Temel Bilgiler
Finlandiya: Vize Rehberleri - Okunması gerekenler

Finlandiya’da öğrenci vizesine nasıl başvurulur?

Finlandiya’da keşfedilecek çok şey var - bu da ülkeyi, yurtdışı eğitimi için harika bir seçenek yapıyor. Eğer nüfusun tamamına yetecek kadar saunaları bulunan bir ülkede öğrenim görmeye karar verdiyseniz, farklı vize türlerini ve başvuru süreçlerini anlamanız gerekir.

Eğer AB/AEA ülkelerindenseniz…

Finlandiya’da öğrenim görmek için vize veya oturma iznine ihtiyacınız olmayacak ancak ülkede 90 günden fazla kalacaksanız Finlandiya Göçmenlik Bürosu olarak hizmet veren Göçmenlik Bürosu’na oturum kaydınızı yaptırmanız gerekir. Eğer ülkede kalış süreniz 1 yılı geçerse, bilgisayarlı ulusal kayıt sistemi olan Finlandiya Nüfus Sistemine kayıt yaptırmanız gerekir.

İskandinav ülkelerindenseniz…

AB/AEA ülkelerinden olan öğrencilere yönelik koşullar İskandinav ülkelerinin vatandaşları için de geçerlidir ancak ülkede kalış süreniz 6 ayı geçerse yerel nüfus kayıt ofisine giderek işlem yaptırmanız gerekecektir. Ülkede 1 yıldan fazla kalacaksanız Finlandiya Nüfus Sistemine kayıt yaptırmanız gerekecektir

AB/AEA ülkelerinin dışında bir ülkenin vatandaşıysanız…

Vize veya öğrenci oturma izni için başvuru yapmanız gerekir. Hangisine başvuru yapacağınız konaklama sürenize bağlıdır.

Kısa süreli vize

Kısa süreli giriş izni 90 gündür - bunun için, hangi ülkeden olduğunuza bağlı olarak vize almanız gerekebilir. Finlandiya’nın bazı ülkelerle vize muafiyet anlaşmaları vardır, dolayısıyla vize almanız gerekip gerekmediğini kesin olarak öğrenmek için bunu araştırmalısınız. Eğer Finlandiya’da bir üniversite giriş sınavına girecekseniz veya 90 günden kısa sürecek bir kursa/değişim programına katılacaksanız kısa süreli giriş izni sizin için uygun olacaktır.

Öğrenci Oturma İzni

Üç ayı aşan öğrenci değişim süreçleri veya tam bir derece programına kabul edilmeniz halinde öğrenci oturma izni almalısınız. Bunlardan birini başarabilmek için geçerli bir pasaporta ve Finlandiya’daki bir üniversiteden veya Uygulamalı Fen Üniversitesi’nden kabul mektubu almanız gerekir. Öğrenim desteği bu aşamada önemli bir husustur - öğreniminizi ve sigortalarınızı karşılayabilmek için yeterli bütçeye sahip olmanız gerekir.

 

Öğrenci oturma izni için başvuru sürecinin ilk aşaması online olarak tamamlanabilse de Finlandiya büyükelçiliğini ziyaret etmeniz gerekebilir. Dolayısıyla, Finlandiya büyükelçiliğinin olmadığı bazı ülkelerde ikamet eden öğrenciler bu izin için seyahat etmek durumunda kalacaktır.

 

Bu izin genellikle bir seferde bütün bir yıl için verilir. İzniniz sona ermeden uzatma için Göçmenlik Bürosu’na başvurmanız gerekir.

 

Aynı zamanda ilk izniniz sona ermek üzereyken uzatma için başvuru yaptığınızda Finlandiya’da bulunmanız gerektiğini unutmayın. Göçmenlik Bürosu web sayfasında verilen bilgilere göre “Başvurunuzu ülke dışındayken teslim ettiğinizde başvurunuz ilk oturma izni başvurusu olarak işleme alınacaktır ve dolayısıyla ilk oturma izni işlem ücretini tekrar ödemeniz gerekecektir.”

 

Yurtdışı eğitim programlarını burada aramaya başlayın ve Finlandiya’nın size neler sunabileceğine göz atın.

Bölüm ara

Finlandiya
Dereceye göre *
YAZAR HAKKINDA

2014 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü lisans programından mezun oldu. Lisans döneminde T.C. Dışişleri Bakanlığı’nda, mezuniyetinin ardından da İngiltere ve İspanya’da dünyanın önde gelen çeviri şirketlerinde staj yaptı. En büyük hayali Güney Amerika kıtası başta olmak üzere İspanyolca konuşulan bütün ülkelere seyahat etmek ve bu süreçte İspanyolca dilinde de çeviri yapabilecek yeterliliği kazanmaktır.