
Yurtdışında öğrenim görmek, geçmişte öğrenciler için bir hayalken, günümüzde internet ve gelişen teknoloji sayesinde kolayca ulaşılabilecek bir kavram haline gelmiştir. Zira öğrenciler artık eğitim almayı düşündükleri üniversitelere İngilizce bilgileri sayesinde kendileri rahatlıkla başvuruda bulunabilirken; hem ülkeler hem de eğitim kurumları burslar, araştırma fonları, krediler, staj imkanları ve Erasmus gibi değişim programlarıyla göz doldururlar. Yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında yer alan Türkiye’den, her yıl özellikle yabancı dilini geliştirmek, İngilizce öğrenmek, lisans, master ve doktora yapmak için çok sayıda öğrenci uluslararası eğitim almayı tercih eder. Yurtdışında eğitim almak istediğiniz programa karar verdikten sonra en önemli aşamalardan biri üniversite seçimidir. Bu seçimi yaparken son yıllarda teknoloji için Amerika, mühendislik için Almanya, sanat için İtalya, moda tasarımı için İngiltere, gastronomi için Fransa’nın sıkça tercih edildiğini de unutmamak gerekir. Peki, okuyabileceğiniz üniversiteyi neye göre seçmelisiniz? Ayrıntılar yazımızda.
1-Ülkelere Göre
Yurtdışında öğrenim görmeyi düşünen çoğu uluslararası öğrencinin bir üniversiteyi seçmeden önce dikkat ettiği ilk konuların başında eğitim alacağı ülke gelir. Özellikle yüksek kaliteli, prestijli ve saygın eğitim kurumlarına göre Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya gibi ülkeleri tercih edenlerin sayısı yüksek olsa da, günümüzde bu kriteri en çok kariyer imkanları etkiler. Bir ülkenin istihdam açığı olan iş sahalarına ya da sahip olduğu uluslararası şirketlere göre bakıldığında popüler eğitim destinasyonlarının aksine Yeni Zelanda, Finlandiya, Hong Kong, Çin, Hindistan, Güney Kore gibi ülkelerin nitelikli çalışan ihtiyaçlarının da üniversite seçimlerinde etkili olduğu görülür.
Yurtdışında okumak istediğiniz ülkenin seçiminde rol oynayan bir diğer faktör de coğrafi konumdur. Genel olarak Türkiye’ye yakınlığı nedeniyle sıkça tercih edilen İtalya, İspanya, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri hem tarihi dokuları, hem de kültür çeşitliliği nedeniyle öğrencilerin gözdesi durumundadır. Bunun yanında hem eğitim almak hem de eğitimini egzotik tatlar, sıradışı kültürler ve doğal güzelliklerle bütünleştirmek isteyenler ise Japonya, Malezya, Singapur gibi Uzak Doğu ülkelerini tercih ediyor.
Yurtdışı üniversite seçimini mezun olduktan sonra, ülkede yaşamak ve kariyer yapmak için başvuranların, bir kritere bakılmaksızın tercih ettiği ülkenin Amerika olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırız. Zira ülke New York, San Francisco, Boston ile dünyanın en çok popüle öğrenci şehirlerine; Apple, Google, Facebook, IBM ile en çok çalışılmak istenen şirketlere; tıp, mühendislik ve teknoloji alanlarında en kapsamlı iş sahalarına sahiptir.
2-Üniversitenin Kalitesine Göre
Yurtdışı üniversite seçimi denilince, eğitim alacağınız kurumun uluslararası platformlarda kabul görmesi ve çok yönlü diploma seçeneğine sahip olması önemli bir kriterdir. Her yıl milyonlara ulaşan uluslararası öğrenciler, dünyanın farklı ülkelerindeki en iyi eğitim kurumlarında okumak için başvuruda bulunur. Bu açıdan bakıldığında tarihi geçmiş, saygınlık, program çeşitliliği, İngilizce dil seçeneği, burs imkanları ve mezun olduktan sonra kariyer olanakları üniversitelerin seçilmesinde önemli rol oynar.
Harvard, Oxford, Yale, Cambridge, Stanford ve Massachusetts Teknoloji Enstisüsü her yıl yapılan anketlere göre dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alır. Başvuruların değerlendirilmesi aşamasında oldukça titiz davranan kurumlar, öğrencileri seçerken not ortalamalarından ziyade projelerinin ya da portfolyolarının yaratıcılığına bakarken mülakat esnasındaki sorularıyla da öğrencileri başarı ve yetenek süzgecinden geçirirler. Yurtdışı üniversite seçimi yaparken ülkelere göre en çok tercih edilen üniversiteler şu şekildedir.
- İngiltere; köklü geçmişi, kültür çeşitliliği, İngilizce dilinin anavatanı olması, kozmopolit şehirleri ve muhteşem mimari örneklerinin yanı sıra Cambridge ve Oxford gibi dünyanın en saygın iki üniversitesinin yanı sıra Imperial College London ve University College London gibi eğitim kurumlarına sahip olmasıyla da tanınır.
- Amerika; 2016’da uluslararası öğrenci sayısını bir milyonun üzerinde çıkardı. Bunun en büyük sebepleri arasında, dünyanın en gelişmiş eğitim sistemlerine sahip Harvard, Yale, Stanford, MIT, CALTECH, Princeton gibi üniversiteleri gelir.
- İsviçre; son yıllarda özellikle yapı bilimleri, mühendislik bilimleri ve matematik alanlarında üst sıralarda yer alan ETH Zurich ve Ecole Polytechnique Federale de Lausanne eğitim kurumlarıyla dikkat çeker.
- Singapur; Nanyang Teknoloji Üniversitesi ve Singapur Ulusal Üniversitesi ile ülkeye gelenleri hem gelişen eğitim sistemi ve öğrenci memnuniyeti hem de doğal güzellikleri ile karşılar.
3-Eğitim Ücretlerine Göre
Yurtdışı eğitim maliyetleri öğrenciler için dikkat etmeleri gereken bir diğer faktörlerden biridir. Çoğu üniversite oldukça pahalı eğitim ücretlerine sahipken bir çoğu da daha düşük öğrenim ücretleri ile göze çarpar. Avrupa'da eğitim almak isteyen AB ülkeleri, öğrenciler için uygun maliyelerde eğitim verirken bazı özel üniversiteler Amerika, Kanada, Avustralya gibi ülkeleri aratmayacak ücretlere sahiptir. İtalya, Almanya, Fransa, Danimarka gibi ülkeler ise ücretsiz devlet üniversiteleri ile dikkat çekerken, başarılı ve yetenekli öğrenciler için her zaman mevcut burslar, araştırma projeleri için fonlar ve öğrenci kredileri bulunur.
4-Kariyer İmkanlarına Göre
Yurtdışında kariyer olanaklarından faydalanmak için seçeceğiniz üniversitenin önemi göz ardı edilemez. Zira uluslararası çoğu marka birçok eğitim kurumuyla işbirliği içerisindeyken, her yıl öğrencilere staj yeni mezunlara da iş imkanı sağlar. Bu açıdan bakıldığında bazı üniversitelere seçilen ya da eğitim alan öğrenciler, mezun olduktan sonra kariyerlerine hızlıca başlarlar. Harvard’da hukuk, Oxford’da tıp, MIT’de bilgisayar bilimleri, Münih Teknik Üniversitesi’nde mühendislik, Central Saint Martins’de moda tasarımı, Polytechnic University of Milan’da endüstriyel tasarım eğitimleri alanların iş bulma şansı oldukça yüksektir.
Aynı zamanda Güney Kore, Japonya, Malezya gibi ülkelerde İngilizce öğretmenleri; Singapur, Hong Kong, Almanya, Amerika gibi ülkelerde web site mimarları, grafik tasarımcılar ve yazılımcılar; Hollanda’da kimyagerler ve gıda mühendisleri; Çin’de ise Mandarince dil bilgisi olanlar teknoloji alanlarında çalışabilirler.
5-Eğitim Diline Göre
Yurtdışında okumak gibi bir karar alan öğrencilerin İngilizce dil seçeneğine göre en çok tercih ettiği ülkeler arasında İngiltere, Avustralya ve Amerika ilk seçeneklerdir. Zira ülkelerde konuşulan resmi dil İngilizcedir ve eğitim alacağınız üniversiteye, kültüre, şehir yaşamına daha rahat uyum sağlarsınız. Bunun yanı sıra eğitim dili hem İngilizce hem de faklı bir dil olan Hollanda, Kanada, Güney Kore, Hong Kong, Almanya, İspanya ise ikinci bir yabancı dil öğrenebileceğiniz imkanlara sahiptir.
Ülkelere göre dil yeterlilik gereksinimleri değişirken, uluslararası bir üniversiteye dünyanın hangi ülkesinde başvurursanız vurun sizden IELTS ya da TOEFL test puanlarınız istenir. Amerika ve Kanada’da yaygın olan TOEFL’ın yanında İngiliz eğitim sistemine sahip Hindistan, Malezya, İrlanda gibi ülkelerde de IELTS testi daha yaygındır.
Yurtdışı üniversite seçimi yaparken eğitim sistemleri, giriş koşulları, üniversite programları, burs seçenekleri ve kariyer imkanları gibi çeşitli konularla ilgili merak ettiklerinizi Hotcourses Turkey internet sitemizde yazılmış makaleleri inceleyerek öğrenebilir, kurumlarla iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca bakınız;
Yurtdışında Öğrencilerin En Çok Tercih Ettiği Ülkeler