Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Kariyer

Bilgi Teknolojisi Alanında En İyi 10 İş

Bilgi Teknolojisi Alanında En İyi 10 İş

Hayatımızın nerdeyse tüm yönlerinde iç içe olduğumuz teknoloji ile birlikte gelişen BT işleri önümüzdeki 10 yılda büyümeye devam edecek gibi görünüyor. Sürekli genişleyen mobil uygulamalar, her türlü yazılım, world wide web, sosyal medya gibi günümüzün en önemli teknoloji gereklilikleri, bilgi teknolojisi alanında nitelikli ve yetenekli, uzmanlaşmış BT uzmanlarına olan ihtiyacı arttırmaktadır. Information Technology olarak geçen bilgi teknolojisi, günümüzde bilgi ve iletişim teknolojisinin bir alt dalı olarak gelişmişken, yaygın bir şekilde bilgisayarlar ve bilgisayar ağları ile bağdaştırılır. Oysa bugün bilgisayar yazılım ve donanımı, elektronik, internet, e-ticaret, yarı iletkenler gibi çok çeşitli endüstrilerle ilişkisi de vardır.

 

Bilgi teknolojisi son derece çeşitli çalışma alanları sunarken, onu sadece bilgisayarlarla ilgili işlerle sabitlemek doğru olmaz. Teknoloji yazarı, içerik yönetimi, oyun geliştirme, multimedya programlama, telekomünikasyon, web geliştirici, bilgi teknolojisi yöneticisi gibi mantıksal düşünme, araştırma, pratiklik ve problem çözme gibi beceri gerektiren işleri de tercih edebilirsiniz. 

 

Bilgi teknolojisi, alanında eğitim almanın hiç şüphesiz, en olumlu yönlerinden biri mezuniyetten sonra size sunacağı çalışma imkanları ve yüksek kazançlar olacaktır. Zira bugün en büyük işverenler arasında Accentura, Apple, Cisco, Fujitsu, Google, IBM, Microsoft yer alır. Teknoloji ilerledikçe, bilgi teknolojisi alanında uzmanlara olan ihtiyaçta artacağı gibi bu alanda ne kadar donanımlı olursanız, iş bulma imkanınızda o kadar fazla olacaktır. Yazımızda bilgi teknolojisi alanında çalışabileceğiniz en iyi 10 işe yer verirken, ortalama maaşlar konusunda U.S. Bureau of Labor Statistics verilerinden yararlandık.

 

1-BT Danışmanı

 

Bir BT danışmanı olarak, iş hedeflerini karşılamak, projenin kapsamını tanımlamak ve sorunların üstesinden gelmek için müşterilerle ortaklaşa çalışmalar yürütmek gerekir. Genel olarak BT danışmanlık işleri için bilgisayar bilimi ya da yazılım mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, bilgi sistemleri, matematik, iş eğitimi bilim ve mühendislik disiplinleri gibi konularda bir dereceniz olması gerekir. Dünya çapında bir BT danışmanlık kariyeri arıyorsanız, şu konularda yetkinliğinizin olması sizin için faydalı olacaktır; liderlik, iletişim ve kişilerarası beceriler, ekip çalışması, mantıksal analiz, hızlı bir şekilde öğrenme ve karar verme, esneklik ve adaptasyon, zaman yönetimi. Bilgi teknolojisi alanında en iyi 10 iş denildiğinde ilk olarak karşımıza çıkan BT danışmanları, bugün finanstan sağlığa, otomotivden kamu sektörüne kadar birçok alanda iş imkanları sunar. 

 

Ortalama Yıllık maaş: 96.400$

 

2-Web Geliştirici

 

Yüksek performanslı ve güvenilir web siteleri ve web uygulamaları inşa eden web geliştiriciler, teknik bilgilerine ek olarak problem çözmesine yardımcı olacak mantıksal bir yaklaşıma ve bir sürü görevi bir arada yürütme ve zamanında teslim etme gibi becerilere sahip olmalıdır. Genel olarak yeni bir tasarım, kod yazma, hata kontrolü, gerekirse animasyon ekleme gibi görevleri olan web geliştiriciler için bir lisans derecesi yeterlidir.  

 

Ortalama Yıllık maaş: 63.490$

 

3-Yazılım geliştirici 

 

Bilgi teknolojisi alanında yurtdışında çalışmak için en çok iş fırsatı sunan mesleklerden biri de yazılım geliştiriciliğidir. Sektördeki büyümenin en önemli nedeni mobil uygulamalar ve teknoloji tabanlı diğer ürünlere olan talebin her geçen gün daha da artmasıdır. Yazılım geliştirici olarak çalışmak için bilgisayar bilimi, matematik ya da yazılım mühendisliğinde bir lisans derecesi yeterlidir ve genel olarak Amerika, özellikle MIT ve Stanford gibi üniversitelerde zengin istihdam imkanları ile dikkat çeker. 

 

Ortalama Yıllık maaş: 102.880$

 

4-Sistem Analisti

 

Yeni BT çözümleri üretmek, tasarlamak, analiz etmek, geliştirmek ve varolan sistemlerin verimliliğini ve üretkenliğini arttırmak için yeni özellikler geliştirmekle görevli olan sistem analistleri, çözüm odaklı takım oyuncularıdır. Genel olarak sistem analistlerinin donanım, yazılım ve programlama konusunda geniş bir bilgiye, hızlı bir şekilde öğrenme becerisine, problem çözme, ekip çalışmasına yatkınlık, sunum ve girişimcilik becerilerine sahip olmaları beklenir. 

 

Ortalama Yıllık maaş: 82.710$

 

5-Teknik Yazar

 

Bilişim ya da bilgi teknolojisi alanında en iyi 10 iş arasında yer alan teknik yazarlık, günümüz internet ve teknoloji dünyasında herkesin ihtiyacı olan bilgileri hızlıca elde edebilecekleri içerikler oluşturur. Bunları yaparken video, resim ve grafik kullanırken çoğunlukla teknoloji, bilim, mühendislik ve birden çok dilde bilgi ve beceri sahibi olmak önemlidir. Günümüzde yayıncılık şirketlerinden finans kurumlarına, telekomünikasyondan araştırma kuruluşlarına kadar çok sayıda  işveren teknik yazarlar için istihdam imkanı sunar.

 

Ortalama Yıllık maaş: 76.500$

 

6-Veritabanı Yöneticisi

 

Veri tabanı yöneticisi, şirketlerin veri tabanı performanslarının sorunsuz olarak çalıştığından, güvenliğinden, veri yönetimi için verilerin doğru ve kullanabilir olduğundan sorumlu olan kişilerdir. Genel olarak bilgisayar bilimleri, bilgi sistemleri konusunda bir lisans derecesi bu alanda çalışmak için yeterli olacaktır, ancak bir MBA derecesi daha yüksek kazançlar ve uluslararası şirketlerde iş imkanları sunar. 

 

Ortalama Yıllık maaş: 87.020$

 

7-Bilgi Güvenlik Analisti

 

Siber tehditleri algılamak ve önlemek, güvenlik stratejileri geliştirmek ve korumakla görevli olan bilgi güvenlik analistleri, güvenlik ihlallerini izler ve gerektiğinde saldırılara karşı önlemler alır. Birçok işveren bilgi güvenliği, ağ güvenliği, bilgisayar bilimleri ve diğer ilgili alanlarda en az lisans derecesi beklerken, lisansüstü dereceler güvenlik odaklı iş imkanlarını arttırmaktadır. 

 

Ortalama Yıllık maaş: 70.521$

 

8-Ağ Yöneticisi 

 

Ağ yöneticileri, ağ yazılım ve donanım sorunlarını gidermek, ağ güvenlik ve performans standartlarını sağlamakla görevlidir. Ağ yöneticisi olmak için bilgi teknolojisi bölümü üzerine eğitim almayı tercih eden öğrencilerin bilgisayar bilimleri ya da diğer ilgili alanlarda bir lisans derecesini tamamlamak gerekir. Ayrıca yöneticilik becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, ilgili alanlarda bir yüksek lisans derecesi yeterli olacaktır. 

 

Ortalama Yıllık maaş: 57.142$

 

9-Veri Bilimci

 

Yurtdışında data scientist olarak bilinen veri bilimciliği, Harvard Business School tarafından 21. yüzyılın en seksi ve prestijli işi seçilmiştir. Şirketler, iş kararları için verileri değerlendirecek bireylere her geçen gün daha çok ihtiyaç duyarken, veri bilimciler şirketler, devlet kurumları ve kuruluşlar için verileri toplama ve uygulama ile görevlidirler. 

 

Ortalama Yıllık maaş: 118.709$

 

10-Kullanıcı Arayüz Tasarımcısı

 

Interface designer olarak bilinen kullanıcı arayüz tasarımcıları, yazılımların kullanıcılar ve hizmeti sunan sistem için sorunsuz ve düzgün çalışmasına katkıda bulunurken, iki taraf arasında iletişim ve etkileşim bağı kurarlar. Daha çok bir yazılım geliştirme takımı içerisinde kendilerine rol bulan arayüz tasarımcıları, özellikle teknik bilgi, programlama dilleri, eleştirel düşünme ve yaratıcılık gibi becerilere sahip olmalıdır.  

 

Ortalama Yıllık maaş: 63.313$

 

En çok okunan yazılarımıza göz atın; 

Mezun olduktan sonra kolay iş bulmanızı sağlayacak 10 bölüm

Yurtdışında eğitim alacağınız ülkelere göre gireceğiniz sınavlar

Yurtdışında ülkelere göre kaçırmamanız gereken burslar 

 

Yurtdışı üniversite ve bölüm seçiminden, vize başvurularına kadar kişisel tavsiyeler almak ve yurtdışı eğitiminizi planlamak için IDP Education danışmanlarıyla görüşün.