Temel bilgiler
İrlanda Cumhuriyeti: Vize Rehberleri - Okunması gerekenler

İrlanda Öğrenci Vizesi

1940

Büyüleyici tarihi yapıları, nefes kesen manzaraları, misafirperver ülke insanı, canlı kültürü, yatırım ve sanayi odaklı ekonomisi ile İrlanda son yıllarda uluslararası öğrencilerin gözde eğitim merkezlerinden biri olmuştur. Ülkedeki yüksek öğretim kurumları öğrencilere İngilizce dilinde eğitim alma şansı verirken özellikle edebiyat, teknoloji, haberleşme, tarih ve çevrebilim alanlarındaki lisans ve lisansüstü programları dikkat çekicidir. İrlanda dünyanın en özgür eğitim sistemlerinden birine sahip olması, öğrencilere sağladığı araştırma odaklı ve yenilikçi çalışma ortamları ile tanınmasının yanı sıra düşük vergi oranları nedeniyle Google, Apple, IBM, Twitter ve Facebook gibi teknoloji şirketlerinin Avrupa genel merkezlerine ev sahipliği yapar. Ülkenin en eski üniversitesi olan Dublin Trinity College, 1592’lere dayanan köklü tarihi ile yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği eğitim kurumlarından biridir. 

 

İrlanda, Avrupa Birliği’nin bir parçası olması ve İngiltere’ye oranla daha düşük öğrenim ücretleri ile yabancı öğrenci memnuniyetinin en üst seviyelerde olduğu ülkeler arasındadır. İrlanda’da bir eğitim kurumuna kabul edildiğinizi düşünürsek eğer yapmanız gereken ilk şey vize işlemlerini başlatmak olacaktır. Peki, öğrenciler için İrlanda vizesi, çeşitleri ve gerekli belgeler nelerdir, rehberimize birlikte göz atalım!

 

Ne Tür Vizeye İhtiyaç Var?

 

İrlanda’da eğitim almak isteyen öğrenciler, eğer Avrupa Birliği dışından herhangi bir ülkeden geliyorlarsa İrlanda öğrenci vizesi alma zorunlulukları vardır. Eğitim almak istediğiniz şehire ve programa karar vermediyseniz, vize başvurusunda bulunamayacağınızı söylemekte fayda var. Zira İrlanda öğrenci vizesi için, seçtiğiniz üniversiteye başvurduktan sonra vize için gerekli olan kabul mektubunu alırsınız. İrlanda vize türleri iki gruba ayrılır;

 

  • Eğer 90 günden kısa süreli bir eğitim programına ya da dil kursuna kayıt olmayı düşünüyorsanız alacağınız vize türü C tipidir. 
  • 90 günden daha uzun süreli ülkede eğitim almayı düşünen uluslararası öğrencilerin alacağı İrlanda vize türü ise D tipidir. 

 

Bu aşamada unutmamanız gereken nokta C tipi öğrenci vizesinin süresinin çok istisnai bir durum olmadığı sürece uzatılamayacağıdır. Ayrıca D tipi vizeye başvuruda bulunuyorsanız formda size yöneltilen ‘’tekli giriş mi, çoklu giriş mi?’’ şıklarından İrlanda’da sadece eğitim için kalacağınızı gösteren tekli girişi işaretlemenizdir. 

 

Vize Başvuru Aşaması

 

İrlanda'da eğitim almak isteyen öğrenciler için vize başvuru süreci;

 

  1. İrlanda Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi yani INIS web sitesi üzerinden online başvuru formunu doldurmakla başlar.
  2. Daha sonra doldurduğunuz başvuru formunun çıktısını almanız gerekir.
  3. Gerekli belgeleri ve ücretleri yatırdığınızdan emin olduktan sonra,
  4. Online başvuru formu ve gerekli belgeler ile İrlanda Büyükelçiliği ya da konsolosluğuna  başvuruda bulunabilirsiniz.

 

Vize İçin Gerekli Belgeler

 

Vize başvurularında dikkat edilmesi gereken en önemli konu istenilen belgelerin doğru ve eksiksiz hazırlanmasıdır. Online başvuru formunun doldurulması ve konsolosluğa görüşme için gidilirken teslim etmeniz gereken belgeler arasına eklenmesi vize başvuru sürecinin ilk adımıdır. İrlanda öğrenci vizesi için evraklar aşağıdaki gibidir;

 

  • Başvuruda bulunduğunuz eğitim kurumundan alınan kabul mektubu.
  • İmzalı başvuru formuna ek olarak İrlanda’ya gelme sebebinizi, ne kadar süre kalacağınızı ve eğitiminizi tamamladıktan sonra geri döneceğinizi anlatan konsolosluğa hitaben yazılmış imzalı dilekçeniz. 
  • Eğitim kurumunun ücretinin ödendiğine dair makbuz.
  • Tek girişli vize için 250TL ve çok girişli vize için 420TL vize ücretinin ödendiğine dair dekont. 
  • Planlanan dönüş tarihinden sonra 6 ay daha geçerli pasaport. En az 2 sayfanın boş olması ve pasaporttaki tüm işlenmiş sayfaların fotokopisi alınmalı.
  • Daha önce sahip olduğunuz eski pasaportlar varsa sunulması ve red aldığınız bir ülke varsa bilgilerinin sağlanması.
  • 2 adet 35*45 boyutlarında, 6 aydan eski olmayan, arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf. Verilen fotoğrafların arkalarına başvuru sahiplerinin isim ve soy isimleri yazılmalıdır. 
  • İrlanda’da eğitim alacak öğrencilerin akademik yeterliliğini gösteren transkript belgesi. 
  • İngilizce yeterliliğinizi gösteren IELTS ya da TOEFL test sonucu belgesi. Eğer İngilizce dil eğitimi için gidiyorsanız bu belgeye ihtiyaç yoktur. 
  • Diploma ya da mezuniyet belgesi. 
  • Yaşam giderlerini karşılayabileceğinizi gösteren banka hesabında en az 7000€’luk fon.
  • En az 6 aylık kredi kartı hesap ekstreleri ya da banka hesap cüzdanı dökümü.
  • Çalışanlar için maaş bordrosu.
  • Tüm aile bireylerini gösteren vukuatlı nüfus kayıt örneği. 
  • İrlanda'da kalacağınız adresi belgelendiren döküman.
  • Uçak bileti rezervasyonu.
  • İrlanda’daki eğitim süresini kapsayan sağlık sigortası. 

 

Unutmamanız gereken nokta tüm belgelerin orijinal olması gerektiğidir. Aynı zamanda diploma, yazacağınız dilekçe gibi belgelerin İngilizce değil ise tam tercüme yapılmış olması istenir. Çevirinin tarihi, çevirmenin adı ve imzası ve iletişim bilgileri de eklenmelidir. 

 

Ne Zaman ve Nasıl Başvuru Yapılmalı?

 

İrlanda öğrenci vizesi başvurularınızı eğitim alacağınız kuruma kabul edildikten hemen sonra başlayabilirsiniz. Konsolosluğun yoğun olduğu aylara denk geliyorsanız, başvurunuzu eğitiminiz başlamadan 8 hafta önce yapmanızda fayda var. Başvurunuzda belgelerin dikkatli ve özenli bir şekilde doldurulmasını, vize için gerekli tüm ilgili ve destekleyici belgelerin sunulmasını ve başvurunuzun kabul edilip edilmediğini size verilen vize başvuru numarası ile sık sık kontrol etmenizi öneririz. Vize başvurularında sahte belge sunmak ve bilgilerinizi yanlış beyan etmek vizenizin red almasına neden olur. Eğer vize verilmezse 2 ay içerisinde itiraz etme hakkınız vardır. Vize işlemlerinin sonuçlanması 4-6 haftaya kadar sürebilir.  

 

Öğrenci Vizesiyle Çalışmak

 

İrlanda, uluslararası öğrenciler için uygun eğitim ve yaşam maliyetleri nedeniyle son yıllarda sıkça tercih edilmektedir. Aynı zamanda hükümetin ve üniversitelerin öğrencilere sunduğu burslar ve yarı zamanlı çalışma imkanları sayesinde öğrenciler okurken bir yandan da eğitimlerini finanse etme imkanı bulurlar. Bir eğitim kurumuna başvuran öğrenciler, aldıkları vize ile ilk yıl kampüs içerisinde haftada 20 saat, tatil dönemlerinde ise haftada 40 saate kadar İrlanda çalışma izni sahibi olurlar. Bir lisans programından mezun olduktan sonra ise bir yıl süreyle iş aramak ve bir işe yerleşmek için ülkede kalmanıza izin verilir. İrlanda Türk öğrenciler için kariyer imkanları ile doludur. Zira her yıl Microsoft, Google, Facebook gibi şirketler genel merkezlerinde çalıştırmak üzere üniversite mezunu Türkçe bilen öğrencilere iş fırsatları sunar.

 

Faydalı Linkler:

İrlanda'da Eğitim Hakkında Tüm Makaleler

Eğitim İçin Neden İrlanda'yı Seçmelisiniz?

İrlanda'da Eğitim Alabileceğiniz Üniversitelerin Listesi

Bölüm ara

İrlanda Cumhuriyeti
Dereceye göre *
YAZAR HAKKINDA

‘’Her zaman yapamayacağım şeyler üzerine çalışıyorum ki, nasıl yapabileceğimi öğreneyim’’ der, Picasso. Araştırmanın, gezip görmenin, okumanın, yazmanın ve tabii ki çizim yapmanın sonsuz olduğu bir dünyada, öğrendiklerimi paylaşmaktan keyif alıyorum.