
Mezun piyasası nasıl?
Finlandiya’da mezun piyasası, eğitimlerinin ardından iş arayan öğrenciler için genellikle pozitif bir ortam sunar. Finlandiya’da işsizlik oranı 2017 yılından itibaren %7,5’tir. Elektronik, metal, ahşap, kâğıt, tarım ve ormancılık gibi sektörler Finlandiya’da oldukça gelişmiştir.
Ancak, nispeten yaşlı olan jenerasyonun emekli olması ve bu sektörde işgücü açığı oluşması sebebiyle Finlandiya’nın özellikle ağırlık verdiği sektör sağlık sektörüdür. Toplum hayatını ve iş hayatını destekleyen sosyal çalışmalar ve sosyal hizmetler işgücü açığı bulunan diğer sektörlerden bazılarıdır.
Ülkede farklı iş imkânları mevcut olsa da, mühendislik, bilgi teknolojisi ve elektronik alanlarında deneyimi olan mezunlar oldukça talep görmektedir. Aynı zamanda adayların Fince profesyonel çalışma yeterliliğinin bulunması da önemlidir. Ülkedeki öğrencilerin genellikle İngilizce, İsveççe (resmi dil), Almanca, Fransızca ve hatta İspanyolca gibi farklı diller konuşmaları dolayısıyla dil engeli istihdam açısından rekabet yaratan en büyük faktördür.
Ülkede kalabilir miyim?
Eğer bir Avrupa ülkesinden veya İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ya da İsviçre’den geliyorsanız Finlandiya’da oturma izni almanıza gerek yoktur.
Ancak farklı bir ülkedenseniz o halde oturma iznine başvurmanız gerekir.
Öğrenciler, genellikle öğrenim sürelerinin tamamını kapsayacak kadar oturma izni alır. Mezun olduklarında ülkede iş arama fırsatı bulabilmek için bu izni uzatmak üzere başvuru yapabilirler. Uzatılan oturma izni 1 yıllıktır - öğrenciler, uzatma için başvuru yapacaklarsa bunu öğrenim izinleri sona ermeden yapmalıdır.
Finlandiya’da göçmenlik web sayfasına göre, Finlandiya’da bir derece programı tamamladıktan sonra ‘iş bulduğunuzda -iş sebebiyle- yeni bir oturma iznine başvuru yapabilirsiniz.’
İş bulduğunuzda ve Finlandiya’da devamlı olarak yaşamaya başladığınızda, daimi oturma izni için başvuru yapabilirsiniz.
Nasıl iş bulabilirim?
İş aramanıza yardımcı olacak çok sayıda kaynak mevcuttur. İlk olarak, kendi üniversiteniz ile başlayabilirsiniz. Üniversitenin kariyer hizmetleri sizi nerede arama yapabileceğiniz ve istediğiniz işi bulabilmek için ne yapmanız gerektiği konusunda yönlendirebilir. Aynı zamanda iş fuarları da potansiyel işverenlerle tanışmak için harika bir fırsattır - bu fuarlar bazen üniversiteler ve kurumlar arasında düzenlenebilir.
İş arayan yabancı mezunlara İstihdam ve Ekonomik Kalkınma Ofisi’ne kaydolmaları önerilir. Burada onlara iş bulma ve başvuru formu doldurma ile ilgili tavsiyeler sunulur. Study in Finland (Finlandiya’da Eğitim) web sayfası aynı zamanda size, öğrenim gördüğünüz alandaki işverenlerle irtibat kurarak kendinize seçenek üretmenizi tavsiye eder.
Adaylar genellikle CV ve motivasyon mektubu bırakır. Bazı şirketler online başvuru formu ile alım yapar.
Pek çok ülkede olduğu gibi - Finlandiya’da iş ilanlarının yayımlandığı web sayfaları vardır - Jobs in Helsinki ve Work in Finland sayfaları, çeşitli alanlarda iş ilanları aramak için iyi kaynaklardır.
Finlandiya’da yaşam ve iş bulmaya dair her detayı içeren kapsamlı bir rehber istiyorsanız, Expat Finland web sayfası, her aşamayı ayrı ayrı ele alarak size faydalı bilgiler sunar.
Önemli ipuçları
-
Oturma izniniz sona ermeden uzatma için başvuru yapın
-
İş görüşmelerinde kendinizi tanıtma, CV’nize eklemeniz gerekenler gibi Finlandiya’da iş ararken faydalanabileceğiniz genel kurallara aşina olun
-
Tavsiye almak ve sorularınıza yanıt bulmak için üniversitenizin Kariyer Hizmetleri Ofisi ile görüşün
-
InfoPankki ve Study in Finland gibi resmi bilgilerin yayımlandığı önemli web sayfalarından faydalanın