Temel bilgiler
Hong Kong: Kariyer

Hong-Kong’da Mezuniyet Sonrası Vize Seçenekleri

352

Uluslararası öğrencilerin mezun olduklarında Hong Kong’ta çalışmak için Yabancı Mezunlara Yönelik Göçmenlik Düzenlemesi’nden (IANG) nasıl faydalandıkları hakkında bilgi edinin.

 

Mezuniyetin ardından Hong Kong’ta çalışmak için kalmayı planlayan uluslararası bir öğrenciyseniz, Hong Kong’ta Öğrenim (Study in Hong Kong) adlı resmi internet sayfası size bu konuda gereken teşviki sunmaktadır:

 

“Hong Kong’un rekabet gücünü ve uzun süreli ekonomik kalkınmayı güçlendirmek adına başarılı ve yetenekli öğrencileri ülkeye çekmek ve ülkede kalmalarını sağlanmak için farklı ülkelerden gelen öğrencilere mezuniyetten sonra kapılarımızı açık tutuyoruz. Bu doğrultuda, iş arama konusunda herhangi bir sınırlama getirmeksizin, yabancı yeni mezunların mezuniyetlerinin ardından 12 ay boyunca Hong Kong’ta kalabilmeleri için Yabancı Mezunlara Yönelik Göçmenlik Düzenlemesi (IANG) adı verilen faydalı bir politika uygulamaya konulmuştur.”

 

Yabancı Mezunlara Yönelik Göçmenlik Düzenlemesi (IANG) nedir?

 

İlk olarak terimleri biraz açıklayalım:

 

Yabancı öğrenci: Hong Kong’ta yerel düzeyde akredite edilmiş bir kurumda bir yüksek öğrenim programına kayıt yaptıran, aslen Hong Kong dışından olan öğrencidir.

Yabancı mezun: Hong Kong’ta yerel düzeyde akredite edilmiş bir kurumda bir yüksek öğrenim programından mezun olan, aslen Hong Kong dışından olan öğrencidir.

Yabancı yeni mezun: Hong Kong’ta yerel düzeyde akredite edilmiş bir kurumdan son 6 ay içerisinde mezun olan, aslen Hong Kong dışından olan mezundur.

Ülkeye geri dönüş yapan yabancı mezun: Hong Kong’ta yerel düzeyde akredite edilmiş bir kurumdan son 6 ay içerisinde mezun olan, aslen Hong Kong dışından olup Hong Kong’ta yaşamaya devam eden/Hong Kong’a dönüş yapan mezundur.

 

Mezuniyetinizin üzerinden ne kadar zaman geçti?

 

6 aydan az ise - Yabancı yeni mezunsunuz

Son 6 ay içerisinde mezun olduysanız ve vize sürecini başlattıysanız, Yabancı Mezunlara Yönelik Göçmenlik Düzenlemesi (IANG) kapsamında vize alabilme koşulu olarak iş teklifi almanıza gerek yoktur.

 

6 aydan fazla ise - Ülkeye geri dönüş yapan yabancı mezunsunuz

Vize sürecini başlattığınızda mezuniyetinizin ardından 6 ay veya daha fazla zaman geçtiyse, Yabancı Mezunlara Yönelik Göçmenlik Düzenlemesi (IANG) kapsamında vize alabilmek için bir iş teklifi almış olmanız gerekir.

 

Bu sebeple, mezuniyetinizin hemen ardından öğrenci vizesine yönelik süreci başlatın!

 

Vizenizin (& oturma izninin) süresi

İlk alınan vize – 1 yıl boyunca geçerlidir

  • 1. Uzatma – Ek 2 yıl boyunca geçerlidir
  • 2. Uzatma – Ek 2 yıl boyunca geçerlidir
  • 3. Uzatma – Ek 3 yıl boyunca geçerlidir

 

Yabancı Mezunlara Yönelik Göçmenlik Düzenlemesi (IANG) kapsamında neler yapabilirsiniz/neler yapamazsınız?

 

  • Herhangi farklı bir vize veya oturma izni almadan (iznin verildiği koşulların değişmemesi şartıyla) Hong Kong’a girebilir veya giriş-çıkış YAPABİLİRSİNİZ.
  • Yeni bir iş BULABİLİRSİNİZ ve Hong Kong’ta kalmaya devam EDEBİLİRSİNİZ.
  • Yalnızca birkaç ay süreli bir iş bulabiliyorsanız (veya 12 aydan az bir süreliğine), diğer tüm göçmenlik şartlarının karşılanması koşuluyla 12 boyunca ülkede kalmaya devam EDEBİLİRSİNİZ.

 

Yabancı Mezunlara Yönelik Göçmenlik Düzenlemesi (IANG) kapsamında neler yapıp neler yapamayacağınızı öğrenmek için şu sayfadan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

Artık Hong Kong’un Yabancı Mezunlara Yönelik Göçmenlik Düzenlemesi (IANG) hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre, Hong Kong’ta bir öğrenim programı hakkında araştırma yapmaya başlayabilirsiniz.

Bölüm ara

Hong Kong
Dereceye göre *
YAZAR HAKKINDA

2014 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü lisans programından mezun oldu. Lisans döneminde T.C. Dışişleri Bakanlığı’nda, mezuniyetinin ardından da İngiltere ve İspanya’da dünyanın önde gelen çeviri şirketlerinde staj yaptı. En büyük hayali Güney Amerika kıtası başta olmak üzere İspanyolca konuşulan bütün ülkelere seyahat etmek ve bu süreçte İspanyolca dilinde de çeviri yapabilecek yeterliliği kazanmaktır.