
Yurtdışı eğitim almak isteyenler arasında son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte mühendislik bölümleri üzerine olan ilgi daha da artmıştır. Geçmişte daha çok erkek öğrencilere ve mezunlara sahip çoğu mühendislik fakültesi, artık kadınlarında mühendislik konusunda daha etkin olmaları için bir dizi çalışma ve imkan sunuyor.
Zira günümüzde yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, makine mühendisliği gibi gelecek vaat eden mühendislik bölümleri, sektöre alanında uzman kadın mühendisler mezun ediyor. Bunlar arasında dünyanın en önemli şirketlerinin arka planında bugün, Adobe Cloud Platform mühendisi Anjul Bhambhri, Google Cloud mühendislik başkan yardımcısı Elissa Murphy, General Motors mühendislik başkan yardımcısı Corinne Yu gibi mühendislik bölümleri mezunu kadın mühendisler yer alıyor.
Mühendislik nedir?
Mühendislik nedir sorusuna verilebilecek en basit cevap, problemleri çözmek için bilim ve matematiğin kullanılmasıdır diyebiliriz. Tabii bunu yaparken topluma faydalı olacak yeni makineler ve algoritmalar tasarlamak, yapılar inşa etmek ve icat etmek bir mühendis için olmazsa olmaz görevler arasındadır.
Neden mühendislik okumalısın?
Günümüzde öğrencilerin mühendislik bölümleri üzerine eğitim almaya karar vermelerinin en büyük nedenleri arasında heyecan verici bir kariyer ve dünya ekonomisinde farklı alanlarda yetenekli ve yaratıcı genç mühendislere olan talebin artmasını sayabiliriz. Mühendislik, dünyanın en ödüllendirici ve eğlenceli mesleklerinden biridir ve güzel bir maaşta en büyük artılarındandır. Her gün yaratıcılığınızı kullanabileceğiniz bir ortam, dünya çapında seyahat imkanı, saygınlık, dünyada fark yaratabileceğiniz projeler, kimsenin aklına gelmeyecek yenilikler ve açık iş piyasası sizi bekler.
Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz.
En çok tercih edilen mühendislik bölümleri hangileri?
Mühendislik, geniş bir konudur ve mühendislik bölümleri arasında seçim yapmak zor olabilir. Tüm mühendislik türleri, öğrencilerde gelişmiş problem çözme, iletişim, teknik uzmanlık, konsantrasyon, takım çalışmasına yatkınlık, matematik ve mantıksal beceriler arar. Bu açıdan sizi heyecanlandıran, neye tutkuyla bağlı olduğunuzu belirleyebileceğiniz, motive olmanızı kolaylaştıracak mühendislik bölümleri seçmenizde fayda var. Yazımızda, öğrenciler tarafından yurtdışı eğitim için en çok tercih edilen ve iş imkanı en yüksek mühendislik bölümleri hangileri ve indeed.com verilerine dayanan mühendislik maaşları ne kadar sizin için araştırdık.
1. Bilgisayar Mühendisliği
Yurtdışı mühendislik eğitimi almak isteyen öğrencilerin gelişen teknoloji ile birlikte en çok tercih ettikleri mühendislik bölümleri arasında yer alan bilgisayar mühendisliği, zengin kariyer fırsatları ile göz doldurur. Yazılım, programlama ve algoritmalarla ilgilenen bilgisayar mühendisliği, donanım ve yazılım mühendisliği gibi alt dallara ayrılırken, elektrik elektronik mühendisliği, mekatronik mühendislik gibi dallarla da yakından ilgilidir.
Bilgisayar mühendisliği, bugün en karmaşık ve yenilikçi formları ve teknolojileri geliştirirken Google, Facebook, Amazon gibi dünyanın en saygın şirketlerinin kurucuları bu alan mezunları arasındandır. Peki, Elektrik Mühendisliği mi Bilgisayar Mühendisliği mi Okumalı karar veremiyor musunuz? Rehberimiz size yardımcı olacaktır.
- İş İmkanları: Donanım mühendisi, yazılım geliştirme mühendisi, yapay zeka mühendisi
- Ortalama yıllık kazanç: 80.729$
2. Elektrik Elektronik Mühendisliği
Yurtdışı mühendislik bölümleri arasında seçim yapabileceğiniz en kapsamlı konulardan biri de elektrik elektronik mühendisliği alanıdır. Genel olarak elektrik donanımları, radar ve navigasyon sistemleri, haberleşme sistemleri, güç üretimi ekipmanları, motorlar, piller gibi tüm elektrik ve elektronik sistemleri tasarlama, geliştirme ve üretmeye yönelik mühendislik dalları olarak bilinen elektrik elektronik mühendisliği, en popüler ve en yüksek kazanç sağlayan mühendislik bölümleri arasında ilk beşte yer alır.
Eğer sizde akıllı telefonlar, tabletler, mikro dalga fırınlar, bilgisayarlar, robotlar, uçak ve otomobil elektrik sitemleri ve elektronik cihazların nasıl çalıştığı ve işleyişi ile ilgileniyorsanız elektrik mühendisliği tam size göredir. Yurtdışında Elektrik Elektronik Mühendisliği Eğitimi hakkında detaylar rehberimizde.
- İş İmkanları: Elektrik elektronik mühendisi olarak iletişim, ulaşım, savunma, teknoloji sanayinde ve devlet kurumlarında çalışabilirsiniz.
- Ortalama yıllık kazanç: 87.028$
3. Endüstri Mühendisliği
Endüstri mühendisliği, işletme ve mühendisliğin kesiştiği noktada yer alan verimlilik odaklı çok disiplinli mühendislik bölümleri arasındadır. Endüstri mühendisliği okumak isteyen öğrencilerin öncelikli olarak bir mühendislik fakültesi lisans derecesini tamamlamaları gerekirken, genel olarak makine, bilişim, donanım ve enerjiden oluşan bütünleşik sistemlerin mühendislik analiz ve tasarım yöntemleri ile iyileştirilmesi ile ilgilenirler.
Aynı zamanda endüstri mühendisleri üretim programlarının ve proses akışlarının gözden geçirilmesi ve üretim sorunlarının çözülmesi, maliyetlerin en aza indirilmesi gibi birçok farklı konularda da bilgi sahibi olurlar. Sadece tasarlamazlar, yeteneklerini imalattan işletmeciliğe kadar birçok farklı alanda sergilerler. Endüstri Mühendisliği eğitimi veren en iyi üniversiteler ve daha fazlası için rehberimize göz atın.
- İş İmkanları: Sağlık, finans, risk yönetimi gibi birçok farklı alanda çalışabilirsiniz.
- Ortalama yıllık kazanç: 84.310$
Yurtdışı eğitim için bir üniversiteye başvurmayı mı düşünüyorsunuz? O halde, dünya çapında en iyi üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz.
4. Kimya Mühendisliği
Kimya mühendisliği, günümüzde kariyer olanakları en geniş ve en iyi mühendislik bölümleri arasındadır. Kimya mühendisliği, genel olarak kimya bilimi ile fizik, matematik, ekonomi, biyoloji gibi bilimleri birleştirerek çevresel, endüstriyel ve teknolojik sorunlara çözümler üretmeye çalışır. Çok yönlü mühendislik dalları arasında yer alan bölümde eğitim almak için güçlü bir matematik ve fizik alt yapısına sahip olmak gerekirken, genel olarak bir mühendislik fakültesi içerisinde 4 yıllık bir lisans derecesini tamamlayarak kimya mühendisi olarak çalışabilirsiniz. Kimya Mühendisliği Eğitimi ve Kariyer Fırsatları hakkında ayrıntılı rehberimize göz atın!
- İş İmkanları: Analitik kimyager, kimya mühendisi, enerji yöneticisi
- Ortalama yıllık kazanç: 81.068$
5. Makine Mühendisliği
Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, araştırma, gelişim ve imalatıyla ilgilenen temel mühendislik türlerinden biridir ve günümüzde aralarında havacılık, elektronik, bilgisayar ve endüstri mühendisliğinin de olduğu birçok alanla ilişkilidir. En iyi mühendislik bölümleri arasında her zaman makine mühendisliği mezunları için ihtiyaç vardır ve yapay kalpler, uçaklar, otomobiller, iklimlendirme ve soğutma sistemleri, kitle iletişim araçları gibi makineler ve donanımlar tasarlar ve imal ederler. Yurtdışı Makine Mühendisliği ve Öğrenciler İçin Kariyer Fırsatları sizi bekliyor.
- İş İmkanları: Makine mühendisleri, ulaşım, savunma, sağlık, üretim sanayilerinde iş fırsatları bulurlar.
- Ortalama yıllık kazanç: 88.430$
6. Biyomedikal Mühendisliği
Biyomedikal mühendisliği, biyoloji ve tıp arasındaki boşluğu kapatmak, mühendislik ve tıp gibi iki büyük sanayinin karmaşık ve önemli sorunlarını çözmek, tasarlamak ve analiz etmek için uğraşan mühendislik dalıdır. Biyomedikal mühendisliği, bugünün iş piyasasında en hızlı büyüyen ve en ilginç mühendislik bölümleri arasında kabul edebiliriz. Öğrenciler, lisans eğitimleri süresince biyomoleküler mühendislik, biyomedikal optik, nöromühendislik gibi konuları inceler. Biyomedikal Mühendisliği eğitimi alabileceğiniz üniversitelere bu linkten göz atın.
- İş İmkanları: Biyomedikal elektronik teknisyeni, biyomedikal cihazlar teknisyeni
- Ortalama yıllık kazanç: 81.492$
7. Çevre Mühendisliği
Çevre mühendisliği; biyoloji, kimya, toprak bilimi ve mühendislik ilkelerini kullanarak çevresel konular ve sorunlara çözümler geliştirmeyi hedefler. İklim değişikliği, temiz içme suyu kaynakları, sürdürülebilirlik, hava kirliliği kontrolü gibi konularda çalışma ve yeni fikirler yaratma fırsatı sunan çevre mühendisliği, aynı zamanda inşaat mühendisliği ve kimya mühendisliği gibi diğer mühendislik bölümleri mezunları ile kentsel ve bölgesel planlamacılarla çalışırlar.
En iyi mühendislik bölümleri arasında ilk 10'da yer alan çevre mühendisliği konusunda eğitim alarak dünya çapında bir kariyer elde edebilirsiniz. Çevre Mühendisliği hakkında ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
- İş İmkanları: Lisansüstü derecelerde araştırma çalışmalarına katılabilir ve üniversitelerde akademisyenlik yapabilirken, özel sektörde endüstriyel tesisler ve araştırma merkezlerinde çalışabilir, devlete bağlı çevre ve şehircilik, sağlık, orman ve su işleri bakanlıklarında yer alabilirler.
- Ortalama yıllık kazanç: 82.292$
8. İnşaat Mühendisliği
Mühendislik bölümleri arasında en eski mühendislik dalları ve disiplinlerinden biri olarak bilinen inşaat mühendisliği, fiziksel ve doğal çevre ile etkileşim içinde ilham verici tasarımlar, planlar, projeler üreten mühendislik bölümü olarak tanımlanabilir. İnşaat mühendisliği mezunları, günümüzde yollar, binalar, hava alanları, barajlar, köprüler tasarlar ve inşa ederlerken, bunları deprem ve kasırgalar gibi potansiyel çevresel tehlikeleri, maliyeti ve projenin yaşam süresini göz önünde bulundurarak oluştururlar. Yurtdışında İnşaat Mühendisliği Eğitimi okuyacaksanız, ayrıntılı rehberimize göz atın.
- İş İmkanları: İnşaat mühendisi olarak yapıların tasarım, inşaat, araştırma departmanlarında, yerel yönetimlerde, denetleyici ya da idari pozisyonlarda çalışabilirsiniz.
- Ortalama yıllık kazanç: 87.060$
9. Uzay Mühendisliği
Uzay mühendisliği, hava ve uzayla ilgili her türlü uzay aracı, uçak, füze, uydu ve silah sistemlerinin tasarımı, onarımı ve imalatı ile ilgilenir. Genel olarak mühendislik dalları içerisinde en ilgi çeken alanlardan olan havacılık ve uzay mühendisliği eğitimi, öğrencilere uçuş yolculuğunun mekaniği, bilgisayar simülasyonu ve uçak makinelerinin zorlu koşullar altındaki performansı, uçan makinelerin ve her türlü hava aracının en eski tarihinden günümüzün modern jetlerine kadar uzanan tarihi ve metodolojisi ile ilgili zengin ders çeşitliliği sunar. En iyi mühendislik bölümleri arasında ilk 10’da kendine yer bulan uzay mühendisliği, günümüzde en yüksek mühendislik maaşları sunan alanlardandır. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Bilinmeyenler rehberimizde.
- İş İmkanları: Havacılık ve uzay sanayinde tasarım ve üretim bölümlerinde, araştırma ve geliştirme departmanlarında, savunma sanayinde, NASA gibi ulusal ya da uluslararası kurumlarda bilim ve araştırmalarda bulunabilirsiniz.
- Ortalama yıllık kazanç: 84.273$
10. Petrol Mühendisliği
Petrol mühendisliği, genel olarak petrol ve doğal gaz rezervlerini keşfetmek, yeryüzünün altında yeni sondaj araçları ve teknikleri ile petrol çıkarma yollarını geliştirmek ve en güvenli yöntemlerle üretimini arttırmak ile ilgilenen mühendislik bölümleri olarak tanımlanır. Genel olarak yurtdışında petrol mühendisliği lisans eğitimi, ortalama 4 ya da 5 yılda tamamlanırken lisansüstü dereceler öğrencilere mezuniyetten sonra iş piyasasında büyük bir avantaj ve yüksek mühendislik maaşları sağlar.
Özellikle Exxon Mobil, BP, Chevron, Total, Gazprom, Royal Dutch Shell gibi uluslararası şirketlerde Amerika, Çin, Rusya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde çalışmak isterseniz kendinizi her anlamda geliştirmeniz önemlidir. Petrol Mühendisliği eğitiminizi Kanada'da almak ister misiniz?
- İş İmkanları: Petrol mühendisi, sondaj mühendisi, rezervuar mühendisi
- Ortalama yıllık kazanç: 82.020$
11. Yazılım mühendisliği
Yazılım mühendisliği, yazılım uygulamalarının tasarımı, geliştirilmesi, test edilmesi ve bakımı ile ilgilenen bilgisayar bilimi dalıdır. Genel olarak yazılım geliştiriciler olarak tanımlanan yazılım mühendisliği mezunları, gerçek dünyadaki sorunları çözmek için bilgisayar sistemleri ve uygulamaları tasarlar ve oluştururlar. Problem çözmekten hoşlanıyor ve güçlü analitik becerilere sahipseniz yazılım mühendisliği bölümü tam size göre olabilir. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, yazılım mühendisliği mezunlarına olan ihtiyaç artmaya devam edecektir. Yazılım Mühendisliği Eğitiminde Yurtdışındaki En İyi Üniversiteler rehberimizde.
- İş İmkanları: Bilgisayar sistemleri tasarım firmalarında veya elektronik ürün imalat şirketlerinde yazılım geliştirici ya da yazılım mühendisi olarak çalışabilirler.
- Ortalama yıllık kazanç: 110.140$
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
12. Otomotiv Mühendisliği
Otomotiv mühendisliği, yeni araçların tasarlanması, uygulanması ve üretimine odaklanan mühendislik bölümleri arasında yer alır. Otomotiv mühendisliği alanı mezunlarını yoğun araştırmalı günler beklerken araçların teknik performansını, estetiğini ve yazılımını geliştirmek için diğer mühendislerle birlikte çalışırlar. Otomotiv mühendisliği için bir mühendislik fakültesi içerisinde en az dört yıllık bir lisans derecesi almanız gerekir. Bugün birçok üniversite, otomotiv mühendisliği için özel lisans derecesi sunmaz, ancak otomotiv mühendisleri, makine mühendisliği veya ilgili bir alanda uzmanlaşabilir.
- İş İmkanları: Otomotiv mühendisliği teknisyeni, otomotiv tasarım mühendisi, otomobil tasarımcısı olarak çalışabilirler.
- Ortalama yıllık kazanç: 79.450$
Mühendislik bölümleri hakkında yeterince bilgi aldığımıza göre ilginizi çekebilecek diğer mühendislik yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz: Yurtdışında mühendislik eğitimi hakkında merak edilenler, Mühendislik alanında en iyi öğrenci bursları, Dünyanın en iyi mühendislik okulları