Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Öğrenci Yaşamı

Zamanınızı Daha Verimli Hale Getirmenin 7 Farklı Yolu

share image

Günlük hayatımızda neyle uğraşıyor olursak olalım zaman hepimiz için kıymetli, bu konuda hem fikiriz. Fakat hepimiz, hayatımızın en az bir döneminde günün 24 saatten fazla olmasını istemiş, işlerimizi zamanında yetiştirememekten ya da asıl yapmak isteğimiz şeylere vakit bulamamaktan yakınmışızdır. Bu soruna çare olması için bu yazımızda herkesin kendine uygun olanı seçebileceği 7 farklı zaman yönetimi tekniğini kaleme aldık. Unutmamak gerek ki “Harcanan zaman varoluş, kullanılanı ise yaşamdır.” (Edward Young).

 

1. Workstation Popcorn

Bu yöntemde önce gün içerisinde yapmanız gereken ve/veya yapmak istediğiniz her şeyi liste olarak yazıyorsunuz. Daha sonra bu listeyi süreleri eşit olacak şekilde üçe bölüyorsunuz, yani mesela birinci bölümde iki tane yapılacak görev varsa ve her biri yarım saat sürüyorsa, bir saat süreceğini öngördüğünüz başka bir görevi ikinci bölüme tek başına koyuyorsunuz. Daha sonra bu üç bölümün her birini farklı bir mekânla eşleştiriyorsunuz (ev, kütüphane, kafe gibi).  Diyelim ki yapılacaklar listenizin ilk bölümü için kütüphaneyi seçtiniz. O zaman kütüphane geçirdiğiniz süre boyunca ikinci veya üçüncü bölümdeki görevlerle kesinlikle uğraşmıyorsunuz. İlk bölümün görevlerini bitirdiğinizde ikinci bölüm için seçtiğiniz mekâna gidip o bölümün görevlerini yapmaya başlıyorsunuz. Daha sonra aynısını üçüncü bölüm için de tekrarlıyorsunuz.

 

Bu yöntem kimler için uygun?

 

Eğer yapmanız gereken birçok şey varsa ama aynı yerde uzun süre vakit geçirmek dikkatinizi dağıtıyor ve canınızı sıkıyorsa bu yöntemle yapılacaklar listenizin üstesinden gelebilirsiniz.

 

2.GTD Philosophy

David Allen’ın “Getting Things Done”  (Türkçe’ye “İş Bitirici” olarak çevrilmiş) kitabında anlattığı bu yöntemde kafanızda dönüp dolaşan yapılması gereken bütün işleri bir yere yazıyorsunuz. Daha sonra yazdıklarınızı önem sırasına göre sıralıyorsunuz. Bunu yaparken beş önemli adımı takip etmeniz gerekiyor. Adımlar şöyle:

  1. Capture: Yapmanız gerek her şeyi yazıyorsunuz.
  2. Clarify: Her görev için ilk ne yapmanız gerektiğine karar veriyorsunuz.
  3. Organize: Telefon görüşmesi, gönderilecek e-mailler gibi geriye kalan ve kategorize edemediğiniz her şeyi bir grup haline getiriyorsunuz.
  4. Reflect: Listeyi gözden geçirip hangi göreve başlayacağınıza karar veriyorsunuz ve eğer gerekiyorsa listeyi yeniden düzenliyorsunuz.
  5. Engage: Oluşturduğunuz yeni listeye göre görevleri gruplar halinde yerine getirmeye başlıyorsunuz.

 

Bu yöntem kimler için uygun?

 

Uzun yapılacaklar listesiyle başı belada olan ve bir türlü nerden başlayacağını bilemeyenler bu yöntemle işlerini gruplandırıp daha az korkutucu hale getirebilir.

3. Don’t Break the Chain

Komedyan Jerry Seinfeld’in esprilerini geliştirmek için kullandığı bu yöntem alışkanlık oluşturma üzerine kurulu. Yapmanız gereken tek şey bir hedef belirleyip her gün bu hedef doğrultusunda bir şeyler yapmak ve takvime o gün için bir X işareti koymak. Hedefiniz ise hiçbir günü aksatmayarak takvime koyduğunuz X’lerle bir zincir oluşturmak.

 

Bu yöntem kimler için uygun?

 

Eğer görsel zekânız baskınsa ve görsel şeylerle daha çok motive oluyorsanız, hele ki kendine meydan okumayı seven de biriyseniz bu yöntem tam size göre.

 

Üniversite Öğrencileri İçin 7 Zaman Yönetimi Tüyosu

 

 

4.The Anti-Todo List

Netscape’in ortak kurucularından biri olan Marc Andreessen tarafından kullanılan bu zaman yönetimi tekniğinde yapmayı planladığınız şeyler yerine her günün akşamında tamamladığınız/yaptığınız şeyleri yazıyorsunuz. Böylece gün içerinde enerjinizi en çok nelerin üzerinde harcadığınızın farkına varabiliyorsunuz. Bu yöntemin bir diğer güzel yanı ise size günlük başarılarınızı/yaptığınız işleri göstererek sizi motive etmesi.

 

Bu yöntem kimler için uygun?

 

Eğer her günün sonunda ben bugün ne yaptım diye düşünenlerdenseniz ve/veya çok hareketli bir programınız varsa ve gün içerisinde ne yapacağınızı kestiremiyorsanız bu yöntem tam sizlik.

5. 1-3-5 List

Bu yöntemde kendinize yapacak 1 tane çok önemli, 3 tane orta önemli ve 5 tane de az önemli görev belirliyorsunuz ve en önemli olduğunu düşündüğünüz görevden başlıyorsunuz. Gözünüzde en çok büyüyen işi bitirmenin motivasyonu size diğer görevlerinizi yerine getirmenizde ivme ve kolaylık sağlıyor.

 

Bu yöntem kimler için uygun?

 

Eğer işlerinizi önem sırasına koymada sıkıntı yaşıyorsanız veya nerden başlayacağınızı bilemiyorsanız bu yönteme bir şans verebilirsiniz.

6.18 Minutes

Peter Bregman’ın bulduğu bu yöntemde gününüzü saati saatine siz planlıyorsunuz. Öncelikle güne başlamadan önce sabah beş dakikanızı oturup gün içerisinde yapmanız gerekenlere karar vererek geçiriyorsunuz. Daha sonra, uzun dönem planlarınız için en önemli olan göreve karar veriyorsunuz. Ardından karar verdiğiniz görevleri gün içerisinde saatlere yayıp kendinize bir program oluşturuyorsunuz. Her saatin sonunda mola verip, geçirdiğiniz saatin verimli olup olmadığına karar veriyorsunuz.  Günün sonunda kendinize yeniden beş dakika ayırıp gününüzün kritiğini yapıyorsunuz.

 

Bu yöntem kimler için uygun?

 

Eğer dikkatiniz çabuk dağılıyorsa ve hedefinizden kolayca uzaklaştığınızı düşünüyorsanız zaman yönetimi becerinizi geliştirmeniz açısından bu yöntem size güzel bir deneyim olabilir.

 

20li Yaşlarda Öğrenmeniz Gereken Zaman Yönetimi İlkeleri

 

7.Autofocus

Mark Forster’ın geliştirdiği bu yöntemde yapmanız gereken esas şey ertelemek (kulağa ilginç geliyor değil mi?).  İlk olarak diğer yöntemlerde de olduğu gibi yapılacaklar listesi hazırlıyorsunuz. Daha sonra listeyi önce hızlıca gözden geçirip sonra da tekrar yavaşça okuyorsunuz ve gözünüze çarpan görevden/işten başlıyorsunuz. Belli bir süre sonra (tamamen size kalmış) eğer görevi bitirdiyseniz listeden siliyorsunuz ama hala bitirmediyseniz yeni bir liste oluşturup yarım kalmış bu görevi listenin sonuna yazıyorsunuz, sonra da listede yazan başka bir görevi seçip yapmaya başlıyorsunuz. Böylece listeyi durmadan yenileyerek tüm listeyi bitiriyorsunuz.

 

Bu yöntem kimler için uygun?

 

Eğer stres yönetimi konusunda yardıma ihtiyacınız varsa ve hevesi çabuk kaçanlardansanız, sizi erteleme üstadı seçiyor ve bu yöntemi denemenizi öneriyoruz.

 

Yazar

Elif Nur Alıcı