Temel bilgiler
Birleşik Krallık: Once you arrive

Yurtdışında Okurken Türkiye’den Özlediklerimiz

share image

Ailesinden ayrı yaşamakta olan her öğrenci alıştığı bir çok şeyin eksikliğini çekerek öğrencilik sürecini atlatmaya çalışmaktadır. Bu, sevdiği bir yemekten tutun da, her zaman gittiği kafede oturup sohbet ettiği arkadaşlarına kadar uzanan ve dindirilmesi zor bir süreçtir. Bu süreci ailesiyle aynı şehirde fakat farklı yakalardaki evlerde oturanlardan tutun, aynı ülkede başka şehirlerde yaşayanlara ya da tamamen farklı ülkelerde “gurbet” kavramını özümsemiş öğrencilere kadar uzatabiliriz. Tabii bunların en zoru yurtdışında öğrencilik hayatını devam ettirmeye çalışan öğrencilerin yaşadıklarıdır. 

 

Neden Özleriz?

 

Öğrencilik hayatı boyunca özellikle de üniversite hayatında çoğu öğrenci yalnız başına bir birey olarak hayatını yaşamanın peşinde koşmaktadır. Bu, yıllar boyunca içinde bastırdığı kendi başına birey olma, özgürlük, sosyal üniversite hayatı gibi kavramların zamanı gelince dışa vurumundan ibarettir. Her öğrenci bu imkanı dilediği gibi kullanmak ister fakat birey yurtdışına çıktığında durum farklılaşır. İlk başlarda, yeni ortamına alışma sürecinden dolayı tam olarak hissetmese de kendisiyle başbaşa kaldığında bulunduğu ortamın onu ne kadar yalnız hissettirdiği duygusunu hissedecektir. Yıllar boyunca geliştirdiği dostlukları, paylaştığı arkadaşlıkları ve en önemlisi onu karşılıksız sevenlerin verdiği sevgiyi en içten hissedecektir. Sonrasında ise, o yeni ülkenin yaşam temposuna ayak uydurduğundan itibaren her aklına geldikçe canını çektiren yiyeceklerden tutun da, sevmediği şeylere bile arzu duymaya başlayacaktır.

 

Neleri Özleriz?

 

Özlem kavramını burada insanlara olan manevi özlem ve materyallere karşı olan maddi özlem olarak ele alacağız.

 

Manen Özlediklerimiz

 

Aile, Arkadaşlar 

Uzun yıllar dostluğunu, sevgimizi paylaştığımız ailemize, sevgilimize ve dostlarımıza olan özlem, burada en yoğun duyguyu yaşadığımızdır. Belki de hiçbir zaman yanlarında olmadan mutluluk bulamayacağımız insanlara uzaktan bir alo derken ya da görüntülü bir şekilde bilgiyasayardan konuşurken sevgimizi aktaramayacağız. Hele de yüzyüze görüşmenin araya giren uzak mesafelerle daha da uzadığı ülkelerde yaşayan öğrenciler için en zor özlem bu olmaktadır.

 

Yaşadığımız Yerler

 

İnsanın hayatının büyük ya da küçük anlarını geçirdiği, onda yer etmiş yerlere de hele gurbetteyken özlem duyması çok doğaldır. Bu, mahalle bakkalınıza uğrayıp iki kelam etmeden tutun da, canınız sıkıldığında bir hava aldığınız semtinizin sahil kafesine kadar uzayıp gider. İstanbul gibi kendisi tarih ve hayat kokan şehirlerden gelenler içinse bu örnekler saymakla bitmez. Bu konuda İstanbul’un muhteşem boğaz manzarasından bahsetsek bile yeterli olacaktır. Bir de unutmadan; ülkemizde adeta bir terapi seansı şeklinde geçen berber tecrübelerimizi ise yurtdışındaki berberlerin hiçbir zaman istediğimiz kesimi yapamamalarından dolayı yine çok aramaktayız. 

 

Madden Özlediklerimiz 

 

Sosyal Aktiviteler

 

En yakın arkadaşlarınızla oynadığınız bir tavlanın bile sırf muhabbetini özlerken, sevdiğiniz takımın maçına gitmek daha da ağır bir özlem oluşturur, hele ki bir futbol fanatiği olarak futbolla alakası olmayan bir ülkede yurtdışı tahsilinizi yapıyorsanız. Bunun haricinde ülkemizin sahaflarında Türk romanlarının arasında boğulmayı bile özlüyorsunuz.

 

Yiyecek İçecek

 

Demin bahsettiğimiz sahil kafesinde içtiğimiz ince belli bardaktan bir çay, yanında gevrek bir simitle iyi giderdi değil mi.. O yüzden bunun gibi hasretini çektiğimiz yiyeceklerden yurtdışında bulamadıklarımızı sıralamaya başlayalım. Tabii burada belirtmeden geçmeyelim ki, şu an yurtdışında yaşamakta olanlar bundan sonraki satırları okumasalar onlar için daha iyi olur.

 

Öncelikle yurtdışında isteseniz de bulamayacağınız sakatat menşeili ürünlerden kokoreç, midye ve dahası,  özel bir bölgenin özel ürünleri, misal; Diyarbakır’ın Kaburga dolması, İzmir’in Boyozu, Bursa’nın İskenderi, Taksim’in Islak Hamburgerinden yiyip üzerine İnci Pastanesi’nden bir profiterol,  Saray Muhallebicisi’nden bir aşure, Balıkesir’in Höşmerim’i ya da Hatay’ın künefesini yemenin zevki bir başkadır.  Bununla beraber, zevklerimize göre;  ayşe kadın fasulyesi, mantı, ayran, yeşil erik, karpuz, taze beyaz peynir, zeytin, ev yapımı recel, sucuklu yumurta, pastırma, kebap, şalgam suyu, ev yapımı turşu, turşu suyu, yaprak sarması,  çiğ köfte, tereyağlı kurufasulye pilav, balık ekmek, kısır, mercimek köftesi, baklava, emek kadayıfı, kaymak, Türk kahvesi, Türk çayı, nargile diye uzayıp gider bu liste.

 

Türk Ürünleri Nerelerde Bulunur?

 

İnsanları bu kadar özendirip, ürünlerimizi nereden bulabilecekleri konusunda bir kaç tüyo vermezsek de olmaz.  Hele ki şekerleme ve gıda ürünleri satan markalarımızın, tadını hiç unutmadığımız ürünlerini çoğu yurtdışında yaşayan öğrenci bulmakta zorluk çekerken.

 

Esasen kuru ürün bazında yurtdışına kısıtlı sayıda firmamız ihracat yaptığı için ve yurtdışında da az sayıda ürünlerimizi bulabileceğimiz yer olduğu için yurtdışında yaşayan öğrenciler mağdur durumdadırlar. Ama yine de uluslararası yiyecek malzemeleri satan marketlere, hatta ve hatta özbeöz Türk marketlerine rastlayabilirsiniz. Bu marketler göçmenlerin ve tabii ki de Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgeler etrafında konumlanmışlardır. Bazılarının ise internet üzerinden online sipariş bile kabul ettiklerini söyleyebiliriz. Tabii bu marketlere uzak oturup da mesafesine bakmadan gözünü karartıp giden kişi sayısı da hiç azımsanmayacak kadardır. En son seçenekler olarak; sevdiğiniz ve çabuk bozulmayacak yiyeceklerin Türkiye’den kargo ile gönderilmesi veya Türkiye ile yaşadığınız yer arasında seyahat eden birine emanet edilmesi olacaktır. 

Study in the UK

Ücretsiz

'Birleşik Krallık'ta Eğitim' e-Kitabı!

Okuduğunuzu beğendiniz mi? Birleşik Krallık'ta eğitim ile ilgili popüler konuları sizin için bu e-Kitapta topladık.

e-Kitabını al