
- İngiltere 18 temsilci ile ilk 100 de en fazla üniversite bulunduran ülke oluyor (geçtiğimiz sene ilk 100’de 20 üniversitesi vardı)
- İlk onda geçtiğimiz sene 3 üniversitesi bulunurken şimdi yalnızca bir tane var.
- Sıralamada birinci Güney Kore Postech üniversitesi olurken, bir diğer Kore üniversitesi olan KAIST 3. Sıraya yükseliyor
- Sıralamada en iyi İngiltere Üniversitesi 8. Sıradan 7. Sıraya yükselen York Üniversitesi oluyor.
- İlk 10’da 8 ülke var. Bunlar Singapur, Hollanda, Güney Kore, İsviçre, Hong Kong, ABD, İngiltere ve Fransa
- Amerika’nın Top 100’de sadece 8 tane temsilcisi var, bu da ülkeyi temsilci üniversite sayısı açısından 3. Sıraya koyuyor.
- Asya ülkeleri genelde yüksek performans göstermekte; Tayvan’ın top 100’de 5, Hong Kong’un 4 tane üniversitesi var.
- Listede ABD ve İngiltere üniversitelerine rakip olarak 28 farklı ülkeden üniversiteler bulunuyor.
Times HigherEducation dergisi 2013 yılı için TIMES HIGHER EDUCATION 100 UNDER 50 adlı listesini yayınladı, bu listede 50 yıldan daha eski olmayan üniversiteler var. Bu listedeki üniversiteler Dünya’nın en iyi üniversiteleri olma konusunda gelecek vadetmektedirler. İngiltere listede sayıca en fazla üniversiteye sahip olan ülke olsa da, geçen seneye göre listedeki üniversite sayısı azalmış durumda. Sıralamalar ABD ve İngiltere’deki üniversiteler rakip çıkarabilecek ülkeleri bize açıkça gösteriyor.
Sıralama belirlenirken The World UniversityRankings listesinde kullanılan 13 kriterin yanında özel olarak ayarlanmış metotlar da kullanılıyor.
İlk sırada geçen seneki gibi Güney Kore’den Postech Üniversitesi bulunuyor. Yine Güney Kore’den KAIST 5. Sıradan 3. Sıraya yükseliyor. 2. Sırada İsviçre’nin ÉcolePolytechniqueFédérale de Lausanne üniversitesi bulunuyor. Dördüncü sırada Hong Kong University of ScienceandTechnology, beşinci sırada da theUniversity of California, Irvine bulunuyor.
Listede ilk ondaki yeni ülkeler: altıncı sırada Hollanda’nın Maastricht University, sekizinci sırada Singapur’dan NanyangTechnologicalUniversity, dokuzuncu sırada Fransa’dan Université Pierre et Marie Curie ve onuncu sırada yine Fransa’dan Université Paris-Sud bulunuyor.
Times HigherEducation World University sıralamasında üniversiteler geçmişlerine ve kuruluş tarihlerine bakılmaksızın değerlendirirken, the 100 under 50 listesinde 1963 yılından sonra kurulmuş üniversiteler bulunuyor.
Geçen seneki gibi İngiltere yine ilk yüzde en fazla temsilcisi olan ülke.
İngiltere’nin geçen sene ilk onda 3 üniversitesi vardı, ancak bu sene sadece 7. Sırada University of York bulunuyor. Daha sonra 13. Sırada university of Warwick, 14. Sırada LancasterUniversity ve 16. Sırada University of East Anglia bulunuyor.
1962 yılında kurulan KeeleUniversity 50 yılını doldurduğu için, 1966 yılında kurulan City University of London ve Bradford Universitykriterlere artık uymadıkları için listeden çıkarıldılar. Geçen seneye göre yeni olan tek üniversite listeye 99. Sıradan giren The Open University.
İngiltere’ye ait listeden çıkarılan üniversitelerin yerine 3 tane yeni İsviçre üniversitesi giriyor. 50’den 61’e düşen University of Stirling, 72’den 63’e yükselen Heriot-Watt University ve 79’da 71’e çıkan University of Strathclyde
İngiltere’nin listedeki başarısı 1960’larda kurulan ve kısa zamanda dünya standartlarında eğitim veren kuruluşlar haline gelen “plate-glass” olarak da adlandırılan üniversitelerden kaynaklanıyor. Önümüzdeki yıllarda bu üniversitelerin çoğu 50 yıllarını tamamladıkları için listeden düşecekler. Daha ileri tarihlerde kurulan sadece 3 üniversite var: PlymouthUniversity (53, sırada), theUniversity of Hertfordshire (75.) and Liverpool John MooresUniversity (88.).
Times HigherEducation editörü PhilBaty’ye göre İngiltere’nin ilk yüzdeki bu başarısı 60’lı yıllarda kurulan üniversitelerin eğitim öğretim alanında rekabeti arttıracak şekilde gelişmeleridir. Ancak zaman ilerledikçe İngiltere üniversiteleri listeden birer birer düşerken yerini başka ülkelerden dinamik ve genç yapısıyla başka ülkelerden üniversiteler alıyor. Bu ülkelerde üniversitelere dünya standartlarına ulaşmaları için ciddi yatırımlar yapılıyor.
İngiltere’den sonra en fazla üniversite Avusturalya’ya ait (13 tane). Diğer listelerde hakimiyetini sağlayan ABD sadece 8 üniversite ile listede yer alıyor ve bunların çoğu düşüşe geçmiş durumda.
Geçtiğimiz sene listede 30 farklı ülke yer alırken bu sene bu sayı 28’e düşüyor.
Fransa ilk onda 2, ilk yüzde 7 üniversite ile iyi bir performans sergiliyor. Dünya listelerinde yer bulamayan İspanya da altı üniversite ile listeye girebilmiş.
Asya ülkeleri de 8 farklı ülkeden üniversite ile listede başarı gösteriyor. Tayvan 5 üniversite ile listede yer alırken Hong Kong 4 üniversitesini de ilk 40’a sokabilmiş. Üstelik 4. Sıradaki Hong Kong University of ScienceandTechnology listedeki en yeni kuruluşlardan olup 1991 yılında kurulmuş. Güney Kore 1. Ve 3. Sıradaki iki üniversitesiyle oldukça dikkat çekiyor. Tek üniversitesi 8. Sırada bulunan Singapur’un performansı da heyecan verici.
2004 yılında kurulan Avusturya’nın MedicalUniversity of Vienna listedeki en yeni üniversite. Rusya, çin ve Hindistan’ın listede hiçbir üniversitesi yer almıyor.
PhilBaty, bu listedeki üniversitelerin yüksek öğrenim hiyerarşisini değiştirmekte olduğunu ve dünyanın her yerinden prestijli üniversiteler çıkabileceğini gösterdiğini düşünüyor. Bu üniversiteler şimdiden dünya çapındaki köklü üniversitelerin tahtına aday durumdalar. Son yıllardaki başarıları da bunun en büyük kanıtı. Bu liste ayrıca doğu ülkelerinin eğitim konusunda batı ülkeleriyle yarışabileceğini açıkça ortaya koyuyor.