
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi alarak kariyer umutlarınızı arttırabileceğinizi biliyor musunuz? Lisansüstü çalışmalar öğrencilere bilgilerini geliştirebilecekleri, nitelik kazanabilecekleri, eğitim aldıkları alanda derinlemesine bilgi sahibi olabilecekleri, kariyer değiştirmek için yeni bir alanda beceriler kazanabilecekleri ve kazanç potansiyellerini arttırabilecekleri bir ortam sunar. Peki, neden yurtdışında yüksek lisans yapmalıyız?
Birçok öğrenci lisans derecesini tamamladıktan sonra master eğitimi almanın kariyer hedeflerine ulaşmak için gerekli olup olmadığı konusunda kararsız kalır. Bunda yüksek eğitim ve yaşam maliyetlerine sahip ülkelerin ve üniversitelerin payı büyüktür ve çoğu öğrenci alacakları yüksek lisans eğitiminin bir değeri olmayacağını düşünür. Aslında lisansüstü dereceler geleceğinize yapacağınız en büyük yatırımlardır. Zira günümüz iş piyasasında artan rekabet, yeni mezunlara eğitim aldıkları alanlarda daha donanımlı olmalarını, yurtdışı deneyimle profesyonel ağ, global bakış açısı ve İngilizce yeterlilik kazanmalarının önemini arttırır. Yazımızda yurtdışında yüksek lisansa karar verirken dikkat edilmesi gerekenleri araştırdık!
Başvuru sürecinden korkma
Genel olarak yurtdışı eğitim almak isteyen öğrenciler için en zorlu kısım başvuru sürecidir ve çoğu öğrenci başvuru aşamalarını takip etmek ve istenilen belgeleri hazırlamak konusunda zorluk yaşamaktan korkar. Aslında doğru adımları takip ettiğiniz taktirde, basit bir şekilde üniversitelerin web siteleri üzerinden ya da İngiltere, Çin gibi ülkelerin sahip oldukları merkezi başvuru sistemlerinden online başvuru yapabilirsiniz. Yurtdışı yüksek lisans başvurusu nasıl yapılır, yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
Okumak istediğin konu hakkında iyi düşün
Yurtdışı yüksek lisans almaya karar verdiniz, ancak hangi konuyu seçmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz? Çoğu öğrencinin en sık karşılaştığı problemlerden biri de konu seçimidir. Eğer güçlü bir kariyer ve gelecekte iş kaygısı yaşamamak istiyorsanız, zaman kaybetmeden yüksek lisans yapmak en akıllıcası gibi görünüyor. Örneğin; finans, ekonomi, işletme gibi alanlarda lisans eğitiminizi tamamlamış ve liderlik konumlarında bir şirkette çalışmak istiyorsanız, MBA eğitimi almayı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda yurtdışında Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya gibi ülkeler, öğrencilerine sundukları akademik kariyer pozisyonları için lisansüstü eğitim alan öğrencilere üniversitelerde araştırma fırsatlarına sahiptir. Yüksek lisans mezunları için iş imkanlarına yazımızdan göz at!
Programları karşılaştır
Yurtdışında master yapmak istiyorsanız, uluslararası tanınırlılığa sahip prestijli üniversiteler zengin program çeşitlilikleri ile göz doldurur. Akademik gereksinimlerinize, eğitim alacağınız dile, bütçenize, hangi ülkede okumak istediğinize göre seçeceğiniz programlar arasında karşılaştırma yapabilirsiniz. Genel olarak büyük üniversiteler daha fazla programa sahipken, seçim yaparken programın uzunluğu da önemli bir kriterdir.
En iyi ülkelere göz at
Günümüzde yurtdışında yüksek lisans eğitimi veren en iyi ülkelerin başında Amerika gelir. Özellikle Stanford, MIT, Harvard gibi eğitim kurumlarına sahip ülke, mühendislik ve teknoloji alanlarında dünya lideri konumundadır. Onu bilim, hukuk, tıp, matematik gibi alanlarda popüler üniversitelere sahip İngiltere, Kanada, Avustralya gibi ülkeler izler. Bugün dünya çapında master eğitimi alabileceğiniz en iyi ülkeler ve üniversite seçenekleri şu şekildedir;
- İtalya - Politecnico di Milano
- Almanya - RWTH Aachen University
- Kanada - Carleton University
- Çin - Tianjin University
- Amerika - University of Bridgeport
Finansman fırsatlarını araştır
Bugün öğrenciler, daha çok maliyetler açısından ve bir iş bulup çalışmaya başlamak için yüksek lisans eğitimini çok fazla tercih edemedikleri gibi bunun yurtdışında olması bir kat daha zordur. Aslında sanıldığının aksine yurtdışında yüksek lisans yapmanın maliyeti, lisans eğitimine göre daha uygundur. Özellikle Avrupa’daki çoğu ülkenin uluslararası öğrencilere sundukları düşük ücretli eğitim imkanları, Amerika ve İngiltere’nin Türk öğrencilere yönelik burs fırsatları oldukça caziptir. Lisansüstü eğitim için 10 akademik burs yazımıza buradan göz atarak, finansman seçeneklerini araştırabilirsiniz.
Sınav gereksinimlerini unutma
Yurtdışında yüksek lisans programları için başvuruda bulunacak öğrencilerin dikkat etmesi gerekenlerin başında sınav gereksinimleri gelir. Seçtiğiniz branşlara göre gireceğiniz GMAT, GRE gibi testlerin yanı sıra IELTS ya da TOEFL gibi İngilizce dil testleri yurtdışı eğitim almak isteyen öğrenciler için kilit rolü oynar. Yurtdışında eğitim alacağınız ülkelere göre gireceğiniz sınavları bu linkten kontrol edebilirsiniz.
Mükemmel bir SOP için hazır ol
Uluslararası bir üniversiteye lisans ya da master eğitimi için başvurmanın ilk adımlarından biri de etkileyici bir SOP yazmaktan geçer. İngilizce açılımı Statement of Purpose olan ve Personal Statement, Letter of Intent olarak da tanımlanan SOP ya da Niyet Mektubu, başvuracağınız üniversitelerin sizden yeteneklerinizi, akademik başarınız ve bilgilerinizi, gelecek için planlarınız ve bu bölümü seçmenizdeki nedenleri anlatacağınız kompozisyonlardır. İngilizcede mükemmellik aranan bu yazılar için araştırma yapabilir, örnekleri inceleyebilirsiniz. Yurtdışında yüksek lisans programları başvuruları için gerekli olan SOP nasıl yazılır, nelere dikkat etmeniz gerekir, ayrıntılar yazımızda.
CV’ni yenile
Yüksek lisans başvurusu yapacağınız özgeçmişinizi biraz daha detaylandırmak, beceri ve niteliklerinizi seçtiğiniz programa uygun göstermeniz önemlidir. Özellikle MBA gibi programlar öğrencilerin 2-3 yıllık iş deneyimine sahip olmalarını ve etkileyici CV’ler hazırlamalarını gerektirir. Özgeçmişinizi hazırlarken akademik arka plan üzerine odaklanmayı, gönüllü projeler ve stajlarınızı eklemeyi, güçlü bir dil kullanmayı, ilgi alanlarınız, becerileriniz ve iş deneyimlerinize yer vermeyi unutmayın! Ayrıca yurtdışı eğitim başvurusu yaparken CV’mi nasıl hazırlamalıyım, yazımızda size yardımcı olabilir.
Buraya kadar yaptıklarını gözden geçir
Yurtdışında yüksek lisansa karar verirken dikkat edilmesi gerekenleri araştırdığımız yazımızda okumak istediğiniz bölümden ülkeye, nasıl SOP yazacağınızdan CV hazırlıklarına, burs imkanlarından gireceğiniz sınavlara kadar birçok konuya yer verdik. Derin bir nefes alıp bundan sonrasında kayıtlar için neler yapmanız gerektiğine göz atabilirsiniz.
Gerekli belgeleri hazırla
Yurtdışı master eğitimi başvuruları eğitim alacağınız konulara göre bazı değişikliklere sahip olabilir. Bu nedenle seçtiğiniz üniversite ile birebir iletişime geçerek hem tarihler hem de gerekli şartları tekrar gözden geçirebilirsiniz. Genel olarak yurtdışı eğitim başvurusu için istenilen belgeler şu şekildedir;
- GPA not ortalaması
- Lisans diploması
- IELTS ya da TOEFL test sonucu
- GRE ve GMAT sınavları
- 1-2 referans mektubu
- Niyet mektubu
- Mesleki deneyim
- Akademik transkript
- Gerekirse portföy
- Gerekli görüldüğü taktirde bir araştırma önerisi.
Online kayıt ol
Belgelerinizi eksiksiz tamamladığınızı ve kendinizi de hazır hissettiğinizi düşünürsek eğer, başvurunuzu online yaparak, dolduracağınız form ile seçtiğiniz üniversiteye gönderebilirsiniz. Kayıtlar için son başvuru tarihlerini kontrol etmeyi, üniversitelerle iletişimde kalmayı unutmayın!
Tebrikler
Tebrikler! Seçtiğiniz bölüme kayıt hakkı kazandığınıza dair mektup üniversiteden size gönderildiyse yurtdışı yüksek lisans başvurularınız için gerekli tüm adımları başarıyla tamamlamış bulunuyorsunuz.
Yurtdışı üniversite ve bölüm seçiminden, vize başvurularına kadar kişisel tavsiyeler almak ve yurtdışı eğitiminizi planlamak için IDP Education danışmanlarıyla görüşün.
Yurtdışı eğitimle ilgili en popüler yazılarımıza göz atın!
Master Öğrencileri İçin En İyi 10 Uygulama