Temel bilgiler
İsveç: Before you leave - Okunması gerekenler

7 Adımda İsveç’te Yüksek Öğrenim

İsveç'te Eğitim

İsveç; muhteşem doğası, temiz havası, uzun yaz geceleri, hızla büyüyen ekonomisi, modern şehirleri ve devlet tarafından finanse edilen eğitim kurumları ile son yıllarda uluslararası öğrencilerin gözde ülkeleri arasında yer almaktadır. 10 milyonluk nüfusa sahip ülkenin resmi dili İsveççe olmasına rağmen uluslararası üniversiteler ve kuruluşların kurumsal dili İngilizcedir. Zira ülke IKEA gibi bir dünya devine ve H&M, Ericsson, Paradox Interactive, Volvo gibi şirketlerin genel merkezlerine ev sahipliği yapar. Gelin 7 adımda İsveç’te yüksek öğrenim eğitimi almanıza yardımcı olacak ipuçlarına birlikte göz atalım!

 

1-Dünya Standartlarında Eğitim

 

İsveç yüksek öğrenim sistemiyle, günümüzde dünyanın en iyi ve yüksek kaliteli eğitim sistemine sahip ülkelerden biridir. Ülkeye gelen uluslararası öğrencilere sağladıkları modern üniversiteleri, gelişmiş laboratuarları, araştırma merkezleri ve alanında uzman akademisyenleri ile dikkat çeker. İsveç denince ilk aklımıza gelenlerden biri olan Nobel Ödülü, ilk kez ülkede 1901 yılında verilmeye başlamış ve ülke toplamda edebiyat, fizik, kimya gibi dallarda 31 ödül kazanmıştır. En son 2015 yılında Karolinska Enstitüsü’nden mezun olmuş Tomas Robert Lindahl ile Nobel Kimya Ödülü alan ülkedeki üniversitelerde özellikle kimya, fizik, matematik gibi alanlarda eğitim almayı düşünüyorsanız, Nobel ödüllü araştırmaların bir parçası olmaya hazır olun!

 

İsveç, içinde olduğu krallığın getirdiği tarihi ve gücü, günümüzde tasarımdan mimariye kadar birçok sektöre yansıtmış ve dünyanın önde gelen şirketlerine ev sahipliği yapmıştır. Bu açıdan bakıldığında ülkede akademik kariyer yapma gibi bir düşünceniz yoksa eğer, mezun olduktan sonra iş bulma imkanınızın yüksek olduğunu söylemekte fayda var. Zira ülkedeki eğitim kurumlarının iş dünyasıyla olan bağlantıları hem stajlarınızda hem de araştırmalarınızda size kaynak olacaktır.

 

İsveç’te resmi dil İsveççe olmasına karşın, 40’a yakın üniversiteden çoğu uluslararası öğrencilere yönelik İngilizce dil öğretimine geçişte Avrupa’da öncü ülkelerden biri olmuştur. AB vatandaşları ve İsveç oturma izni olanlar için ülkede eğitim ücretsizdir. AB dışı ülkelerden gelen öğrenciler içinse eğitim ücretleri 8,000 ile 15,000 € arasındadır. İsveç’te eğitim almak isteyen öğrencilerin okumak istedikleri üniversitelere ve programlara başvurularını resmi web sitesi üzerinden yapmaları gerekiyor.  

 

2-Kültür Başkenti Stockholm

 

Stockholm, İsveç’in başkenti olmasının yanında uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen şehri ve büyük işverenler için finans merkezidir. IBM, Ericsson, Electrolux gibi şirketlerin varlığı şehirdeki üniversitelerde okuyan öğrenciler için hem staj hem de mezuniyetten sonra ülkede kalmak için iş fırsatlarıyla doludur.

 

İsveç’te okumak isteyen öğrenciler için Stockholm; modern mimarisi, doğal güzellikleri, sanatsal etkinlikleri ve çok kültürlü yapısı ile dikkat çeker. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Drottningholm Sarayı, Skogskyrkogarden (Orman Mezarlığı) ve Birka olarak bilinen üç bölgeye sahiptir. Skogskyrkogarden, aralarında Arthur Fischer ve Greta Garbo gibi film yıldızlarının mezarlarına ev sahipliği yapar. İsveç'te en iyi öğrenci şehirleri yazımızda ilginizi çekebilir. 

 

3-Yaratıcılık Merkezi

 

İsveç’te eğitim görmeyi düşünenler için ülkedeki üniversiteler, yaratıcı düşünmek, yeni bakış açıları aramak, keşfetmek, sorgulamak ve araştırmak için sizlere en iyi eğitimi vermeyi hedefler. Genel olarak düşünmeye ve düşündüğünü uygulamaya yönelik olan eğitimler esnasında öğretmenler için önemli olan farklı fikir ve görüşleri ortaya çıkarmak ve öğrencileri bağımsız, daha az yargılayıcı, özgür ve yaratıcı bir ortamın içine sokmaktır.

 

İsveç’in dünyanın en yenilikçi ülkeleri arasında yer almasında başta eğitim sistemleri gelirken, her yıl trend belirleyici ve parlak fikirlerle inovasyonda dünyanın en belirleyici buluşlarına imza atmaktadır. İsveç, USPTO yani Amerikan Patent ve Marka Ofisi’ne göre 2007 yılı itibariyle toplamda 33.523 patente sahiptir. Savunma sanayinden ilaca, teknolojiden enerjiye kadar birçok sektörde adından söz ettiren İsveç; özellikle üç noktalı emniyet kemeri, kalp pili, Spotify ve Skype gibi buluşları ile dikkat çeker.

 

4-Eğitimden İnsan Haklarına Eşitlik

 

İsveç, son 20 yılda özellikle Ortadoğu ve kuzey Avrupa göçleriyle kültürel ve etnik yapısını çeşitlendirerek çok kültürlü bir ülke haline gelmiştir. Uluslararası öğrenciler için İsveç’te yaşam, güvenli, sakin, hoşgörülü ve eşit haklara dayalıdır. Ülkede herkes eğitim ve sağlıktan ücretsiz olarak faydalanırken kamu, özel ve daha birçok alanda çalışanların cinsiyet, etnik köken, din ve cinsel yönelimine bakılmaz.

 

İsveç, ülkeye adımınızı attığınız andan itibaren size farklılığını hissettirir. Ülke basın özgürlüğünde dünyanın ilk sıralarında yer alırken, eşcinsel ilişkiler 1944 yılından beri yasaldır. LGBT haklarına özellikle ayrı bir önem verilirken ülkede iş hayatında kadın ve erkek eşitliği konusunda da önemli adımlar atılmıştır. İsveç kültürü hakkında ayrıntılı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz. 

 

5-Kariyer Fırsatları

 

İsveç’te yaşam koşulları ve eğitim hayatına bakıldığında, ülkeye her yıl dünyanın farklı milletlerinden çok sayıda öğrencinin gelmesine pek şaşırmamak gerek. İsveç’te eğitim almayı düşünen öğrencilerin kafasında iki seçenek vardır. Biri ülkedeki kaliteli üniversitelerde akademik kariyer yaparak ödüllü akademisyenlerin araştırmalarına katılabilmek ve yeni buluşlara imza atmak diğeri ise çok uluslu firmalarda mühendis, yazılım geliştiricisi, mimar ya da tasarımcı olarak çalışmaktır.

 

Dünya küresel yenilik endeksi gibi sıralamalarda üstlerde yer alan İsveç; IKEA, Ericsson, Electrolux, AstraZeneca, H&M gibi firmalarda çalışma, yaratıcılığınızı ortaya koyma fırsatı sunar. Stajlarla pekiştireceğiniz iş ağınızı mezuniyetten sonra ülkede kalarak geliştirme imkanınız olur. İsveç hükümeti ülkede eğitim alan uluslararası öğrenciler için okurken çalışabilecekleri süre için sınır koymazken, eğitimlerini tamamladıktan sonra da altı aya kadar oturma izni verir. İsveç’te kariyer ile ilgili merak ettikleriniz için sitemize göz atabilirsiniz!

 

6-İsveç Dili ve Sanat

 

İsveç’te resmi dil İsveççedir ve çoğu İsveçli İngilizceyi en iyi derecede bilmektedirler. Ülkede özellikle yabancı öğrencilere yönelik İngilizce eğitim programları bulunurken isteyen öğrenciler üniversitelerde İsveççe kurslarına katılabilirler. İsveççe ya da İsveç denilince müzikten sinemaya kadar aklımıza birçok ünlü gelir. Ülkenin bu kadar tanınır olmasına katkı sağlayan Greta Garbo, Ingrid Bergman gibi film dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra, Ejderha Dövmeli Kız kitabının yazarı Stieg Larsson ‘da yer almaktadır.

 

Bugün İngilizce şarkılarıyla tanısak da İsveçli olan ABBA, Roxette, Ace of Base, The Cardigans, Aviici gibi müzisyenlerinde ülkenin bilinirliliğinde önemli payları vardır. Aynı zamanda moda dünyasının önemli isimleri arasında yer alan H&M, Lindeberg, Odd Molly, Filippa K. gibi markalarda hem ekonomi hem de medya da İsveç için önemli bir artı olmuştur. İsveç kültürü ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz!

 

7-Burslar ve Üniversiteler

 

İsveç’te okumak isteyen öğrenciler için ülke dünya sıralamalarında ilk yüze girmiş üniversiteleriyle uluslararası standartlarda eğitim verirken, öğrenci memnuniyeti ve güvenliği konusunda da ilk sıralardadır. İsveç’te eğitim almayı düşünen öğrenciler için ülkenin en iyi üniversiteleri Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala gibi metropol şehirlerde yoğunlaşmıştır. Dünyanın birçok ülkesinden farklı milletlerden edineceğiniz arkadaşlar sayesinde hem sosyal hem de iş ağları oluştururken bir yandan da İsveç’in muhteşem doğal güzelliklerinin tadını çıkarmış olursunuz.

 

Lund Üniversitesi: 1666 yılında kurulan üniversite hem dünyanın en eski hem de İsveç’in en iyi eğitim kurumlarındandır. Mühendislik, güzel sanatlar, tıp, hukuk gibi fakültelerde biyomedikal, gıda bilimi, moleküler protein, insan hakları, endüstriyel çevre gibi çok çeşitli alanlarda lisans ve lisansüstü programlar sunan üniversite, ülkenin ve Avrupa’nın en eski kütüphanelerinden de birine sahiptir. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilere küresel bir kampüs ve sınıf ortamı sunan Lund Üniversitesi sizleri bekliyor.

 

Uppsala Üniversitesi: 1477 yılında kurulan bir devlet üniversitesi olan Uppsala’daki 8 bilim adamı Nobel ödülü almıştır. Sanattan sosyal bilimlere, hukuktan tıpa, eczacılıktan bilim ve teknoloji fakültelerine kadar uluslararası öğrencilere yönelik zengin İngilizce programlara sahip üniversite; 5.25 milyon ciltlik kitap, süreli yayın ve el yazmasına sahiptir. Üniversitenin son yıllarda en ünlü mezunu anlık mesajlaşma uygulaması olan Skype kurucularından Niklas Zennström’dür.

 

İsveç, Avrupa Birliği’ne girdikten sonra üniversitelerde eğitim, AB dışından gelen öğrencilere ücretli olmasına rağmen hükümet bu durumdan uluslararası öğrencilerin olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla burslar ve ek yardımlarla destek sağlamaktadır.