
Yurtdışında öğrenim görürken aileniz ve arkadaşlarınız ile nasıl bağlantı halinde kalabilirsiniz? İşte, Skype ve özel cep telefonu tarifeleri dâhil olmak üzere düşünebileceğiniz birkaç seçenek...
Ailenizi ve arkadaşlarınızı, gideceğiniz yere güvenli bir şekilde vardığınızı haber vermek için aradınız mı? Belki de aradınız ama telefon faturanız ayın sonunda çok yüksek geldi ve hala ilk faturanın şokunu atlatamadınız...
İşte başka bir ülkede olan aileniz ve arkadaşlarınızla bağlantı halinde kalmak için birkaç farklı seçenek:
Sosyal Medya
Facebook, Twitter ve benzeri ağlar sayesinde aile, arkadaşlar veya daha yeni tanıştığınız insanlarla bağlantı halinde kalmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Facebook Messenger aracılığıyla sevdiklerine özel mesaj gönderebilmenizin yanı sıra Facebook, kendi ülkenizde olup bitenleri öğrenmenize de yardımcı olan standart bir ağdır. Benzer olarak yine mesajlarınızı kısa tutabiliyorsanız Whatsapp ve hatta Twitter’ı da kullanabilirsiniz.
Resimli mesajlaşma da - özellikle filtreler ve alt yazılar ekleyerek fotoğraflar oldukça dikkat çekici bir hale sokulabildiğinden beri - yine son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Örneğin birazdan yemeye başlayacağınız ağız sulandıran yeni yiyeceklerin veya nefes kesen manzaraların resimlerini Instagram ve Snapchat’le çekmeyi deneyin. Bu araçlar sayesinde aynı zamanda videolar hazırlayabilir ve paylaşabilirsiniz. Video paylaşımına yönelik diğer sosyal medya ağları arasında YouTube ve Vine yer almaktadır.
Blog yazmayı hiç düşündünüz mü? Bunu isimsiz olarak yazabilir veya sayfanıza arkadaşlarınızı davet edebilirsiniz. Wordpress gibi ücretsiz platformlar mevcuttur ve bunlar, yıllar sonra, yurtdışında geçirdiğiniz zamanla ilgili açıp okuyabileceğiniz dijital bir günlük tutma imkânı sağlar.
Her köşeye daima yeni bir şeyler vardır, bu yüzden hemen faydalanmaya başlayabilmek için yeni sosyal medya platformları hakkında takipte olun. Muhtemelen, öğrenim göreceğiniz ülkede sizin ülkenizdekinden daha popüler olan yeni platformlar/ağlar olacaktır, onları sorun ve öğrenin. Öğrenim gördüğünüz ülkeden ayrılmadan bu platformlarda arkadaşlarınızı ekleyin ve takipte kalın!
E-posta
Ebeveynler veya büyükanneler/büyükbabalar gibi yaş olarak nispeten daha eski olan nesiller sosyal medyada yer almayabilir ancak onların daha rahat kullandıkları klasik e-posta yöntemiyle de bağlantıda kalabilirsiniz. Çoğu insan oturup doğru düzgün bir mail yapmak için zaman gerektiğini düşünür ancak hareket içindeyken bile kısa ve çabuk e-postalar gönderebilirsiniz.
Mektup
Özel bir şeyler yapmak istiyorsan, bir kâğıt ve kalem al ve mektup yazmayı dene. Mektubun gideceği yere teslim edilmesi uzun sürse de (daha erken teslim edilmesi için biraz fazla ücret ödeyebilirsiniz) yazmak için zaman ayırdığınızdan alıcı için daha değerli olacaktır. Ayrıca el yazınız mektubu daha kişisel ve özel kılar. İçine birkaç küçük hediye de ekleyebilirsiniz ve göndereceğiniz bir mektup, sevdiklerinizin genellikle posta kutularında gördükleri faturalar arasında dikkat çekecektir.
Skype
Eğer sevdiklerinizin seslerini duymayı ve yüzlerini görmeyi özlediyseniz, Skype onlarla iletişim kurmak için en iyi yoldur. Skype, internet üzerinden sesli ve görüntülü (elbette kameranız olması şartıyla) arama yapmanıza imkân tanıyan ÜCRETSİZ bir uygulamadır. Bu uygulamayı pek çok cihaza indirebilir ve nerede olursanız olun Skype’ı kullanabilirsiniz. Ayrıca ÜCRETSİZ olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Yalnızca yurtdışına arama yaparken küçük bir ücret ödemeniz gerekebilir, dolayısıyla önceden kontrol etmenizde fayda var.
Tek yapmanız gereken bu ücretsiz yazılımı kurmak ve bir hesap açmak. Ardından sevdiklerinizi ekleyebilir ve Skype üzerinden görüşmeye başlayabilirsiniz.
Kontörlü SIM kartlar
Öğrenim göreceğiniz ülkeye vardığınızda daima yeni bir telefon almanızı öneriyoruz - bu işinizi kolaylaştırır ve kaybetseniz de bir yedeği zaten olacaktır. Lyca Mobile ve Lebara Mobile gibi şirketlerin SIM kartlarını ve uluslararası telefon kartlarını kullanarak ülkenizi çok daha düşük bir ücrete arayabilirsiniz. Bu kartları ya kendi mağazalarından veya köşelerdeki büfelerden (veya gazete bayilerinden) alabilirsiniz. Bu tür şirketlerin işlek tren istasyonlarında dahi stantları/satış gişeleri bulunmaktadır. O2, Orange, T-Mobile veya Vodafone gibi diğer mobil şirketleri de bu tür hizmetler sunmaktadır ancak bu hizmetler normalde genel SIM kartlarıyla (örn. ülkenizde kullandığınız O2 SIM kartınız veya T-Mobile markalı Uluslararası SIM kartınız) değil, belirli bir SIM kartı ile gelmektedir. Bilgi almak istediğinizde sizin anlamadığınız pek çok jargon kullanan satıcı ile karşı karşıya geldiğinizde hemen o anda karar vermek yerine ülkenizi hangi şirketle daha ucuza arayabileceğinizi öğrenmek için biraz araştırma yapın.
Ancak ailenize gerçekten ulaşmanız gerektiğinde...
Üniversitenize (özel olarak Uluslararası Öğrenciler Ofisi) gidiniz. Acil bir durumsa veya evinizi gerçek anlamda çok özlediyseniz, bunu onlara anlatabilirsiniz. Eminiz ki bu konularda bir istisna yapacak ve telefonlarını kullanmanıza izin vereceklerdir.