
Üniversite eğitimi bir çok gencin hayatında dönüm noktası! Alınan eğitim, eğitim görülen şehrin kültürü, sosyal çevre ve kurduğumuz networkler hayatımızın geri kalanında önemli rol oynuyor. Öğrencilerin mezun olduklarında en çok sıkıntı yaşadığı konuların başında eğitim hayatında elde edilen tecrübenin iş hayatına yansıtılamaması olmaktadır. Peki üniversitede aldığınız eğitimi pratiğe döküp en iyi şekilde nasıl yararlanırsınız?
1. Staj Yapın
Eğitim döneminizde full-time bir işe girmeniz gerçekten zor, part time işlerin çoğu da özgeçmişinize keskin bir etki yapacak nitelikte olmayacaktır. Staj öğrenciler için en iyi tercih! Birçok üniversite bölümü zorunlu staj programları oluşturuyor ve öğrencilerin iş başı eğitimlerini gerçekleştirmeleri için bu programları yaygınlaştırıyor. Bizim tavsiyemiz zorunlu stajınız olsa bile gönüllü staj yapmanız! Üniversiteden mezun olduğunuzda iş bulma sürecinde en çok sıkıntı yaşayacağınız konuların başında özgeçmişinizi yazmak olacaktır çünkü yeni mezun birinin özgeçmişi çok da dolu olmuyor. İşverenin özgeçmiş değerlendirmesinde en öneli kriterlerinden biri yaz tatillerinizi nasıl geçirdiğiniz olacaktır. Özgeçmişinizde yaz aylarında staj yaptığınız ve iş tecrübesi elde ettiğinizin yer alması işvereni etkileyecektir. Stajı kendi bölümünüzle alakalı yapabileceğiniz gibi blog yazımı, bilişim teknolojileri, sosyal medya uzmanlığı gibi konularda yapmanız size avantaj sağlayacaktır. Mühendislik okuyan bir öğrencinin 3. sınıf yaz ayını internet sitesi editörlüğü veya blog yazımı konusunda staj yaparak geçirmesi etkileyici olmaz mı? Kariyer hakkında diğer önerilerimizi buradan takip edin.
2. Network Kurun
Üniversite not ortalamanız çok iyi, derslerde ön plana çıkan birisiniz ve teorik eğitim temeliniz çok sağlam ama bunu insanların bilmesi gerekiyor değil mi? Sosyal yanınız ne kadar güçlü olursa bilgi ve tecrübelerinizi o kadar yaygınlaştırabilirsiniz. Üniversite eğitiminiz boyunca aktif bir şekilde LinkedIn kullanın. Dünyanın En Büyük Profesyonel Ağı olan LinkedIn’de profilinizi güncel tutmanız ve işinizle alakalı üst düzey yöneticileri takip etmeniz hiç beklemediğiniz fırsatları önünüze getirebilir.
3. Sivil Toplum Kuruluşlarında Aktif Olun
Üniversite eğitim tecrübenizden yararlanacağınız ve üstüne sosyal sorumluluk katabileceğiniz bir alan Sivil Toplum Kuruluşları! Bir derneğe, vakfa ve topluluğa üye olarak ekip çalışması, sorumluluk ve proje yönetimi gibi alanlarda tecrübelerinizi arttırabilirsiniz. Sivil Toplum Kuruluşları hem okulda aldığınız eğitim tecrübelerinizi arttırabileceğiniz hem de sosyal sorumluluk bilinciyle ekip çalışması içerisinde yer alabileceğiniz bir alan! Bizim tavsiyemiz okulunuzda bulunan topluluklarla sınırlı kalmayın ulusal düzeyde hizmet veren derneklerde de aktif olarak çalışın! Ayrıca ülkemizde bir çok meslek dalının hizmet verdiği meslek odaları bulunmaktadır. Sizinle aynı meslekten olan insanlarla bir arada olmanız çok işinize yarayacaktır. Meslek odaları staj bulma açısından da size fırsatlar sunacaktır ve uzun dönemli bir staj sonunda mezun olur olmaz iş bulma şansınız artacaktır.
4. Yüksek Lisans Yapın
Üniversite aldığınız temel eğitimin üzerine lisans üstü eğitime devam etmeniz üniversitede elde ettiğiniz tecrübenin üzerine bir alanda uzmanlaşmanızı sağlayacaktır. Üniversite bölümünüz ile ilgili bir bölümde yüksek lisans yapabileceğiniz gibi inter-disipliner anlayış çerçevesinde farklı bir alanda da yüksek lisans yapabilirsiniz. Böylelikle eğitim tecrübenizden akademik çevrede yararlanma fırsatına sahip olacaksınız. Yurtdışında yüksek lisans eğitimi veren üniversiteleri buradan görüntüleyin.
5. Blog Açın ve Aktif Olarak Yazın
Eğitim döneminiz boyunca mesleğinizle alakalı bir blog açmanız ve bu blogda aktif olarak yazmanız tecrübelerinizi aktarmanız konusunda işe yarayacaktır. Blog sayfanızda açılan konulara ilişkin gelen yorumlar ve tartışmalar sizinle aynı meslek grubundan insanlarla beyin fırtınası yapma olanağı sağlayacaktır. Ayrıca blog sayfanıza bağlı açacağınız sosyal medya kanalları bir çok kişiye ulaşmanızı sağlayacaktır.