Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Bölüm Rehberleri

Yurtdışında Uygulamalı ve Soyut Bilimler Alanında Öğrenim Görmek

share image

Uygulamalı ve Soyut Bilimler alanı tam olarak neyi kapsar? Bu sorunun cevabı ve hatta alabileceğiniz belirli dersler ve bu alandan sonra izleyebileceğiniz kariyerler hakkında bir fikir edinmek için sizin için hazırladığımız yazıya bir göz atın...

 

Uygulamalı ve Soyut Bilimler nedir?

 

Soyut Bilimler, Kimya, Biyoloji ve Fen gibi alanlardaki bilimsel kuramların ve tahminlerin ortaya çıkışını ele alır. ‘Temel Bilimler’ veya ‘Doğa Bilimleri’ olarak da bilinen Soyut Bilimler bu kuramların nasıl uygulandığını dikkate almaz ancak cevapsız sorulara veya olgulara cevap bulmak için kullanılır. Soyut Bilimler ile ilgili çalışmalar genellikle laboratuar ortamında gerçekleşir.

 

Uygulamalı Bilimler, bu kuramların ve tahminlerin Mühendislik veya Teknoloji gibi (özellikle de Araştırma & Geliştirme veya diğer adıyla Ar-Ge) alanlardaki uygulama sorunları üzerinde gerçek anlamda uygulanmasını ifade eder. Uygulamalı Bilimler ile ilgili çalışmalar genellikle laboratuar ortamının dışında gerçekleşir.

 

Neden Uygulamalı ve Soyut Bilimler Alanında Öğrenim Görmelisiniz?

 

Bir canlı türü olarak bizler bilgilerimizi ve teknolojiyi geliştirebilmek için ne bildiğimizi sürekli olarak sorgulamalıyız. Eğer elimizde var olanlarla yetinirsek, nasıl zihnimizi genişletmeyi bekleyebiliriz? Bir düşünün, eğer dünyanın düz bir tepsi gibi olduğunu kabul etseydik bugün hala haberimiz bile olmayan ne kadar çok şey olurdu…

 

Bilimsel kuramlar geliştirmeden gerçek dünyada var olan çeşitli sorunlara çözüm bulmayı bekleyemeyiz. Bu sorunlar, bizim işimizi bariz bir şekilde zorlaştıran problemlerden, hayatımızı tehdit problemlere kadar uzanır.

 

Uygulamalı ve Soyut Bilimler, küresel anlamda çok büyük talep gören STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarındaki konuları kapsar. Esasında pek çok ülke STEM alanlarından mezun uluslararası öğrencilere daha çok imkân sağlamakta ve eğitim sonrasında ülkede kalabilmeleri için geniş vize imkânları sunmaktadır. Dolayısıyla, eğitiminizi tamamladıktan sonra ülkenize geri dönmek istemiyorsanız, bu gerçekten düşünebileceğiniz önemli bir alandır.

 

 Kimler Uygulamalı ve Soyut Bilimler Alanında Başarılı Olur?

 

Yukarıda da bahsedildiği üzere, Uygulamalı ve Soyut Bilimler alanlarında öğrenim gören tüm öğrencilerde sınırları aşma ve yeni keşiflerde bulunma isteği olmalıdır. Öğrencilerin kendi araştırmaları üzerinde çalışırken uzun bir dönem boyunca çeşitli kuramları test etmeleri ve bu testleri yinelemeleri çok can sıkıcı olabilmektedir, dolayısıyla bu alanla ilgili bir istek ve şevk çalışmaların sürdürülebilmesi için esas teşkil eder. Aynı zamanda kritik ve analitik düşünme becerileri de çok önemlidir.

 

Uygulamalı ve Soyut Bilimler Alanında Öğrenim Görmek için Gerekli Kriterler Nelerdir?

 

Uygulamalı ve Soyut Bilimler alanında öğrenim görmek için başvuran öğrenciler biyoloji, kimya veya fizik gibi fen alanlarından birinde veya birkaçında başarılı olmalıdır. Buna ek olarak, özellikle Uygulamalı Bilimler alanına başvuru yapıyorsanız, matematik veya teknolojiyle ilgili bir beceriye/yeterliliğe sahip olmanız da başvurunuzda avantaj sağlayabilir.

 

Herhangi bir bölüme kabul şartlarını daima üniversitenin kendisi ile görüşmeniz gerekir.

 

 Alabileceğiniz dersler neler?

 

Uygulamalı ve Soyut Bilimler Alanında Aldığınız Eğitimle Neler Yapabilirsiniz?

 

Uygulamalı ve Soyut Bilimler alanından bir derece ile mezun olan kişiler öğrenim gördükleri bölüme göre çeşitli alanlarda kariyer edinebilir. Yukarıda sıralanan derslere baktığınızda, bunların her birinin kendi tarihi olan ve çok sayıda materyal kullanımı gerektiren karmaşık konu alanları olduğunu göreceksiniz. Bu sebeple bu dersler size çeşitli kariyer alanlarında ilerleme imkânı sunar. Soyut Bilimler alanında öğrenim gören kişiler bilim insanı, araştırmacı veya akademisyen gibi çeşitli mesleklerde çalışabilir. Öte yandan Uygulamalı Bilimler eğitimi alan kişiler ise edindikleri bilgileri gerçek hayatta uygulayabilecekleri, mühendislik veya araştırma & geliştirme gibi meslek alanlarında bir kariyer edinebilir.