Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Üniversiteye Başvuru

GMAT Testi Hakkında Merak Edilenler

share image

The Graduate Management Admission Test yani Lisansüstü Yönetime Geçiş Sınavı olarak bilinen GMAT; kişilerin analitik, yazılı, niceliksel, sözlü ve okuma becerilerini İngilizce olarak değerlendiren bilgisayar tabanlı bir sınavdır. Dünya genelinde 2000’den fazla eğitim kurumunun kabul ettiği GMAT testi, başta Amerika olmak üzere yurtdışında işletme, pazarlama, finans, MBA, muhasebe gibi lisansüstü başvurularda; öğrencilerin İngilizce ve matematik yeteneklerini ölçmeyi hedeflemektedir. GMAT nedir, testin içeriği ve hakkında merak edilenleri sizler için derledik!

 

GMAT Testi 

 

İlk olarak 1953 yılında kağıt üzerinde yapılan sınav, Graduate Management Admission Council (GMAC) ve Educational Testing Service (ETS) tarafından uygulanmış ve 1997 yılından itibaren GMAT CAT(Computer-Adaptive Test) olarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de dahil olmak üzere dünya genelinde 114 ülkede, 600’den fazla test merkezinde yapılan GMAT testi, belli bir İngilizce gramer bilgisinin yanında geometrik ve aritmetik bilgiye de sahip olmanızı gerektirir.

 

Yurtdışında işletme, finans gibi alanlarda lisansüstü eğitim almayı düşünen öğrencilerin girmesi zorunlu kılınan sınavda öğrencilerin, yönetim, veri yeterliliği, mantık ve eleştirel akıl yürütme becerileri, problem çözme ve analitik düşünme gibi yetenekleri değerlendirilir. Geçmişte yılda 3 defa yapılan GMAT sınavı, günümüzde yıl boyunca katılabileceğiniz tarihlerde ve sınav merkezlerinde uygulanırken, bir yıl içerisinde en fazla 5 defa sınava girme hakkınız vardır. Yurtdışında lisansüstü düzeyde bir üniversiteye başvurmak isteyen öğrenciler için testin geçerliliği, girdikleri tarihten itibaren 5 senedir.

 

Üniversite başvuruları esnasında girmeniz gereken sınavlara buradan göz atabilirsiniz!

 

GMAT Testinin Yapısı

 

GMAT testi, sanıldığının aksine yalnızca sayısal ve sözel temel becerilerin değil, üst düzey becerilerin test edilmesine de dayanır. Bu yönde yapılan çoğu araştırma göstermiştir ki, GMAT sınavı diğer sınavlardan daha zordur. Amerika dışında birçok ülkenin kabul ettiği GRE testiyle sıkça karşılaştırılan GMAT testi, hala MBA programlarına başvuruların gözdesidir diyebiliriz.

 

GMAT testi;  analitik yazı değerlendirme, akıl yürütme, nicel ve sözlü olmak üzere 4 ana bölümden oluşan ve üç buçuk saat süren bir sınavdır. Sınavda niceliksel ve sözlü bölümler hem çoktan seçmeli hem de teste giren kişinin yeteneğine bağlı olarak bilgisayarda uygulanıyor. Doğru cevaplanan sorunun ardından, test zorlaşır ve yanlış cevaplanan soruya geri dönüp tekrar cevaplama şansınız olmaz.

 

Testte en yüksek alınabilecek puan 800 iken, son yıllarda alınan verilere göre sınav ortalaması 540’dır. Test bölümleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

 

Analytical Writing Assessment: Analitik Yazı Değerlendirme kısa adıyla AWA bölümünde, 30 dakikalık eleştirel düşünme ve fikirlerinizi iletme becerinizi ortaya koyacağınız iki kompoziyon yazmanız istenir. Birincisinde verilen bir konuyu analiz etmeniz ve ikincisinde ise kusurlarını gösteren bir eleştiri yazmanız istenir. 0 ile 6 arasında alınan puanlarda değerlendirmeyi bir bilgisayar ve bir insan yapar. Kompozisyon testinin ortalaması son üç yıl için 4.4’tür.

 

Integrated Reasoning: Entegre Akıl Yürütme olarak da bilinen IR sınavı, Haziran 2012’den sonra GMAT test bölümlerine eklenmiştir. Sınava katılan kişinin birden fazla kaynaktan farklı biçimlerde tablo ve grafik formatında sunulan verileri değerlendirme becerisini ölçmek için tasarlanmıştır. Tablo analizi, grafik yorumlama, çoklu kaynak akıl yürütme ve iki parçalı analiz türlerinden 12 adet sorudan oluşan bölümde, puanlama 1 ile 8 arasında yapılırken toplam süreniz 30 dakikadır.

 

Quantitative Section: Niceliksel bölümde, teste girenlerin akıl yürütme becerilerini kullanarak verileri analiz etme ve sonuç çıkarabilme ile ilgili yetenekleri ölçülür. Toplamda 37 sorudan oluşan bölümde geometri, aritmetik, oranlar, tamsayıların özellikleri, kökler ve doğrusal denklemler ile ilgili sorular çıkabilir. 0 ile 60 arasında yapılan puanlamada toplam süreniz 75 dakikadır.

 

Verbal Section: Sözlü bölümde yazılı materyali kavrama, anlama ve değerlendirme gibi becerileriniz ölçülür. Kritik akıl yürütme, cümle düzeltmesi, fiiller ve cümleler üzerine konuların ele alındığı sözlü bölüm; 41 sorudan oluşur ve toplam süreniz 75 dakikadır.

 

Başvuru Tarihleri ve Kayıtlar

 

GMAT testleri, dünya genelinde 600’den fazla test merkezinde yapılmaktadır. Türkiye’de Ankara ve İstanbul’daki test merkezlerinde yapılan sınava kayıt olmak için internet üzerinden GMAT resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

  • Kayıt esnasında 250$ sınav ücretini yatırmanız istenir.
  • Yurtdışında MBA, finans, muhasebe gibi alanlarda lisansüstü programlara sahip iyi bir üniversiteye başvurmak isteyen öğrencilerin GMAT sınavından 600 ile 800 arasında bir puan almaları gerekir. 
  • Test saatleri ve tarihleri gireceğiniz ülkeye ve sınav merkezine göre değişmekle beraber yıl boyunca ayda üç kez yapılır.
  • Aynı ay içerisinde birden fazla kez sınava katılamazsınız.
  • GMAT testi sonuçları internet üzerinden veya posta yoluyla sınavdan 3 hafta sonra açıklanmaktadır.
  • Sınava giren öğrenci eğer isterse, resmi olmayan sınav sonucu açıklanmadan önce GMAT testini iptal edebilir. Ancak böyle bir durumda sınav ücreti iade edilmez.

 

GMAT Testine Nasıl Hazırlanmalı?

 

GMAT sınavına hazırlanmak ve sonucunda da iyi bir puan almak teste giren öğrencilerin en büyük hedefidir. Sınavda başarılı olabilmek için yapılması gereken ilk hazırlık kendinize bir çalışma planı çıkarmanızdır. Haftalık olarak uygulayacağınız çalışma planı süresince elinizdeki cd, kitap, videolar, online testler ve konular gibi materyalleri düzenli bir şekilde gözden geçirmeli, kendinizi soru formatlarına ve gerekli tempoya hazırlamalısınız.  

 

Sınav için kayıt olduğunuz resmi web sitesi üzerinden GMATPrep yazılımını ücretsiz indirerek, sınavın gerçekte neye benzediğini görür ve bu doğrultuda da çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Daha önceki yıllarda çıkmış sınav sorularından oluşan yazılım aynı zamanda soruların cevaplarını ve açıklamalarını da içerir.

 

Aynı zamanda test konularını çalışırken sınav tarihinize göre gereken süreyi iyi tahmin etmeli ve her gün ihtiyacınız olan konu sayısını ve saati ayarlamalısınız. Genel olarak yeni mezunlar daha az çalışma zamanına ihtiyaç duyarken, çalışanların bu süreyi biraz daha uzatmaları gerekebilir.

 

Kaynak Siteler:

http://www.mba.com/global/the-gmat-exam.aspx

http://www.gmac.com/gmat-other-assessments/about-the-gmat-exam.aspx