Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Kariyer

İnovasyon Alanında En İyi 10 Şirkette Kariyer İmkanları

Yurtdışı Kariyer

İnovasyon, Türkçe’de yenilik, yenileme gibi anlamlara gelirken gelişen teknolojiyle beraber her geçen gün yeni bir inovasyon haberiyle karşı karşıya kalıyoruz. Genellikle kelime anlamı olarak icat ya da buluşla karıştırılan inovasyon, basit olarak günümüzde var olan bir ürüne yeni fikirler üretip geliştirerek ya da yeni özellikler ekleyerek yeniden hizmete sunmak olarak da tanımlanabilir. Bugün inovasyon denilince ilk akla gelen şirketler arasında, herkesin çok yakından tanıdığı ve sürekli olarak geliştirilen yeni modelleri ve eklentileri ile Apple, Google, Microsoft, Amazon gelir. 

 

Yurtdışı eğitim almayı düşünen yaratıcı fikirlere sahip öğrenciler, özellikle yüksek lisans eğitimlerini Amerika, Kanada, Almanya, İsveç, İngiltere, Çin gibi ülkelerde inovasyon ve girişimcilik, pazarlama ve inovasyon, bilgi sistemleri ve dijital inovasyon gibi konular üzerine tamamlayarak iş imkanlarını daha da artırırlar. Yüksek lisans programları daha çok yaratıcı düşünme odaklıdır ve öğrencilerin pazarlama, ürün geliştirme ve yeniliklerin takibi konularında uzmanlaşmalarına yöneliktir. 

 

INSEAD ve Cornell Üniversitesi tarafından her yıl yayımlanan Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında ilk sırayı İsviçre alırken, onu Hollanda, İsveç, Birleşik Krallık, Singapur, Amerika ve Finlandiya izler. Çin her yıl giderek daha da yükselerek yer bulduğu bu pazarda yüksek teknoloji şirketleri ve dünya çapında kapasite geliştirme ve yenilikleri korumaya gösterdiği çaba ile güç merkezi olma yolunda ilerlemektedir. 

 

Yazımızda inovasyon alanında dünya lideri 10 şirkette öğrenciler ve yeni mezunlar için kariyer imkanlarına yer verdik. 

 

1-SpaceX

 

Space Exploration Technologies Corp., Uzay Keşif Teknolojileri Şirketi, kurucusunun Elon Musk olduğu, özel bir Amerikan havacılık ve uzay taşımacılığı üretici firmasıdır. Kaliforniya’da yer alan şirket, Mars’ın kolonileştirilmesini sağlamak amacıyla yapılan uzay taşımacılığının maliyetini düşürmek üzere bir dizi çalışmalar yapmaktadır. Kaliteyi ve maliyeti belli oranlarda tutmayı hedefleyen SpaceX, uzay araçları ve roketler için kullandığı tüm bileşenlerin tasarımını, testlerini ve üretimini de gerçekleştirmektedir. Bu açıdan ısı mühendisi, iş sistem analisti, satın alma koordinatörü, uzay mühendisi, yazılım gibi alanlarda ve diğer açık pozisyonlarda çalışma imkanı bulabilirsiniz. 

 

2-Apple

 

Merkezi Amerika, Cupertino’da bulunan Apple, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlama ve geliştirmesinin yanı sıra, iPod müzik çalar, iPhone akıllı telefon, Apple Watch akıllı saat, iPad tablet bilgisayar gibi dünyanın en tanınmış donanım ürünlerine sahiptir. Kurucuları arasında Steve Jobs’un olduğu ve markanın bu isimle özdeşlediği Apple şirketinde kalite mühendisi, program yöneticisi, yazılım geliştirme uzmanı gibi birçok açık iş imkanı bulabilirsiniz. Bugün Macintosh’un tasarımcısı Victor Grinich ve Apple bilgisayarlarının yazılım teknolojisi yöneticisi Bud Tribble, University of Washington mezunlarındandır ve şirket sadece geçen yıl 3,500 yeni mezun üniversiteliyi bünyesine katmıştır.

 

3-Google

 

İnovasyon alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olan Google, 1998 yılından bu yana hayatımızın en önemli parçalarından biri olmuştur. Kaliforniya’da Stanford Üniversitesi’nde eğitim alırken Sergey Brin ve Lawrence Page tarafından kurulan Google, arama motorları ve reklam teknolojileri alanında öncüdür. Bugün aklımıza takılan her soru ya da merak ettiğimiz her konu hakkında başvurduğumuz Google arama motoru, aynı zamanda Gmail, Picasa, YouTube, Blogger, Google+, Google Chrome, Adwords ve Android mobil işletim sistemi gibi çok sayıda eklenti ile dünyanın en çok ziyaret edilen markasıdır. Sadece Amerika’da değil, İrlanda’da ki merkez ofisinde de iş imkanları bulabileceğiniz Google’da kıdemli mühendisler yıllık 200.000$’dan başlayan ücretleri, finans müdürleri ise 300.000$’dan fazla maaş seçenekleri ile dikkat çekerler. 

 

4-Microsoft

 

İnovasyon alanında iş olanakları ile dünyanın en iyi 10 şirketi arasında yer alan Microsoft, Amerika’da kurulmuş çok uluslu bir teknoloji şirketidir. 1975 yılında Bill Gates ve Paul Allen tarafından bir araya getirilen şirket, özellikle bilgisayar yazılımı ve donanımı, tüketici elektroniği, akıllı telefon gibi alanlarda geniş bir yelpazede hizmet verirken, Microsoft’un sahip olduğu ve inovasyon konusunda çığır açan ürünleri ile göz doldurur. Bugün Microsoft, hepimizin çok yakından tanıdığı Windows, Office, Skype, Msn, Bing, Outlook, Mojang, LinkedIn’i bünyesinde barındırarak hayatımızın her anında yanındadır. 

 

5-Amazon

 

Seattle’da, Jeff Bezos tarafından kurulan bir e-ticaret sitesi olan Amazon, önceleri kitapların satıldığı, günümüzde ise elektronik eşyadan aksesuarlara, giyimden mobilyaya kadar çok sayıda ürüne ev sahipliği yapar. Amerika, İngiltere, İtalya, Çin, Hollanda’da olduğu gibi bu yıl Türkiye içinde de açılan ayrı alışveriş sitelerine sahip Amazon’da siz de kendinize digital marketing, marka uzmanı, yazılım mühendisi gibi çok sayıda iş imkanı bulabilirsiniz. Aynı zamanda Amerika’da yer alan Western Washington University, öğrencilerine Amazon’da staj ve iş imkanı sunar. 

 

6-Samsung

 

1938 yılında Lee Byung-Chul tarafından Güney Kore’nin Seul şehrinde kurulan Samsung, bugün dünyanın en tanınmış şirketlerinden biridir. İnovasyona yaptığı yatırımlar ve sürekli geliştirdiği ürün skalasına reklamcılık, eğlence, inşaat, tıbbi malzemeler gibi hizmetleri de eklemiştir. Günümüzde sadece elektronik ve bileşenlerde değil, kimyasallar, iletkenler, giyim ve gemi sektörlerinde de etkin rol oynayan Samsung, hem Amerika hem de Avrupa’da inovasyon alanında birçok tasarım ve patent ödülü almıştır. İş imkanları açısından zengin çeşitliliğe sahip Samsung; dijital pazarlama, finans, ürün yönetimi ile bilişim ve mobil bölümü için mühendislik ve yazılım mezunlarına her yıl kariyer fırsatı sunar. 

 

7-Uber

 

San Francisco’da 2009 yılında kurulan uluslararası bir ulaşım şebekesi şirketi olan Uber, bugün dünya çapında 600’den fazla şehirde kullanılmaktadır. Bilgisayar yazılım ve donanım sektöründe etkin olan Uber; merak, tutku ve işbirliği ruhuna sahip tüm dünyadan mezunlara kapılarını açar. Dünyayı değiştirmeye hazır olan, yaratıcı fikirlere sahip insanlarla bir arada kariyer yapmak isterseniz, Uber tam size göre bir şirket olabilir. 

 

8-Facebook

 

Sosyal medya devi Facebook, bugün hem olumlu hem de olumsuz çeşitli nedenlerle de olsa inovasyon konusunda inkar edilemez gelişmeler göstermiştir. 2004 yılında Harvard Üniversitesi’nde eğitim alan Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, günümüzde dünyanın en çok ziyaret edilen ikinci sitesidir. Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan site, Google’da olduğu gibi her yıl çok sayıda yeni mezunu yazılım mühendisi, ağ mühendisi, veri bilim adamı, IT yöneticisi, proje yöneticisi olarak bünyesine katar. Şirket, yeni mezun yazılım mühendislerine 132.503$ öder. 

 

9-Netflix 

 

Merkezi Kaliforniya’da olan Netflix, 1997 yılında Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından kurulmuştur. İnternet üzerinden yayınlanan film ve diziler ile film ve televizyon yapımcılığı alanında hizmet veren Netflix, bugün dünya çapında 190’ın üzerinde ülkede, 125 milyon aboneye sahiptir. İş olanaklarına bakıldığında şirket, özellikle pazarlama ve reklam alanlarında çalışanlara ihtiyaç duyarken, veri analisti, yazılımcı, prodüksiyon ve film bölümlerinde teknik destek sağlayacaklara çok sayıda istihdam imkanı sunar. 

 

10-IBM

 

Dünyanın en iyi ve en büyük bilişim teknolojisi şirketi olan IBM, 1911 yılında New York şehrinde kurulmuştur. Bilgisayar donanımı, üretimi, yazılımı, sunucu ve servis hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren IBM, inovasyon alanında üst sıralarda olmasını her yıl, dünyanın en çok yeni patent alan şirketi olmasına borçludur. Kurulduğu günden bu yana bilgisayar dünyasında devrim niteliğinde yeni buluşlara imza atmıştır. 2008 yılında İstanbul’da da İnovasyon Merkezi açan IBM, stajlar ve araştırma çalışmalarının yanı sıra part-time iş olanakları da sunar. 

 

Ayrıca bakınız:

Hangi Bölüm Mezunları Ne Kadar Kazanıyor?

Yurtdışında Başvurabileceğiniz En İlginç Konular

Ülkelere Göre Eğitim Sonrası Çalışma İmkanları