
Hasta olmak hiç iyi değildir. Çünkü hasta olduğumuzda çoğu zaman tek istediğimiz şey, evde, bizimle ilgilenen ailemizin yanında olmaktır. Peki ya yeni bir ülkede öğrenim görmeye başlayan uluslararası bir öğrenciyseniz? Hasta olmak aynı zamanda ev özlemini daha da arttırır ve genellikle size kendinizi daha kötü hissettirir. Basit bir nezle vakası bile duygusal anlamda tam bir çöküşe dönüşebilir!
Sadece soğuk algınlığı veya önemsiz bir şey bile olsa yurtdışındayken bir noktada hasta olmanız muhtemeldir. Alışık olduğunuzdan tamamen farklı bir ortamda öğrenim görüyorsanız, vücudunuz belirli şeylere yabancı olabilir ve evinizdeyken daha önce geçirmediğiniz yeni hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelebilir.
Evden ayrılmadan önce
Fazla hazırlıklı olmak, hazırlıksız olmaktan çok daha iyidir. Eğer kan grubunuzu bilmiyorsanız, bunu ailenizden veya doktorunuzdan öğrenin. Üzerinde alerjilerinizin veya geçirdiğiniz hastalıkların ve bunlara acil durumlarda nasıl müdahale edilebileceğinin yanı sıra kan grubunuzun yazılı olduğu bir sağlık gözetim kartı çıkartın. Sağlık gözetim kartı genellikle cüzdanınıza sığabilecek kadar küçüktür dolayısıyla her zaman yanınızda taşıyabilirsiniz.
Kendi ilaçlarınız
Elbette tedavisi için ilaç kullandığınız nispeten daha ciddi bir rahatsızlığınız varsa, ya yanınıza eve dönünceye kadar yetecek miktarda ilaç alın ya da bittiğinde ailenizden size yenilerini göndermelerini isteyin. Bu sizin için özel bir konuysa, bu hastalıktan yeni arkadaşlarınız veya daha yeni tanıştığınız ev arkadaşlarınıza bahsetmek istemeyebilirsiniz. Ayrıca, yeni bir ülkedeki ilk birkaç gününüzü veya haftanızı (özellikle de dil engelinin bulunduğu durumlarda) acil durumda ihtiyacınız olabilecek ilaçları arayarak geçirmek istemezsiniz.
İlaçlarla seyahat
Eğer evdeki ilaçlarınızı yanınızda götürecekseniz, bunların paketlenmesi konusundaki uçuş ve havayolu kurallarını gözden geçiriniz. Güvenlik sebebiyle pek çok havayolu şirketi - özellikle de ABD’ye/den ve Birleşik Krallık’a/tan yapılan uçuşlarda - yolcularının uçakta şırınga veya sıvılar taşıması konusunda dikkatli davranmaktadır. Ancak, uzun süre boyunca aktarma yapmanız, gecikmeniz veya check-in yaptırdığınız bagajınızın kaybolması veya karışması halinde ilaçlarınızı el bagajınızda bulundurmak iyi bir fikirdir. Yine de yanınızda neler götürebileceğiniz, bunlardan hangi formda/halde ne kadar alabileceğiniz konusunda bilgi edinmek için ilgili havayolu şirketinin internet sayfasını kontrol edin.
Vardığınızda
Kampüsünüzde bulunan tıp merkezine kaydınızı yaptırın; böylelikle bir rahatsızlık yaşadığınızda sizin bilgilerinize ulaşabilirler. Sağlığınızla ilgili bir durum söz konusu olduğunda kampüsten ayrılmadan arayabileceğiniz ilk yer bu tıp merkezi olabilir.
Eğer bir arkadaşınıza veya ev arkadaşınıza yaşadığınız bir sağlık sorunundan rahatça bahsedebiliyorsanız, bu mantıklı bir yaklaşım olabilir çünkü bir sorun yaşadığınızda size yardımcı olabilirler. Kampüste kalıyorsanız, konaklama birimini de bu tür durumlar hakkında bilgilendirmeniz (elbette bu bilgi gizli kalacaktır) gerekebilir böylelikle ihtiyaç duyduğunuzda size yardım edebilirler.
Sağlık Sigortası
Umarız yurtdışında öğrenim sürecinizde bir uzmandan tıbbi yardım almanız gerekmez ancak bazen kendinizi korumak en iyisidir. Bazı ülkelere varmadan önce, o ülkedeki göçmenlik sürecinin bir parçası olarak - Avustralya’da olduğu gibi - sağlık sigortası yaptırmanız gerekir. Amerika’da, sağlık en önemli toplumsal konudur zira herkes sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanamaz, aksine her şey özelleştirilmiştir. Bu yüzden en basit bir tıbbi müdahale bile size bir fatura kesilmesiyle veya sağlık sigortanız üzerinden bir para ödenmesiyle sonuçlanır (eğer sağlık sigortanız yoksa acil bir durum söz konusu olmadığı takdirde hastane sizi muayene edemeyeceğini söyler veya sizi başka bir yere sevk eder; bu da tedavi almak için zaman kaybetmenize sebep olabilir).
Ancak Birleşik Krallık gibi bazı ülkelerde, uluslararası öğrenciler, hastanede tedavi hizmetleri dâhil olmak üzere, ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkına sahiptir.
Hafif sağlık sorunları
Baş ağrısı, nezle veya grip, mide ağrısı, hafif bir kesik veya bir uzmandan tıbbi yardım gerektirmeyen herhangi bir durum hafif sağlık sorunları arasında yer alır.
Eğer başkalarıyla yaşıyorsanız, herkesin gerekli malzemeleri bireysel olarak almasındansa evde bulunmak için bazı ilaçlar veya bir ilk yardım seti almak için aranızda biraz para toplayın. Genelde standart bir ilk yardım çantasını eczanede veya süpermarkette bulabilirsiniz (hatta havaalanlarında bile vardır ancak nispeten daha pahalıdır). Eğer yara bandı, ağrı kesici veya parasetamol/aspirin gibi ilaçlardan/malzemelerden oluşan bir ilk yardım setiniz yoksa ev arkadaşlarınız size ihtiyacınız olandan -eğer onlarda varsa- ödünç verirler. Ayrıca, kampüste veya üniversite personeli tarafından yönetilen bir binada/yurtta kalıyorsanız, bir sorunla karşılaştığınızda onlardan daima yardım isteyebilirsiniz.
Not: İçerdiği herhangi bir şeye alerjiniz olması ihtimaline karşı bir ilacı kullanmadan önce şişesini veya paketini dikkatli bir şekilde okuduğunuzdan emin olunuz, böylece onu nasıl kullanacağınızı bilirsiniz. Eğer bir şey hakkında emin değilseniz, sorun! İlaç söz konusu olduğunda, İngilizce dil bilginizi test etme sırası değildir; risk almaktansa, güvenli ve emin olmak her zaman daha iyidir. Bir ilacı alırken eczacıya nasıl kullanmanız gerektiğini veya olabilecek diğer sorularınızı kendinizden emin bir şekilde sorabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken 3 hastalık
Aşağıda, uluslararası öğrencilere yönelik sağlık sigortası sunan Mawista.com’dan Joyce yeni bir ülkede öğrenim görürken dikkat edilmesi gereken 3 yaygın hastalıktan bahsetmektedir:
‘Doktorlar, kim sever ki onları?’
Özellikle de yaşadığınız rahatsızlıkların çoğunun fazla alkol tüketmekten ve uykusuz gecelerden kaynaklandığı üniversite yıllarında… Evinden uzaklaşmak macera arayışında olan bir öğrenci için heyecan verici olabilir ancak hastalandığınızda sizi sıkıcı günler bekleyebilir.
Yeni bir ortama (hatta belki de yeni bir havaya) adapte olma sürecinde öğrenciler arasına paylaşıma dair bazı yaygın ancak yazılı olmayan kurallar vardır. Kütüphanede geçirilen abartılı saatler veya yarı zamanlı bir işte çalışmak herkesi yıpratabilir ve evinizdeki gibi dengeli ve besleyici yiyecek bulma/hazırlama ve iyi bir uyku çekme ihtimaliniz çok düşük olabilir.
Ben bir öğrenci olarak, öğrencilerin yurtdışında öğrenim sürecinde karşılaşabilecekleri sağlık sorunları ve en önemlisi de, yeni bir ülkeye varıldığında ilk günlerde sağlık sigortası evraklarının tamamlanmasının neden çok önemli olduğu hakkında bir şeyler biliyor olabilirim.
Yaygın Grip Vakaları
İlk olarak, çeşitli virüslerin sebep olduğu ve genellikle mevsimsel olan grip türleri gelir. Bunlar genellikle çok önemli değildir ve ancak doğru bir şekilde tedavi edilmezse değerli zamanınızdan bir hafta kadar çalabilir. Unutmayın, sınıfta/amfide (tüm gün dolu olan) diğer öğrencilerle birlikte oturduğunuzda ve kalabalık barlar ve eğlence mekânlarında sıkışıp kaldığınızda normalden daha fazla yabancı insanla temas edersiniz. Aşağıdaki örneklerde de göreceğiniz üzere, basit bir gribi ciddiye almamak ve bağışıklık sisteminizin çökmesi çok daha ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.
Bademcik İltihabı
Yanlarında temizlik konusunu hatırlatacak anne veya babaları olmadığında, öğrencilerin kaldıkları odalar/evler bakterilerin üremesi için çok elverişli hale gelir. Kampüste konaklama seçeneklerinde genelde temizlik görevlileri bulunsa da ancak haftada bir temizlik yapılır ve bu temizlik odanızı kapsamayabilir. Duş alma işini sabahları değil de akşam yatağa girmeden önceye bırakmaya çalışın.
Ne yazık ki bademcik iltihabı - tonsilit - yalnızca istirahat ve sıvı alımı ile tedavi edilebilmektedir - bu da yetiştirmeniz gereken ödevler olduğunda ancak herhangi bir şeye bir dakikadan fazla odaklanamadığınızda çok sinir bozucu olabilir.
Hastaysanız hastasınızdır. Çok ciddi derecede hasta olmanız ve eğitiminize ara vermeniz gerektiğinde üniversitede belirli bir süreç uygulanır. Böyle bir durumda derhal hocalarınızla görüşün ve ödev/proje teslim tarihinin sizin için biraz ertelenip ertelenemeyeceğini öğrenin (gerekirse doktordan rapor alın).
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
İlk defa aileden/evden uzakta yaşamak özgürlük, kendi başına yaşama ve bazı ülkelerde alkol alabilme/tüketebilme anlamına gelir; bunların hepsi “taşkınlık” yapmanızı kolaylaştırabilir. Öğrencilerin bu süreçte cinsel anlamda daha aktif olmaları şaşırtıcı değildir ve bu, bazı topluluk etkinlikleri yoluyla eğlence amaçlı olarak teşvik bile edebilir (tabii ki nerelerde takılmak istediğinize bağlı olarak). Cinselliği güvenli bir boyutta yaşamak gerektiğini söylemek kolaydır ancak güvenliğinizi tehlikeye atacak bir durumun meydana gelmemesi için önlemler alın: korunmaya yönelik gerekli olan şeyleri önceden alın ve hatta “zaman geçirdiğiniz” insanları bir kez daha düşünün.
Kampüsteki tıp merkezine gitmeye ve bu konudaki mevcut imkânlarından faydalanmaya çalışın. Böylece sizi yargılamayacak olan aksine yalnızca birkaç haftadır tanıdığınız yetkili bir kaynaktan yardım alabilirsiniz.