerilerinize bakmaya yöneliktir. Özellikle GMAT'ın en çok talep edildiği ülke, Amerika’dır. İngilizce konuşulan ülkelerdeki birçok üniversitenin GMAT yapmanıza ihtiyacı yoktur. GMAT Testi Hakkında Merak Edilenler rehberimizde.
- UCAT: Birleşik Krallık’ta tıp okumak için başvururken tercih edilen giriş sınavı UCAT testidir. MCAT ve UCAT üniversite sınavı arasındaki en belirgin fark, UCAT aslında belirli bilimsel bilgileri incelemez. Aksine sözlü, sayısal ve akıl yürütme becerilerine odaklanır.
Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz.
Kanada’da eğitim için girilmesi gereken üniversite sınavı hangisi?
İleri teknoloji ve modern şehirleri ile dünyanın en refah ülkelerinden biri olan Kanada son yıllarda özellikle uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden biri olmuştur. Ülkedeki nüfusun ve kaliteli eğitim kurumlarının çoğu güneyde özellikle Quebec, başkent Ottawa, Toronto, Montreal gibi şehirlerde yoğundur. Kanada nitelikli, eğitimli ve yetenekli göçmenlerin sıklıkla yaşamak için geldiği ve hükümetin de her yıl çok sayıda mülteciye kapılarını açtığı bir ülkedir.
- MCAT: Genel olarak İngilizce ve Fransızca dillerinde eğitim veren Kanada eğitim kurumlarında McMaster, Toronto, Ottawa, McGill gibi üniversitelerin tıp fakültelerine başvuracak öğrencilerin MCAT sınavı sonuçlarını belgelemeleri gerekir. Özellikle Amerika ve Kanada’da yaygın olan üniversite sınavı, okulların kayıt komiteleri için oldukça önemlidir. Ülke genelindeki tıp fakültelerine göre değişen MCAT test puanları uluslararası öğrenciler için en düşük 503 olmalıdır.
- PCAT: Kanada özellikle sağlık alanındaki bilimsel araştırmalarıyla dikkat çekerken, ülkede bu alanda gelişmiş modern laboratuarlara ve araştırma merkezlerine sahip çok sayıda eğitim kurumu mevcuttur. Ülkede uygulanan yurtdışı sınavları arasında özellikle eczacılık fakültelerinde öğrenim görmek isteyen öğrencilerin girmesi gereken PCAT testi vardır. Testte, öğrencilerin sözel beceri, biyoloji, kimya, sağlık konularındaki akademik yetenekleri ve bilimsel bilgileri ölçülür. Amerika’da da uygulanan testten 200 ile 600 arasında bir puan almanız gerekir.
Yurtdışında eğitim almayı seçmek, eğitiminizi ilerletmenin, yaşam deneyimi kazanmanın ve kariyer seçeneklerinizi genişletmenin harika bir yoludur. Hangi üniversite sınavı size en uygun seçtiğinize göre sıra geldi faydalı makalelerimizi incelemeye: Hotcourses Turkey İle Yurt Dışı Bölüm ve Üniversite Seçimi Nasıl Yapılır?, Yurt Dışı Eğitim Almak İsteyenler İçin Kaçırılmayacak Öğrenci Değişim Programları, Yurt Dışı Eğitim Başvurusu Kabul Edilenler İçin Hazırlık Kontrol Listesi, Yurt Dışında Okumak Ne Kadara Mal Olacak?