Hukuk, kanunlar ve uygulanma şekilleri üzerine odaklıdır. İnsan haklarından mülkiyet ve ticaret hukukuna; hukuk pek çok konuyu kapsamaktadır. Bir ülkenin hukuku ve kanunları o ülkede insan hayatını şekillendirir. Kanunlar toplumda kabul görecek ya da görmeyecek davranışları belirlerken ahlaki değerleri dikkate alır.
Hukuk bölümünde okuyanlar anayasanın ve kanunların yapısını incelerken bunların günlük hayattaki uygulamalarını da öğrenecekler
Ülkenizdeki yasal sistemin yapısını merak ediyor musunuz? Kanunların doğru şekilde uygulanması sizin için önemli mi? Öyleyse hukuk sizin için en uygun bölüm olacaktır.
Ancak, hukuk eğitimi zor bir süreçtir ve başarılı olmak isteyen öğrencilerin mantıklı ve analitik düşünme becerileri olmalıdır. Böylece vakaları ve hukuk teorilerini başarıyla yorumlayabilirler.
Hukuk bölümlerinin ders saatleri ve ders içeriği oldukça yoğundur. Bunun dışında, öğrenciler boş vakitlerinde de araştırma yapmaya devam etmelidir. Başarılı olmak için çok çalışan, kendi kendini motive edebilen, zamanı iyi kullanan bireyler olmalılar.
Hukuk okuyan öğrencilerin çoğu mezun olduktan sonra hukuk alanında çalışmayı tercih eder. Bir kısmı eğitimlerinde devam edip avukat ya da savcı olmayı tercih ederken kimi öğrenci de hukuk sekreterliği ya da hukuk araştırmaları gibi alanlarda iş bulmaktadır.
Hukuk diploması size hukuk sektörü dışında başka mesleklerin kapılarını da aralar ve bu mesleklerde hukuk bilgilerinizi kullanabilirsiniz. Kamu hukuku ve medeni hukuk gibi alanlarda geniş bilgi sahibi öğrenciler sosyal hizmet kurumlarının aranan isimleridir.
Hukuk ve hukuk ile ilgili diğer meslekler sizi cezbetmeyebilir. Hukuk eğitimi sırasında kazandığınız pek çok beceri farklı alanlarda çalışan şirketlere çekici gelir. İşletme, maliye, muhasebe, insan kaynakları ve gazetecilik hukuk mezunlarının rahatlıkla iş bulabileceği alanlara örnektir.
Üniversitelerde hukuk bölümleri çok fazla talep görmektedir, bu da giriş şartlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Lisans başvurularında üniversiteler öğrencilerin önceki derslerinden en az 3 tane A-derecesi almış olmalarına önem verir. Yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilerin de aynı şekilde iyi bir dereceyle lisans programından mezun olmaları gerekiyor.
Hukuk derslerinin çoğu teori ve konu içeriği ağırlıklı olup öğrenciler bu bilgilerin gerçek hayattaki uygulamalarını da öğrenirler. Derslerin çoğu yazılı ödev ve sınavlarla geçilmektedir ancak pratiğe dayalı dersler de mevcuttur.
Lisans programları gittiğiniz üniversiteye bağlı olarak 1-4 yıl arasında değişir. Ana dili İngilizce olmayan öğrenciler, İngilizcelerinin yeterliliğini kanıtlamak adına IELTS sınavına girerek en az 6.0-6.5 puan almalılar.
Gideceğiniz üniversiteyi seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri üniversitenin öğrencilerine sunduğu olanaklardır. Hukuk alanında sizi öne çıkaracak olan sadece yeteneğiniz değil, daha önce bünyesinde çalıştığınız isimlerdir. Adını duyurmuş hukuk şirketleri ile iyi ilişkiler kuran üniversiteler, öğrencilerin deneyim kazanmasına yardımcı olurken bir yandan gelecekte iş bulmalarını da kolaylaştırır. Üniversitede işe girip çalışmak zorunda olmasanız da bunun CV’nizde görüneceğini ve size avantaj sağlayacağını unutmayın.
Bunun dışında, başvuru yaparken duygusal ve sosyal ihtiyaçlarınızı da göz önüne alın. Sonuçta sonsuza kadar üniversitede kalmayacaksınız, bu nedenle üniversitedeki zamanınızı en iyi şekilde geçirmelisiniz. Bu yüzden üniversitelerin tanıtım günlerine katılıp kampüsü ve çevresini dolaşın. Sosyal aktiviteler sizin için yeterli mi, yoksa gereğinden fazla mı?
Eğitim ücreti de önemli konulardan biri, tıpkı üniversitenin kabul şartları gibi. Lisans ve yüksek lisans programları az önce de belirttiğimiz gibi yüksek not ortalaması istiyorlar. Hukuk okumak istiyorsanız üniversitelerin bu kriterlerine uyduğunuzdan emin olmalısınız. Ayrıca masrafları tek başına karşılayamayacağınızı düşünüyorsanız burslara başvurabilirsiniz.