
Dünya’nın en oksijenli bölgelerinden biri olan Yeni Zelanda gezi tutkunlarının mutlaka uğradığı bir ülke! Son yıllarda uluslararası eğitimde atılım yapan ve birçok ülkeden öğrenciye ev sahipliği yapan Yeni Zelanda’nın kültürünü sizeler için inceledik.
Yemek ve İçki Kültürü
Yeni Zelanda yemek kültürü açısından yıllardır gelenekçi bir yapı izlemesine rağmen son yıllarda nüfusun kozmopolit hale gelmesi ile birçok dünya mutfağına kapılarını açmıştır. Yeni Zelandalılar, genellikle et ya da balık ile sebze türlerini öğünlerinde dengeli olarak tüketirler. Akşam yemeği genellikle ana öğün olarak düşünülür ve kahvaltı-öğle yemeğine çok da önem verilmez. Yerel olarak üretilmiş kumara denilen tatlı patatesi yaygın olarak tüketilmektedir. Et yemeklerinde ise Türkiye’de kebaba benzer “Hangi” neredeyse her restoranda karşılaşabileceğiniz bir yemek. İçki kültürünün başında su ve şarap ön plana çıkmaktadır. Yeni Zelanda’nın doğal su kaynaklarının temiz ve verimli olması nedeniyle hayatınızın en güzel kıvamlı ve damak zevkine uyan suyunu içebilirsiniz. Şarap da içki kültüründe oldukça tüketilmektedir. Şarap üretimi yerel halk arasında bir meslek olarak da kabul edilmektedir ve binlerce insan bu sektörde çalışmaktadır. Yeni Zelanda’ya gittiğinizde yerel yemeklere alışamazsanız da bir çok fast food zincirinin ülkeye girmiş olması nedeniyle tercihinizi Avrupa yemeklerinden kullanma şansına da sahipsiniz. Günümüzde ayrıca Yeni Zelanda’da da farklı çaylar özellikle Japon yeşil çayı matcha ve farklı çaylar oldukça popüler. Size tavsiyemiz yerel çaylardan mutlaka tadın.
Tarihi
Yeni Zelanda adalarına ilk yerleşenler 1500 yıl önce Doğu Pasifik Okyanusu adalarından gelen Maorilerdir. Maoriler hala genel nüfus içinde %15’lik bir paya sahiptir. Özgürlük düşkünlükleri ve savaşçılıkları ile ünlü Maoriler Yeni Zelanda kültürünün temel taşıdır. Maorilerin savaşta motivasyon amacıyla gerçekleştirdikleri “Haka Dansı” kültürü de hala sürmektedir. Maorilerin dövmeleri de birçok dövme sanatçısına ilham vermiştir ve dövme yaptırmayı düşünüyorsanız mutlaka dövme çizimlerine bakmanızı tavsiye ediyoruz. Yeni Zelanda kendi tarihini ve kültürünü muhafaza etmeye çalışan bir ülke ve bunu ülkeye ilk girişinizden itibaren hissediyorsunuz. Her ne kadar modern dünyanın çok uluslu şirketi ülkeye girmiş olsa da yerel öğeler hala ön planda.
Sanat Kültürü
Yeni Zelanda’da büyük müzik festivalleri, rock geceleri ve jazz esintisiyle bir akşam yemeği bekliyorsanız hüsrana uğrayabilirsiniz. Ülkenin müzik kültürü genel olarak etnik müzik temelinde ve uluslararası başarıya kavuşan birçok Yeni Zelanda’lı sanatçı Avrupa’ya veya Avustralya’ya göç etmiş durumda. Yeni Zelanda müziğinin dönüm noktalarından biri de; Lorde! Sahne adı ''Lorde'' olan 1996 Yeni Zelanda doğumlu şarkıcı ve söz yazarı Ella Yelich O'Connor, ''Royals'' adlı parçasıyla 2013 yılı Grammy ödüllerinde Yılın Şarkısı ödülünü kazanarak, kariyerinde büyük bir başarıya imza attı. Taisha ve Malcolm Smith ikilisinden oluşan Yeni Zelandalı chill out müzik grubu Aonua da dünya çapında birçok dinleyiciye sahiptir.
Yeni Zelanda’da sanat kültürü son yıllarda köklü bir değişime uğradı çünkü Yüzüklerin Efendisi bu ülkede çekildi ve film-kitap ikilisinin çılgınlığı yaşanmaya başlandı. Yüzüklerin Efendisi serisinin çekildiği ve filmin doğal bir seti haline dönüşen Yeni Zelanda'da devlet yöneticileri, filmlerden 200 milyon doların üstünde bir gelir elde ettikten sonra, "Yüzüklerin Efendisi Bakanlığı"nı kurmuştur. Yüzükleri Efendisi dediniz mi Yeni Zelanda'da akan sular duruyor. Öyle ki Yeni Zelanda'daki demir paralarda Hobbit sembolleri ve Elfçe yazılar görmek mümkündür! Kültür turlarında mutlaka 2-3 madde Hobbit köyü veya Yüzüklerin Efendisi film alanları ziyareti görmeniz mümkün! Ya kitabını okumuşsunuzdur ya da filmini izlemişsinizdir ancak Yeni Zelanda’ya gidiyorsanız “ Yüzüklerin Efendisi” serisini tekrar gözden geçirin.
Spor Kültürü
Bulmacalarda sıkça çıkan bir soru; Yeni Zelanda’nın ulusal sporu nedir? Rugby! Yeni Zelanda, Uluslararası Rugby Birliği (IRB) sıralamasında ilk sıradadır ve tarihte en fazla sayı atan takımdır. İki Rugby Dünya Kupası kazanan takım 2011 Rugby Dünya Kupası'nı kazanmayı başarmıştır ve unvanın günümüzdeki sahibidir.
Yeni Zelanda her yıl Avustralya ve Güney Afrika millî Rugby birliği takımlarıyla Tri Nations kupasında oynar ve on altı kez düzenlenen şampiyonayı on kez kazanmıştır.
Takım 1903'ten beridir oynadığı maçların %75'ini kazanmış ve IRB tarafından 2005, 2006, 2008, 2010 ve 2011 yıllarında olmak üzere beş kez yılın takımı seçilerek rekor kırmıştır.
Haka kültürü rugby maçlarına da yansımaktadır ve rugby oyuncuları her maç öncesi rakiplerine gözdağı vermek ve kendi motivasyonlarını arttırmak amacıyla Haka Dansı yapmaktadırlar. Bu görsel şöleni mutlaka izleyin!
Yeni Zelanda futbol ve basketbolda ise rugby dalında olduğu kadar başarılı değil! Futbol takımının en büyük başarılarından biri 1982 ve 2010 yıllarında Dünya Kupası’na katılmak. Basketbol takımında durum pek farklı sayılmaz. Futbola nazaran daha başarılı bir branş olsa da basketbolda da başarılı ülkelerin arasına henüz girmiş değildir.