Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Üniversiteye Başvuru

Yurtdışında Eğitim Almak İçin Sahip Olmanız Gereken Yetenekler

Yurtdışında Eğitim Almak İçin Sahip Olmanız Gereken Yetenekler

Son yıllarda yurtdışı eğitim programları artan taleplerle beraber giderek daha da popüler hale gelirken, bir üniversiteye başvurmayı düşünen öğrencilerin önündeki en büyük engel yeterli bilgi ve beceriye sahip olup olmadıklarıdır. Zira bugün uluslararası kaliteli eğitim veren çoğu üniversite öğrenci adaylarını seçerken yabancı dil bilgileri, not ortalamaları ve diplomalarının yanı sıra iletişim becerisi, problem çözme, global bakış açısı gibi yeteneklerinin de olup olmadığına bakarlar. Özellikle dünya çapında prestijleri ve saygınlıklarıyla ünlü Harvard, Yale, Oxford, Cambridge, Stanford gibi üniversiteler başvuruda bulunan öğrencilerini bir dizi sınavdan geçirmeleriyle ünlüdür. Gelin yurtdışında eğitim almak için sahip olmanız gereken yetenekler neler, birlikte göz atalım!

 

Yabancı Dil Bilginiz

 

Yurtdışında üniversite eğitimi almayı düşünüyorsanız, sahip olmanız gereken en önemli yetenek İngilizce dil bilginiz olmalıdır. Zira günümüz teknoloji ve internet dünyasında küresel dil olarak kabul edilen İngilizce hayatımızın bir parçası haline gelirken artık mezuniyetten sonra kariyer yapmayı düşünen öğrenciler için ikinci bir dil bilgisi aranır olmuştur. İster Almanya ya da İtalya’da isterseniz de Güney Kore ya da Fransa’da okumayı düşünün bugün çoğu üniversite İngilizce lisans ve lisansüstü programlara sahiptir. İngiltere ve Amerika gibi ülkeler İngilizcelerini ilerletmek ve daha akıcı hale getirmek isteyen çoğu öğrencinin tercihlerinde ilk sırayı alsa da yurtdışında bir eğitim kurumuna başvurmayı düşünüyorsanız size bu ülkelerin dışında farklı dil seçenekleri olan ülkelerde eğitim almanızı öneririz. Çünkü mezuniyetten sonra Çin, Japonya, Rusya, Almanya gibi ülkelerde kariyer yapmak için, uluslararası şirketler sizden karşılıklı diyalog kurabilecek, kültür ve geleneklerine uyum sağlayabilecek kadar ülkenin ana dilini bilmenizi isterler. Bunu da en doğru ve iyi bir şekilde geliştirebilmenin anahtarı o ülkelerde eğitim almanızdan geçer. 

 

Temel Bilgi Düzeyiniz

 

Temel bilgi düzeyi aslında bir yetenekten çok günümüzde her öğrenci ve bireyde olması gereken bir olgudur. Eğitim alacağınız bölümle, üniversiteyle hatta yaşayacağınız ülkeyle ve kültürüyle ilgili bilginiz olması yurtdışına çıktığınızda size daha farklı yaklaşılmasını sağlayacaktır. Girdiğiniz bir ortamda sohbet ettiğiniz insanlarla, çalıştığınız part-time işlerde müşterilerinizle, üniversitede ders alırken bile sahip olduğunuz bilgilerle hem öğretmenlerinizi hem de okul arkadaşlarını etkileyerek kendinizi gösterme fırsatınız olur. Günümüzde özellikle Finlandiya, İsveç, Kanada ve İngiltere gibi ülkeler öğrencilerin daha fazla derslerde aktif olmasını beklerken bunu yapabilmeniz için öncelikle seçtiğiniz programla ilgili yeterli bilgiye sahip olmanız gerektiğini unutmamanızda fayda var. Bu açıdan size üniversitenizi ve gideceğiniz ülkeyi seçmeden önce internet üzerinden bol bol araştırma yaparak ve okuyarak fikir edinmenizi öneririz. 

 

Dünyaya Olan Bakış Açınız

 

Öğrenciler için yurtdışında eğitim almak, hayat boyu unutamayacakları bir deneyimdir. Yeni bir ülkeye, şehre yerleşmek, 3 ay belki de 3 yıl o ülkede yaşamak, yeni arkadaşlıklar kurmak, yeme alışkanlıklarından, ailesinden uzaklaşmak oldukça sancılı ve zor bir dönemdir. Ancak bir yandan da dünyanın farklı ülkelerinden gelen insanları tanımak, kültürlerini öğrenmek, iletişim kurmaya ve adapte olmaya çalışırken, farketmeden global bir vizyona sahip olmanızı sağlayacaktır. Yurtdışında başvurmayı düşündüğünüz eğitim kurumlarının sizinle ilgili en büyük beklentilerinden biri dünyaya olan bakış açınız, gelecek planlarınız ve girmek istediğiniz bölümle ilgili hedeflerinizdir. Bu da insanlarla olan iletişiminize, problem çözme yeteneğinize ve pratikliğinize bağlıdır. Dar bir pencereden, etrafınızda olan bitenden bir haber yaşamak yerine, daha çok okumalı ve daha çok öğrenmelisiniz. 

 

Kendinize Olan Güveniniz

 

Eğitim için yabancı bir ülkeye ve şehre gitmeye karar vermek, büyük bir cesareti dolayısıyla kendinize olan güveninizinde artmasını beraberinde getirir. Zira bir lisans programına kaydolan öğrencilerin en az 2-3 yıl hiç bilmedikleri ve daha önce görmedikleri bir yerde yaşamaya başlaması hayatlarında verecekleri en önemli kararlardan biridir. Bunun yanında her öğrencinin yurtdışı macerası bir de tek başına çıkıyorsa çok olumlu veya istediği gibi geçmeyebilir. Bu açıdan üniversitelere başvururken kendinizi en rahat hissedeceğiniz, diline ve kültürüne en aşina olduğunuz ülkeleri seçmenizi öneririz. Hatta eğitiminize başlamadan 2-3 ay öncesinde üniversitenizin sosyal medya kanallarından arkadaşlar bularak oraya vardığınızda sizi karşılamalarını ve yardımcı olmalarını bile sağlayabilirsiniz. Yurtdışı eğitim maceranıza atılırken biraz da gözünüzü kapatıp olayları akışına bırakmakta, güveninizi kaybetmemekte ve yaşayacağınız bu sıradışı deneyimin keyfini çıkarmakta fayda var. 

 

İletişim Yeteneğiniz

 

Yurtdışında eğitim almak istiyorsanız, güçlü bir iletişim becerisine sahip olmanızda fayda var. Zira yabancı bir ülkede, şehirde, tanımadığınız ve dillerini bilmediğiniz insanlar arasında kendinizi de yabancı hissetmemeniz için çevrenizdekilerle olabildiğince hızlı ve rahat şekilde iletişim kurmaya çalışmanız gerekir. Unutmayın ki, dünyanın çoğu ülkesinden sizin gibi farklı dillere, kültürlere, ve inançlara sahip yüzlerce öğrenci eğitim alırken, onlarla bir araya gelerek hem sosyal ağınızı güçlendirmek hem de dil ve iletişim becerilerinizi daha da artırmak önemli bir avantajdır. Yurtdışında başvuracağınız üniversitenin sizden isteyebileceği en gerekli özelliklerden biri kuvvetli iletişimdir. Zira yurtdışında alışageldiğimiz eğitim sistemlerinin dışında öğrencilerin araştırma yapma, soru sorma, özgürce düşündüğünü dile getirebilme gibi becerileri kazanmasına ve geliştirmesine yönelik yapılan bu çalışmalarda iletişim faktörü oldukça önemli bir etkendir. 

 

Not Ortalamanız

 

Yurtdışında eğitim alabilmenizin en önemli gerekliliklerinden biri de not ortalamanızdır. Özellikle matematik, mühendislik, tıp, hukuk gibi bölümlerde öğrenim görmek ve alacağınız uluslararası diplomanın sizin için her kapıyı açmasını bekliyorsanız notlarınızı olabildiğince yüksek tutmanızda fayda var. Her üniversitenin kendi belirlediği not ortalaması varken, bu sınırın üstünde olmak sizi diğerlerinin yanında bir adım öne çıkaracaktır. Bunun yanında Amerika, İngiltere gibi ülkelerin en tanınmış saygın üniversitelerinde bazen not ortalamaların yerini başvurduğunuz alanla ilgili sunacağınız projeler, araştırmalar ya da yapılan sınavlarda verdiğiniz cevaplar alabilir. Bunun içinde olabildiğince kendinizi geliştirmeniz, yeteneklerinizin farkına varıp onların üstüne gitmeniz ve birçok konuda fikir sahibi olmanız gerekir.