Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Üniversiteye Başvuru

Adım Adım Üniversite Başvuru Rehberi

Yurtdışında üniversite okumak mı istiyorsun? Dünya çapında çok sayıda ülkede prestijli üniversitelere hazırlanmanıza yardımcı olacak, adım adım üniversite başvuru rehberi için okumaya devam edin.

Adım Adım Üniversite Başvuru Rehberi

Dünyanın dört bir yanındaki, her biri kendi zaman dilimlerine, son teslim tarihlerine ve gereksinimlerine sahip çok sayıda üniversiteye yurtdışında eğitim almak için başvururken tam olarak ne yapmanız gerektiğini bulmak zor olabilir. İhtiyaç duyduğunuz bilgileri bulmakta zorlanıyorsanız, bu kılavuzu başvuru sürecinde size yardımcı olması için kullanabilirsiniz. Rehberimiz, yurt dışı eğitim alacağınız üniversiteye, bölüme ve derecenize başlamak için neye ihtiyacınız olduğunu daha iyi anlamanızı sağlayarak, kolaylaştıracaktır. 

 

Üniversite başvuruları için başlangıç tarihlerini kaçırmayın!

 

Öncelikle üniversite başlangıç tarihlerinin, her kuruma ve ülkeye göre farklılık göstereceğini biliyor olmanız çok önemlidir. Bununla birlikte, aşağıda gösterildiği gibi ülkelere göre kategorize edilebilen alımlar için genel zaman dilimleri vardır:

 

 

Bu tarihler, bu ülkelerdeki en yaygın alımları yansıtmaktadır. Bununla birlikte, öğrencilerin Ocak ayında başlamak için başvurabilecekleri İngiltere, Amerika gibi yıl boyunca yurt dışı eğitim başvurusu yapabilecekleri başka başlangıç tarihleri de vardır.

 

Sonbahar dönemini kaçırdıysanız, kış alımı için başvurabilirsiniz. Ancak yine de akademik dönemin başlangıcından bir yıl önce yurtdışı üniversite seçimi için araştırma yapmanız ve hazırlanmanızı tavsiye ederiz. İngiltere ve Kanada'da standart başlangıç tarihi olan Eylül ayı ile birlikte, öğrencilerin öğrenim görmek istedikleri yılın 15 Ocak tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekmektedir. Yurtdışı üniversite başvurusu için hazırlanmanıza yardımcı olabilecek yurtdışı eğitim kontrol listesine yönelik rehberimizi inceleyin. 

 

Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.

Vize başvuruları hakkında gelişmelerden haberdar olun!

 

Yurtdışında okumak için başka bir ülkeye gitmeye karar verdiğinizde öğrenci vizesine başvurmanız gerekebilir. Bu, hangi ülkeye taşınmak istediğinize ve yaşadığınız ülkeye göre değişebilir, ancak Türk öğrenciler için özellikle Avrupa ülkeleri bir öğrenci vizesi almayı gerektirir. Bu nedenle çoğu destinasyon; destekleyici belgeler, konaklama kanıtı, mali kapasite kanıtı gibi yerine getirmeniz gereken belirli gereksinimleri sizden isteyecektir. En Kolay Öğrenci Vizesi Alabileceğiniz Ülkeler hangileri merak ediyor musunuz?

 

Birleşik Krallık, Kanada, ABD, Avustralya veya Yeni Zelanda'da vize başvurusu hakkında daha fazla bilgi edinmek için her ülkeye özel vize kılavuzlarımıza bakamanızı öneririz. Öğrenci vizesi başvuruları için hangi belgelere ihtiyacınız olacağı konusunda ise rehberimize göz atabilirsiniz. 

 

 

Yurtdışında eğitim almak için başvururken, vize başvurunuzun işleme alınması için yeterli zamanı hesaba katmanız gerekecektir. Öğrenci vize başvurularının zaman çizelgeleri, aşağıda belirtildiği gibi her ülke için aynı değildir;

 

  • İngiltere: Kurs başlangıç tarihinizden altı ay önce başvurabilirsiniz ve genellikle üç hafta içinde bir karar alırsınız. 

 

  • Amerika: Çoğu öğrencinin ABD'de öğrenim görmek için F-1 vizesine ihtiyacı vardır ve bu vizeye kursunuzun başlama tarihinden dört ay öncesine kadar başvurabilirsiniz. 

 

  • Kanada: Derslerin başlamasından dört ile altı ay önce Kanada eğitim izni için başvurmanız önerilir.

 

  • Avustralya: Kurs başlangıç tarihinizden en az altı hafta önce Avustralya öğrenci vizesine başvurmanız gerekir, ancak üniversiteler Kayıt Onayınızı alır almaz vize başvurusunda bulunmanızı önerir.

 

  • Yeni Zelanda: Yeni Zelanda'ya gitmeden en az sekiz hafta önce başvurmalısınız. Vize işlemleri genellikle online gönderimler için 20 gün ve kağıt formlar için 25 gün sürer.

 

Aslında bir vize başvurusu göndermeye gelince, süreç her ülkeye göre değişir. Örneğin; Amerika’da okumak istiyorsanız, kendi ülkenizdeki bir ABD elçiliğini veya konsolosluğunu ziyaret etmeniz gerekebilir, burada ayrıca bir görüşmeye katılmanız istenebilir. Diğer ülkelerde, hükümetin web sitesinde bir hesap oluşturmanız ve bu online sistem üzerinden öğrenci vizesi başvurusunda bulunmanız gerekecektir.  

 

Yurtdışında eğitim almak istediğiniz üniversiteler, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorun!

Üniversite başvurusu yaparken hangi belgelere ihtiyacınız olacak?

 

Yurtdışı eğitim alabileceğiniz bir üniversiteye kabul edilmek için belirli belgeleri sağlamanız gerekecektir, ancak gereksinimler kurumlara bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle okumak istediğiniz okul ve bölüme özel belirli gereksinimler için kesinlikle üniversite web sitesini kontrol etmenizi öneririz. Ayrıca aşağıda başvurunuz sırasında ne gibi belgelere ihtiyacınız olacağı ve sizden neler beklenebileceğine dair genel bir fikir alabileceğiniz bir liste hazırladık;

 

  • Yurtdışı eğitim alacağınız bölüme neden kabul edilmeniz gerektiğini belirten kişisel beyan / SOP / motivasyon mektubu / amaç beyanı ve ilgili deneyim, okuma ve ilgi alanlarının açıklamaları
  • Mali kapasitenin kanıtı
  • IELTS veya TOEFL gibi bir İngilizce dil sınavıyla dil yeterliliğinin kanıtı
  • Akademik transkript
  • Referans mektubu
  • Portfolyo - güzel sanatlar ve mimarlık gibi bölümler için gereklidir.

 

Bu belgeleri, İngilizce çevirileri yapıldıktan sonra evrakları tarayarak ya da resimlerini çekerek veya da posta yoluyla göndererek online başvurunuza eklemeniz gerekecektir.

 

Üniversite başvuruları için giriş gereksinimlerini atlamayın!

 

Sizin için basit görünebilir, ancak başvuruda bulunacağınız üniversitelere gereklilikleri karşıladığınızdan emin olmanız gerekir. Bu nedenle, başvurduğunuz her üniversitenin akademik giriş koşullarını, web sitelerindeki kurs bilgilerini ve istenilenleri kontrol etmeniz gerekir.

 

Seçtiğiniz üniversite tarafından kabul edilmek için gereksinimleri karşılamak mutlak bir zorunluluktur. Bazı kurumlar, belirli derslerdeki notlarda esnek olmayı seçebilir, ancak bu kesin değildir ve buna güvenilmemelidir. Yurtdışında okumak için başvuruyorsanız ve beklenen notları alamadıysanız, Lisans ve Lisansüstü Eğitim Öncesi İngilizce Hazırlık Kursları rehberimize göz atın.

 

Üniversite başvurusunu nereye yapmalıyım?

 

Yurtdışı eğitim görmek istediğiniz kuruma ve ülkeye bağlı olarak, yurtdışı üniversitelere başvurmanın farklı yolları vardır. Bazı ülkeler, İngiltere’nin de içinde olduğu Birleşik Krallık'taki UCAS gibi merkezi bir kabul sistemine sahipken, diğerleri doğrudan seçtiğiniz üniversite veya koleje başvurmanızı isteyebilir. Bugünlerde yurtdışı üniversiteler, genellikle başvuruları kendi online sistemleri üzerinden alma seçeneğini tercih ediyor, ancak çoğu posta yoluyla başvuruları da kabul ediyor.

 

Yurtdışında okumak istediğim üniversiteden kabul mektubu aldım. Şimdi ne yapacağım?

 

Avustralya, Kanada gibi bazı ülkelerde, öğrenci vizesine başvururken kabul mektubunuza ihtiyacınız vardır. Bunun nedeni, bu mektubu aldıktan sonra kayıt için onay isteyebilmenizdir. Aynı zamanda bu mektup, daha sonra vize başvurunuzun bir parçası olarak da kullanılacaktır. Başvurunuzun durumunu kontrol etmek için başvurduğunuz web sitesini veya online platformu sık sık kontrol etmelisiniz.

 

Üniversite veya kabul servisi de herhangi bir güncelleme için size e-posta gönderebilir. Kabul mektubu, teklifin nasıl kabul edileceğini veya reddedileceğini açıklayacaktır. Bu aynı zamanda, konaklamayı güvence altına almak veya ihtiyacınız olabilecek diğer önemli belgeleri sağlamak gibi sonraki adımlarda ne yapacağınızı da gösterecektir.

 

Tebrikler! Yurt dışı üniversite başvurusu yaparken, size verdiğimiz bu tavsiyelere uyduğunuz sürece seçtiğiniz üniversiteye kabul edilme yolunda ilk adımları atmış olacaksınız. Eğer bu bilgiler yeterli gelmediyse yurtdışında üniversite okumak için sitemiz üzerinden daha fazla araştırma yapabilir, ideal kalifikasyonunuzu ve üniversitenizi bulmak için kurs eşleştirme aracımızı kullanabilirsiniz. Aynı zamanda üniversitelerden gelen güncellemeleri ve uluslararası eğitim hakkındaki en son haberleri kaçırmayın! Bültenlerimize abone olun!

 

KURS EŞLEŞTİRİCİ
Size en uygun programın?
hangisi olduğunu yeni "Kurs Eşleştirme" aracımızla öğrenin!
EŞLEŞTİRMEYE BAŞLA