
Üniversite birçok gencin mesleki kariyerlerinin ilk adımı olarak büyük bir önem teşkil etmektedir. Üniversite akademik bir kurum olduğundan dolayı birçok sınav ve ödev için ciddi bir çalışma ve özveri gerektirmektedir. Üniversite başarınızın önemli bir kıstası olan sınav sonuçlarından iyi not almak da bir çok öğrencinin kabusu :)
Bu yazımızda sizlerle Üniversitede iyi not almanın püf noktalarını paylaşacağız!
1. Her Derse Girmeye Çalışın:
Evet bu madde öğrenciler için çok zor ama en önemli madde diyebiliriz. Üniversite sosyal hayat açısından çok zengin bir yer; öğrenci toplulukları, arkadaşlıklar, spor imkanları ve gezme faaliyetleri gibi. Ancak unutmayın ki kaçıracağınız bir ders, o dersin notlarını ve hocanın vereceği püf noktalarını kaçırmanıza neden olacaktır. Dönem sonunda arkadaşınızdan alacağınız notlar sizin istediğiniz gibi verim sağlamayabilir. Arkadaşlarınızdan ders notlarını toplayıp kendi çalışma biçiminize göre uyarlamaktansa derslere girmek daha iyi bir tercih olacaktır.
2. Planlı Olun:
Dönem başladığında programınızı yaparak sınav konularına çalışma stratejilerini belirlemeniz size büyük fayda sağlayacaktır. Günlük, haftalık ve aylık programınızı yaparak gelişme ve ilerlemenizi görün! Programınızın gerçekleşme oranlarına bakarak kendinizi revize ederek daha az veya daha fazla çalışarak veriminizi arttırabilirsiniz. Unutmayın sınav döneminde tüm derslerin konularına bir anda çalışmaya başlamanız çalışma sisteminizi olumsuz etkileyerek iyi not almanızı engelleyecektir.
3. Kendinizi Yeniden Keşfedin!
Üniversiteye kadar mutlaka kendinize bir çalışma sistemi belirlemişsinizdir veya farklı tekniklerden yararlanmışsınızdır. Ancak üniversitede gerçek bir değişime girmeye hazır olun. Daha komplike konular, daha ağır dersler ve not konusunda daha sert hocalar! Kendinizi çalışma sisteminiz konusunda yeniden keşfedin, artı ve eksilerinizi belirleyin, kısa kendinize SWOT analizi yapın. Bu konuda okulunuzun öğrenci danışmanından da yardım alabilirsiniz. Farklı çalışma tekniklerini denemekten çekinmeyin ve verimli çalışma sisteminizi bularak notlarınızı en üst seviyeye çıkarın!
4. Hafta sonlarınızı Etkili Değerlendirin!
Hafta sonları sosyal hayat ve eğlence için en uygun zaman ancak Cuma gecesinden Pazartesi sabahına kadar tüm çalışmalarınıza ara vermek sizin için dezavantajınıza olacaktır. Yapılan araştırmalara göre hafta sonunda eğlence aktivitelerine %15’ten fazla vakit ayıran öğrenciler, sınavlarda kapasitelerinin %25 altında not almaktadırlar. Hobilerinizi ve etkinliklerinizi çalışma konularınız temelinde yapılandırarak hem eğlenceli zaman geçirebilir hem de bilgilerinizi taze tutabilirsiniz.
5. Not Alın
Sürekli okumak veya dinlemek bir süre sonra dikkatinizin dağılmasına yol açabilir. Okuduğunuz bir metin veya dinlediğiniz bir ders ile ilgili küçük notlar almak geriye dönük yapacağınız tekrarlarda size kaynaklık edecektir. Unutmayın ki yazarak çalışmak aynı zamanda konunuzu tekrar etmek demektir ve performansınızı yükseltecektir.
6. Hocalarınızla İletişim Kurun!
Üniversite akademik bir kurum ve her dersin hocası farklı, bu da demek oluyor ki bir dönemde 8 ders alsanız karşınızda size not verecek 8 farklı kişi. Kalabalık bir sınıfta veya amfide hocaların sizi tanımasını veya fark etmesini beklemeyin! Unutmayın ki her hocanın öğrenci değerlendirme ve not kriterleri farklıdır! Her hoca ile iletişim kurarak ve derslerine aktif katılarak tarzlarını anlamaya çalışın!
7. Bilginin güvenirliliğini kontrol edin!
İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte bilgiye çok kısa sürede ulaşabiliyoruz. Arama motorları, online ansiklopediler, online kütüphaneler ve akademik makale siteleri çalışmalarınızda en çok yararlanacağınız kaynaklar. Ancak internet dipsiz bir kuyu ve bilgi konusunda sizi yanlış yönlendirebilir. Arama motorlarında yaptığınız aramalarda mutlaka kaynak ve referans sitelere giderek bilginin güvenirliliğini kontrol edin. İnternetten kaynak göstermeden edineceğiniz bilgi çalışmalarınızda düşük not almanıza yol açabilir.
8. Test Teknikleri Edinin!
Üniversitede sadece yazılı değil birçok test sınavına da gireceksiniz ve test bilginizi ölçtüğü kadar tekniklerinizi kullanabileceğiniz bir alan. Test teknikleri zaman yönetimi, seçeneklerden eleme ve doğru-yanlış taktiklerini içerir. Evde gerçekleştirdiğiniz çalışmalarda kitaplarınızın sonunda bulunan testleri mutlaka çözün!
9. Zaman Yönetimi Sizin En Güçlü Silahınız!
Zamanı yönetmek sizin elinizde ancak gerçekten kolay bir iş değil! Bir günün nasıl geçtiğini anlamadığınız ve hiç çalışmadan zaman geçirdiğiniz günler oluyor ve bugünler çoğalıyor. 24 saatlik bir günde 4-5 saat düzenli çalışmak için zaman ayırmanız gerçekten önemli! Sosyal hayatınız, uyku düzeniniz, çevre koşulları ve sağlığınız bu konuda en büyük etmenler! Zaman sizin elinizde ve bunu en etkin şekilde kullanarak notlarınızı yükseltebilirsiniz!
10. Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur!
Yukarıda saydığımız 9 maddenin olmazsa olmaz koşulu sizin sağlığınız! Sağlığınız ne kadar iyi düzeyde olursa sizin de çalışma ve sınav performansınız yükselerek iyi dereceler elde edeceksiniz. Spor yapın, klasik müzik dinleyin, çalışma ortamında çay kahve ve alkol gibi uyarıcıları fazla tüketmemeye çalışın. Sağlam bir vücut daha az uykuyla daha enerjik bir gün geçirmenizi sağlayarak sizi motive edecektir.