Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Üniversiteye Başvuru

Yurtdışında Üniversiteye Başvururken Yapmamanız Gereken 10 Hata

Yurtdışında Üniversite Okumak

Size klişe gibi gelebilir, ancak yurtdışında okuyan öğrencilerin bugün global bakış açısına ve maddi olmayan yaşam becerilerine sahip olarak mezun olmaları, işverenler tarafından en çok dikkat edilen özellikler arasında yer alır. Günümüzde çoğu öğrenci yurtdışı eğitimi düşünürken hala endişelere ve şüphelere sahipken, hayatınızı değiştirecek olan bu önemli kararı alırken aileniz, arkadaş çevreniz ya da uzmanlardan yardım almayı deneyebilirsiniz. 

 

Eğer siz de, dünyayı görmek, yeni ülkeleri keşfetmek, yeni bir kültürü kucaklamak, uluslararası tanınırlılığa sahip üniversitelerde eğitim almak, sosyal ağınızı güçlendirmek, CV’nize yurtdışı deneyimi eklemek, yabancı dil becerilerinizi geliştirmek, kendinize olan güveninizi artırmak isterseniz, yurtdışında okumak tam size göre olacaktır. Yazımızda yurtdışında bir üniversiteye başvuracak öğrencilerin yapmamaları gereken 10 hatayı araştırdık!

 

1-Ev Sahibi Ülke Hakkında Araştırma Yapmamak

 

Yurtdışı eğitim almayı düşünüyorsanız, kaçınmanız gereken ilk hata, gideceğiniz ülke hakkında araştırmayı yapmamak olacaktır. Zira 3 ya da 4 yıl gibi uzun süreler eğitim alacağınız ülkeler, bir bakıma ikinci eviniz gibi olacak ve ne kadar çok bilginiz olursa alışmanız da o kadar kolay olacaktır. Bu yüzden üniversite seçimini yaparken, gecikmeden nerede yaşıyor olacağınıza, iklim koşullarına, kültür özelliklerine ve ülke halkının hangi dili konuştuğuna göz atmanızda ve araştırma yapmanızda fayda var. Böylelikle ülkeye adım atmanızdan itibaren kendinizi daha az yabancı hisseder ve kültür şokunu üzerinizden atarsınız. Aynı zamanda internetten araştırma yaparken, haritalardan yardım alarak üniversitenizin bulunduğu şehir, etrafında yer alan otobüs ve metro hatlarını, okulunuzun konaklama yerlerine olan mesafesine göz gezdirebilir, aklınıza takılan sorular için üniversitenizle iletişime geçebilirsiniz. 

 

2-Yanlış Bölümü Seçmek

 

Yurtdışında üniversiteye başvururken yapmamanız gereken 10 hatadan en önemlisi yanlış bölüm seçimidir. Sadece iş bulamama, gelecek kaygısı ve maddi sebeplerden dolayı istemediğiniz bir bölümde eğitim almayı tercih etmemelisiniz. Zira bazen verdiğiniz kararları geri döndürme imkanınız olmayabilir. Bu açıdan bölümünüzü seçerken ilgi alanlarınıza uygun, başarılı olabileceğinizi düşündüğünüz konularda eğitim almaya bakın ve unutmayın ki, yurtdışı eğitimin size kazandıracağı sayısız avantajda olacaktır. 

 

3-Bütçeyi Kontrol Etmemek

 

Bugün, üniversite eğitimi alacak öğrenciler için en önemli konu, ister yurtdışı isterseniz de yaşadığınız ülkede olsun, harcayacağınız paradır. Bütçenizi kontrol etmeden, yurtdışı eğitim hayali kurmanızın hiçbir anlamı olmayacaktır. Günümüzde her ne kadar düşük ücretli, ücretsiz ya da burslu eğitim veren ülkeler var olduğunu bilsek de, yurtdışına çıkana kadar belli başlı harcamalar yapmanız gerekecektir. Bu nedenle yapacağınız masrafları kontrol edip bütçenizi ayarlamanız da fayda var. 

 

4-Bursları Araştırmamak

 

Öğrencilik hayatımızın en önemli gerekliliği paradır. Hele ki eğitiminizi; ailenizden, yaşadığınız ülkeden ve arkadaş çevrenizden uzakta yabancı bir ülkede geçirecekseniz, daha da önemli bir durum olacaktır. Bu açıdan eğitiminiz süresince size katkı sağlayacak, çoğunlukla üniversite ücretlerinizin ya da yaşam masraflarınızın tamamını kapsayacak şekilde düzenlenen, gittiğiniz ülke hükümetinin, üniversitenizin ya da özel kurumların sizlere sunacağı burs imkanları hakkında bilgi almanız önemlidir. 

 

5-Yabancı Dil Gerekliliklerini Yerine Getirmemek

 

Yurtdışında üniversite okumak istiyorsanız, ilk olarak İngilizce konusunda yeterli bir beceriye sahip olmanız gereklidir. Kaldı ki Harvard, MIT, Cambridge, Stanford gibi dünyanın en prestijli eğitim kurumlarına girmek istediğinizde sizden İngilizce yeterliliğinizi TOEFL ya da IELTS gibi testlere girerek kanıtlamanız istenir. Bugün İngilizce, sadece resmi dilleri İngilizce olan ülkelerde değil, tüm dünyada ortak global dil olarak eğitim ve iş sektörlerinde yaygın olarak kullanılırken, bu dilde etkin olmamak ve bilmemek yurtdışı eğitim alırken sizi zorlayacak, hatta bazı devlet üniversitelerinden kabul alma şansınızı düşürecektir. Bu nedenle yabancı dil ile aranızı olabildiğince iyi tutmanızda fayda var. Aynı zamanda İngilizce konusunda yetkinliğiniz olup ikinci bir yabancı di öğrenebileceğiniz ülkelerde tercihleriniz arasında olabilir. 

 

6-Vize Gerekliliklerini Kontrol Etmemek

 

Yurtdışında okumak için bir üniversiteye başvurup kabul aldığınızı düşünürsek eğer diğer bir adımda gideceğiniz ülkenin vize koşullarını yerine getirmek olacaktır. Vize gerekliliklerini kontrol etmemek, öğrencilere en kolay vize veren ülkeleri araştırmamak yapacağınız en büyük hatalardan biri olabilir. Ama üzülmeyin, bugün çoğu ülke özellikle eğitim için başvuruda bulunan öğrencilere, eğer evraklarını eksiksiz, doğru ve yalan beyan vermeden tamamladıysa rahatlıkla vize vermektedir. Siz yine de üniversiteye başvururken vize için neler yapmanız gerektiğini, bulunduğunuz şehirden gideceğiniz ülkeye başvuru yapıp yapamayacağınızı, gerekli evrakları büyükelçiliklerle temas halinde kalarak öğrenebilirsiniz.

 

7-Okurken Çalışma Koşullarına Göz Atmamak

 

Yurtdışı eğitim almanın haliyle bir takım masrafları olacağını söylemiştik. Bu masrafları en aza indirgemenin ve bütçenizi rahatlatmanın en kolay yolu gittiğiniz ülkede, okurken çalışmak olacaktır. Bu açıdan seçeceğiniz ülkenin size eğitiminiz süresince çalışma imkanı tanıyıp tanımadığına dikkat edin. Genel olarak Amerika, Kanada, Avustralya, Almanya, Hollanda gibi ülkeler, uluslararası öğrencilere part-time olarak haftada 20 saate kadar, tatillerde ise tam zamanlı olarak çalışma izni sunar. Böylelikle siz de kampüs içi ya da dışında kütüphanecilik, garsonluk, satış elemanı olarak çalışabilir ve derslerinize engel olmayacak şekilde bütçenize katkı sağlayabilirsiniz. 

 

8-Tek Başına Olduğunu Düşünmek

 

Çoğu öğrenci, yurtdışına ilk defa çıkıyorsa eğer, yabancı bir ülkede kendisinin tek başına olacağını düşünerek tedirgin olabilir ve bu durumdan kolaylıkla çıkamaz. Ancak korkularınızı yenmek ve bu durumu o kadar da büyütmemek için çokça sebepleriniz olacak. Zira bugün Türkiye, yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülkelerden biri olduğu gibi dünya çapında birçok üniversitede sizin gibi Türk öğrencilerle karşılaşma ihtimaliniz de oldukça yüksektir. Aynı zamanda Almanya, Hollanda, Fransa gibi çoğu Avrupa ülkesi, Türk nüfusunun yoğunluğu ile dikkat çekerken özellikle Kanada, nitelikli beyin göçü için öğrencilere sunduğu sayısız avantajlarla doludur. 

 

9-Ret Aldığında Pes Etmek

 

Asla pes etmemek ve her zaman ikinci bir alternatife sahip olmak önemlidir. Bir üniversite başvurunuzun kabul edilmemesi dünyanın sonu olmayacaktır, ama bu duruma hazırlıklı olmanız ve ikinci bir başvuru yapmayı da düşünmüş olmanız gereklidir. Bugün yurtdışı eğitim almak isteyen öğrencilerin çoğu, üniversite seçimlerine birkaç alternatif daha ekleyerek, hayal kırıklığını en aza indirgemeye çalışırlar. Siz de aynı yöntemi kullanabilir, vazgeçmektense mücadele etmeye devam edebilir, değerli olan zamanınızı boşa harcamayabilirsiniz. 

 

10-Yurtdışı Eğitimi Gerçekten İstediğinden Emin Olmamak

 

Yurtdışında üniversiteye başvururken yapmamanız gereken 10 hatadan en önemlisi, yabancı bir ülkede yaşamaya başlamak isteyip istemediğinizden emin olmaktır. Bugün, yurtdışı eğitimin işverenler için ne denli önemli olduğundan ve kariyerinize olan katkılarından bahsetmeye gerek bile yok. Ancak önemli olan sizin bunu gerçekten istiyor olmanızdır. Yabancı bir ülkede yaşamaya, yeni bir kültürü tanımaya, sosyal ve profesyonel ağınızı güçlendirmeye, geleceğinizi şekillendirmeye hazır mısınız? Kendinize bu soruyu birkaç kez sorduktan sonra kararınızı verin. 

 

Ayrıca bakınız;

Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz 10 Popüler Konular

Öğrenci Bütçesine En Uygun Şehirler

Adım Adım Yurtdışı Eğitim Hazırlığı