
Yurtdışında öğrenim görme fikri, günümüzde öğrenciler için üniversite eğitimi almanın en önemli kriterlerinden biridir. Zira doğup büyüdüğünüz ülkenin dışında yeni bir ülkede yaşamak, yabancı dil becerilerinizi geliştirmek, yaşam boyu arkadaşlıklar edinmek, dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak global bakış açınızı geliştirdiği gibi sizi genel kültür anlamında da bir üst seviyeye çıkarır. Yurtdışında eğitim alabileceğiniz en popüler bölümler arasında son yıllarda hızla gelişen teknoloji ile birlikte bilişim ve mühendislik ön plandayken, tıp ve hukuk gibi geleneksel bölümler ise prestijleri ve mezun olduktan sonra %90’lara varan iş bulma oranları ile dikkat çeker.
Hukuk, kelime anlamı olarak ‘toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünü’ olarak tanımlanmakla beraber, geçmişi eski Yunan ve Roma’ya kadar uzanır. Bugünkü şeklini alması ve gelişimi ise 11. yüzyıldan sonra Avrupa’da gerçekleşirken uluslararası öğrencilerin hukuk eğitimi için özellikle İngiltere, Almanya, İtalya gibi ülkeleri seçmesinde bu sürecin etkisi büyüktür. Gelin yurtdışında hukuk okumak isteyen öğrenciler için gerekli nedenlere birlikte göz atalım.
1. Yurtdışında hukuk okumak için en iyi ülkeler hangileri?
Yurtdışında hukuk okumak için sayısız saygın ve yüksek kaliteli üniversiteye sahip Amerika, Kanada, İngiltere gibi ülkeler bulunmaktadır. Her ülkenin kendine özgü eğitim sistemi, akademik başlangıç tarihleri, girilmesi gereken sınavlar ve eğitim süreleri varken genel olarak hukuk programları zorunlu temel derslerle başlar. Avrupa’da Hukuk Okumak hakkında rehberimize göz atın.
Amerika ve Kanada hukuk fakültelerine kaydolmak isteyen öğrencilerin LSAT sınavına girmeleri gerekirken, çoğu öğrenci LLM yani hukuk yüksek lisansı ile hem akademik kariyer yapar, hem de alanında uzman bir avukat olarak kariyerlerine başlarlar. İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde lisans dereceleri LLB olarak bilinir ve profesyonel bir avukat olmak için lisansüstü derece almanız beklenir. Eğer teknoloji ve bilişim alanında hukuk kariyeri yapmak isterseniz Amerika’yı, bankacılık ve finans alanında İsviçre’yi, çevre hukuku üzerine Finlandiya ya da Danimarka’yı, insan hakları ve ceza hukuku içinse Hollanda ve Avustralya’yı tercih edebilirsiniz. Yurtdışında hukuk eğitimi alabileceğiniz üniversitelerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Yurtdışında eğitim almak istediğiniz üniversiteler, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorun!
2. Hukuk bölümü mezunları ne kadar kazanıyor?
Yurtdışında hukuk okumak beraberinde size prestijli bir kariyer ve yüksek kazanç getirir. Dünyanın en çok kazanan meslek gruplarından olan hukuk mezunları ve özellikle avukatlar, yıllık 120.000$ gibi ortalama bir maaş alırlar. Hukuk fakültesinden mezun öğrenciler günümüzde avukat, diplomat, savcı, hakim ve uluslararası şirketlerde danışmanlık gibi pozisyonlarda çalışabilirken, yurtdışında hukuk eğitimi almak öğrencilere sıradışı bir deneyim, kusursuz bir İngilizce ve uluslararası geçerli bir diploma sunar. Amerika’da patent avukatları ortalama yıllık 160.000$, Hollanda’da avukatlar 125.000$, Almanya’da hukuk mezunları ortalama 90.000$ maaş kazanırlar. Yurtdışında hukuk eğitiminiz sayesinde yapacağınız stajlarla bir yandan profesyonel iş ağınızı geliştirirken, diğer yandan da dünyanın birçok ülkesindeki işverenlerle iletişim kurma şansı yakalarsınız. Yurtdışında Hukuk Eğitiminin 10 Avantajı, Avukat Olmak İçin En İyi 10 Neden rehberimizde.
3. Yurtdışında hukuk okumak için en iyi üniversiteler hangileri?
Yurtdışında eğitim denince ilk aklımıza gelen ülkenin Amerika olmasında dünya çapındaki saygın üniversitelerin payı büyüktür. Bugün dünyanın en iyi hukuk fakülteleri arasında Harvard Üniversitesi ilk sıradadır. Onu İngiltere’de Oxford Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi izlerken bu okullarda eğitim alan öğrencilerin işverenler tarafından saygınlık gördükleri bilinmektedir. Aynı zamanda Dünyanın En İyi 10 Hukuk Fakültesi, University of Bristol: Hukuk Eğitimi, Üniversite Tanıtımı: The University of Law ile Hukuk Eğitimi için yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
- Harvard Üniversitesi; 1636 yılına uzanan tarihi ile Amerika’nın en eski dünyanınsa en prestijli üniversitesidir. Harvardlı olmak, Harvard’dan mezun olmak bir ayrıcalıktır. Üniversite, 45’ten fazla Nobel Ödülü, sayısız Pulitzer, dünya çapında ünlü mezunlar ve 20 milyondan fazla kitaba sahip kütüphanesi ile göz doldurur. Kurumun 1817 yılında açılan hukuk fakültesinden mezun en ünlü isim eski ABD başkanı Barack Obama’dır.
- Oxford Üniversitesi; 1096 yılından beri eğitim veren dünyanın en eski ikinci üniversitesidir. Her yıl 140’dan fazla ülkeden uluslararası öğrenciyi ağırlayan okulda hukuk eğitimi almak bir ayrıcalıktır. Mezunları en hızlı iş bulan ilk beş üniversite arasında yer alan Oxford; botanik bahçesi, üniversite yayınevi, parkları, kütüphaneleri, da Vinci ve Picasso gibi ressamların eserlerine sahip müzeleri ile ünlüdür. Üniversite hukuk alanında master eğitimi almak isteyenler için dünyanın en eski ve saygın burslarından biri olan Rhodes Bursu’na sahiptir.
- Bologna Üniversitesi; 1088 yılında İtalya’nın Bologna şehrinde kurulmuştur. 23 fakültede, 80 binden fazla öğrenciye hizmet veren okulun eğitim kadrosunda ilk olarak Andrea Alciato gibi tanınmış hukukçular yer alırken, Dante, Petrarca, Albretch Dürer gibi ünlü isimler de üniversitede ders vermiştir.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
4. Hukuk mezunu ünlüler kimler?
Yurtdışında hukuk okumak için geçerli temel nedenlerden biri de hukuk eğitiminin size kazandıracağı prestij ve saygınlığı sayabiliriz. Getirdiği yüksek kazancın yanı sıra zorlu ve başkalarına göre biraz sıkıcı gelen bu eğitim sürecini daha eğlenceli ve keyifli bir hale dönüştürebilirsiniz. Bugün dünyanın en tanınmış sinema oyuncularının, müzisyenlerin, yöneticilerin hukuk eğitimi aldığını düşünürsek eğer, onların da yasaları ezberlemenin, okuma alışkanlığı edinmenin, araştırma yapmanın, mantık ve sezgilerini kullanmanın ilginç olduğunu düşünerek bu alanda yüksek öğrenimi seçmiş olabilecekleri kesindir.
- Gerard Butler, bitirdiği hukuk eğitiminin sonunda Edinburg hukuk firmasında stajyer avukat olarak çalışırken oyunculuğa başlamıştır. Aldığı hukuk eğitiminin kişiliğine çok şey kattığını söyleyen Butler, bugün dünyanın en iyi oyuncuları arasında yer alır.
- Küba’nın efsane lideri Fidel Castro, Havana Üniversitesi’nde hukuk eğitimini tamamlamış bir avukattır.
- Mahatma Gandhi, University College London’da hukuk eğitimini tamamlayarak avukat olmuştur. Özgürlük haklarını daha sağlam savunmak için aldığı eğitim sonunda Galler barosuna giren Gandhi, bir süre Hindistanda’da avukatlık yapmıştır.
- Nelson Mandela, Güney Afrika’da Vitvaterstrand Üniversitesi’nde hukuk bölümünü bitirerek ülkenin ilk siyahi avukatı ünvanını almıştır.
- Fransız ressam Henri Matisse, avukat babasının isteği üzerine aldığı hukuk eğitiminden sonra bir büroda memur olarak işe başlamış ancak geçirdiği rahatsızlık sonucu uzun süre istirahat alması gerekmiştir. Bu dönemde annesinin oyalanması için getirdiği yağlıboyaların hayatını değiştireceğini kim bilebilirdiki!
- Rus ressam Vassily Kandinsky, Moskova Üniversitesi’nde hukuk ve iktisat eğitimi almıştır.
5. İkinci bir yabancı dil öğrenme imkanın olur mu?
Yurtdışında eğitimin almanın en büyük getirisi yabancı dil bilginizin gelişmesi olacaktır. Özellikle İngilizce konusunda uzmanlaşmak isteyen öğrencilerin Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya gibi ülkeleri tercih etmesinin yanında Almanya, İtalya, Hong Kong, Belçika, Japonya, Çin, Singapur gibi ülkeleri ise ikinci bir yabancı dil öğrenmek ve kariyerlerinde daha üst düzeylere gelmek için seçerler. Dünyanın hangi ülkesinde eğitim alırsanız alın mezun olduktan sonra yurtdışında kariyer yapmak için özgeçmişinizi daha donanımlı göstermenizin en etkili yolu iyi bir İngilizce, yüksek bir not ortalaması, eğitimenlerinizden alacağınızı etkili referanslardan geçer.
Yurtdışında hukuk okumak hakkında yeterince bilgi sahibi olduğumuza göre sıra geldi ilginizi çekebilecek yazılarımıza: Mezun Olduktan Sonra Kolay İş Bulmanızı Sağlayacak 10 Bölüm, Ülkelere Göre Mezunlara İş İmkanı Sağlayan Üniversiteler, Yurtdışında Öğrencilerin Tercih Ettiği En İyi Bölümler