
Birkaç hafta önce ilkini yayınladığımız Amerika eğitim sisteminde kullanılan terimler yazı dizimizin ikincisi ile karşınızdayız. Eğitim için Amerika’yı seçenlere yardımcı olacak terimler kılavuzumuz, Amerika eğitim sisteminde kullanılan önemli terimleri bir araya getiriyor.
Dean: Türkçe karşılığı olarak rektörlük veya rektör diyebileceğimiz, bu terim kolej ve üniversitelerin en üst düzey birimi için kullanılır.
Deferral / Deferred Admission: Okulun, bir öğrencinin başvurusunu değerlendirmeyi daha sonraki bir tarihe atması ve böylece zamanında yapılan diğer başvurularla birlikte değerlendirmesidir. Bu terim, aynı zamanda kurumun da kabul ettiği durumlarda, öğrencinin kayıt zamanını bir sene sonraya ertelemesi için de kullanılır.
Degree: Başarılı bir şekilde tamamlanan bir programın ardından, üniversite veya kolej tarafından öğrenciye verilen diploma veya ünvandır.
Dissertation: Genellikle yüksek lisans eğitiminin son yılında öğrencinin hazırladığı, bir konu üzerinde derin ve kapsamlı bir araştırma sonucu hazırlanan yazıdır. 10.000 ila 20.000 karakter arasında değişir.
Dormitories (dorms): Üniversite veya kolej tarafından öğrencilere sağlanan konaklamadır, Türkiye’deki yurtlara benzetilebilir. Aynı zamanda ‘residence halls’ olarak da bilinen bu yapılar genellikle oda, banyo, mutfak ve kafetaryadan oluşur.
Double major: Türk eğitim sisteminde karşılığını Çift Anadal olarak bulabilir. Öğrencinin genellikle iki temel bölümü aynı andan okuduğu durumlarda kullanılan terimdir.
Electives: Öğrencilerin kredilerini yükseltmek için seçebilecekleri derslerdir; ancak zorunlu değildir.
English as a Second Language (ESL): Anadili İngilizce olmayan öğrencilere İngilizce dersleri sunan bölümlerdir. İngiltere’de daha çok English as a Foreign Language (EFL) olarak kullanılır.
Enroll: Bir okula veya eğitim programına kayıt olmak.
Exempt: Bir dersten veya bir aktiviteden muaf olmak. Örneğin, bazı okullar tüm öğrencilerin ekstra İngilizce dersi almasını zorunlu kılabilir. Ancak İngilizce sınavında üstün başarı gösteren bazı öğrenciler bu derslerden muaf olabilirler.
Extracurricular Activities: Okul dışı faaliyetler olarak bilinir. Örneğin; spor veya sanatsal aktiviteler.
Fees: Kolej veya üniversitelere okul harçları dışında yapılması gereken ödemelerdir. Örneğin, kütüphane veya bilgisayar masrafları için yapılan ödemeler.
Freshman: Lise, kolej veya üniversite eğitiminin ilk yılında olanlar için kullanılır.
GMAT (Graduate Management Admission Test): İşletme bölümünde yüksek lisans yapmak isteyenler için giriş sınavıdır. Öğrencinin sözlü ve yazılı yeteneklerini ölçer. Haziran 2012’de öğrencilerinin aynı anda farklı bilgileri nasıl değerlendirdiğini ölçmek için GMAT testine yeni bir bölüm daha eklendi.
Grade: Öğrencinin bir sınavda veya projesinde aldığı puanı veya notu belirtir.
Grade Point Average (GPA): Öğrencinin eğitim süresi boyunca aldığı notların ortalamasıdır. Genellikle, her dönem sonu hesaplanan not ortalaması, GPA, 4.0 üzerinden hesaplanır.
Graduate School: Kolej ve üniversite arasındaki ayrımdır. Yüksek lisans, doktora veya master bölümlerinin sunulduğu okullar için kullanılır.
Graduate Student: Lisans eğitimini tamamlamış, yüksek lisans veya doktora gibi yüksek öğrenim bölümlerinde eğitimini devam ettiren öğrenciler için kullanılır.
International Student Adviser: Yabancı uyruklu öğrencilere, burs, fakülte, vize gibi konularda yardımcı olan kişidir.
Internship: Öğrencilerin iş deneyimi edinebilmek için bir kurumda belirli bir süre, paralı veya parasız olarak çalışmasıdır. Staj programları olarak bilinir.
Letter of recommendation: Öğrencinin, danışmanı veya hocası tarafından yazılan ve öğrencinin akademik kalifikasyonlarını ve başarısını değerlendiren mektuptur. Kolej veya üniversiteler genellikle başvuru aşamasının bir parçası olarak öğrenciden bu mektubu isterler.
Orientation: Okulların dönem başlangıcında düzenlediği, yeni öğrencilere okul ve kampüs hakkında çeşitli bilgilerin verildiği, tanıtımların yapıldığı etkinliktir. Yabancı uyruklu öğrenciler için ayrı bir Orientation etkinliği düzenlenir ve burada vize, kültür şoku, Amerika’da banka hesabı açma gibi faydalı bilgiler de verilir.
Plagiarism: Makalelerinizde veya farklı formattaki ödevlerinizde bir başkasının çalışmasını referans göstermeden kendi çalışmanız gibi kullanmanızdır. Farklı okulların bu konuda farklı yönetmelikleri ve yaptırımları vardır. Böyle bir durumda, ödevinizden 0 alma olasılığınız vardır.
SAT: Öğrencilerin üniversiteye girmeden önce okuma, yazma ve matematik bilgisini ölçen bir testtir.
Scholarship: Burs
Tution: Öğrencinin semester, kurs veya kredi başına ödediği okul parasıdır. Ders kitapları, kalacak yer gibi diğer masrafları kapsamaz.
Withdraw: Resmi olarak üniversiteye ve eğitim programına katılmayı durdurmak.