
Yeni mezunlar için bir iş bulmak hiçte kolay değildir. Çoğu işveren deneyimsiz olduğunuzu düşünerek, sizi işe almak konusunda ön yargılı olabilir. Peki, bir üniversiteden mezun olduktan sonra ne yapmalısınız? Esasında mezuniyetinizi beklemeden yapmanız gereken birçok şey var. Zira alacağınız üniversite eğitiminin ki bu teorikse ve yurtdışında bir üniversiteden değilse, size çok fazla bir şey katmayacağını bilmelisiniz. Sürekli araştırmalı, kendinizi geliştirmeli ve yurtdışı eğitimin size sağlayacağı avantajları düşünerek, en azından Erasmus gibi değişim programları ile yurtdışı staj, Work&Travel ya da Avrupa Gönüllü Hizmetleri gibi fırsatlardan birini kullanarak yeni bir kültür tanıma, yabancı dilinizi geliştirme ve sosyal ağınızı güçlendirme imkanlarını değerlendirmelisiniz. Gelin, ipuçlarına birlikte göz gezdirelim.
Kariyer merkezinize danışın
Yurtdışında çoğu üniversite, öğrencilere kariyer odaklı eğitim verirken, siz daha mezun olmadan kariyer ofisleriyle görüşmelere katılarak gelecek planları yapabilirsiniz. Bu nedenle eğitim aldığınız üniversitenin size sunacağı olanakları iyi değerlendirmenizde fayda var. Özellikle kariyer merkezlerindeki danışmanlar; öğrencilere özgeçmiş hazırlamak ve geliştirmek, olası iş fırsatlarından haberdar etmek, iş görüşmelerine hazırlanmak, ilgi alanlarınıza uygun bir iş planı çıkarmak gibi çok sayıda konuda yanınızda olcaktır. Aynı zamanda yurtdışı üniversiteler, dönem dönem işverenlerin ziyaretlerine ev sahipliği yaparken, kampüste kariyer fuarları, işe alım etkinlikleri ve mezunlar ağı oluşturma gibi programlara sponsor olurlar.
Ağ oluşturun
Doğru iş bulma rehberi için ilk adımınız, ağ oluşturmak olmalıdır. Ancak bu üniversitede oluşturduğunuz, yabancı dilinizi ya da arkadaş çevrenizi geliştirdiğiniz sosyal ağdan çok farklı olacaktır. Ağ kurma, bir işe girmenin en etkili yollarından biridir. Doğrudan insanlardan sizi işe almalarını istemek yerine, bilgi ve tavsiye alabileceğiniz doğru kişilere ulaşmayı deneyerek dolaylı bir yaklaşımla kendinizi tanıtmış olursunuz. Aynı zamanda kariyer ofisinizden ya da mezunlar derneğinden, üniversitenizden hatta eğitim aldığınız bölümden mezun kişilerin listesini alın ve internet üzerinden izleyebileceklerinizi listeleyin.
Linkedln profili açın
Yeni mezunlar için ilk yapılması gerekenlerden biri de Linkedln profili oluşturmak olacaktır. Linkedln, günümüzde profesyonel bir ağ oluşturmak için harika bir yerdir. Zira platform, iş aramak ve iş başvurusu yapmak ve potansiyel işverenlerle bağlantı kurmak için milyonlarca yeni mezunun uğrak yeridir. Bu nedenle hala okuldayken Linkedln profili oluşturabilir, herhangi bir iş deneyimine sahip olmadan da eğitiminiz, becerileriniz, stajlar ve gönüllülük faaliyetleriniz, yabancı dil ve program bilgileriniz gibi pek çok konuyu profilinize ekleyebilirsiniz.
Alanınıza yönelik bağlantılar bulun
Yurtdışında iş bulma rehberi ipuçları arasında yeni mezunların, eğitim aldıkları bölümlere yönelik sektörlerden bağlantılara sahip olmaları en önemli noktalardan biridir. İyi bir özgeçmişiniz olması önemlidir; ancak bunu, sizi bir işe yönlendirecek doğru kişilere ulaştırmadıktan sonra hiçbir şeye yaramaz. Bu nedenle özellikle Linkedln gibi profesyonellerle iletişim içerisine girebileceğiniz platformlara göz atmanız faydalı olacaktır. Aynı zamanda alanınızdaki profesyonel organizasyon toplantılarına ve fuarlara katılabilir, potansiyel işverenler ve insan kaynakları müdürleri ile tanışma şansı yakalayabilirsiniz.
Yurtdışı eğitim veren üniversiteler, programlar ve başvuru koşulları hakkında daha ayrıntılı bilgi için ücretsiz broşürleri indirin!
Pazar araştırması yapın
Günümüzde yeni mezunlar için iş imkanları oldukça az. Hele ki, ülkemiz ekonomisi ve işsizlik, artık bir ya da iki üniversite bitirip yüksek lisans ya da doktora yapıp İngilizcenin yanında ikinci bir yabancı dil bilen mezunların bile çalışmak için bir iş bulamayacağı kadar zor bir dönemi beraberinde getirmiştir. Bu nedenle çoğu öğrenci okurken ya da mezun olmadan önce yurtdışı iş arayışına girer. Bunu yaparken, işe alım şirketlerinin aradıkları çalışan hedefine sahip olup olmadığınızı, istedikleri niteliklerin neler olduğunu araştırabilirsiniz. Böylelikle özgeçmişinizde ve mülakatlarda bu becerilere odaklanabilir, güçlü yönelerinizi ortaya koyabilirsiniz.
Aramanızı genişletin
Eğitim aldığınız alana göre kendinize doğru iş bulma rehberi hazırlamanız ve uygulamanız önemli bir noktadır. Bazen yeni mezunlar, doğru olanı bulmak için aramalarını genişletebilirler. Eğitim aldıkları ülke ya da şehrin dışına çıkabilir, iş fuarlarına ya da konferanslara katılabilir, işverenlerle şahsen bağlantı kurabilirsiniz.
Özgeçmişinizi güçlendirin
Bir üniversiteyi bitiren yeni mezunlar için iş fırsatları belli alanlara göre değişkenlik gösterebilir. Ama bilinen o ki, deneyimsiz yeni mezunlar için okulu bitirip hemen bir işe girmek hiçte kolay değildir. Bu nedenle, iş başvuruları yapmadan önce belli başlı gereklilikleri yerine getrimeniz ve özgeçmişinizi güçlendirmeniz önemlidir. Bugün yurtdışı deneyimi olan insanlar için işverenlerin ortak düşüncesi, daha donanımlı olduklarıdır. Zira yabancı bir ülkede yaşamanın zorluklarının üstesinden gelebilen öğrenciler problem çözme, ekip çalışmasına yatkınlık gibi becerilere sahip olurken, farklı kültürleri tanıma, global bakış açısı kazanma ve İngilizce dilinde sahip oldukları yetkinlik ile daha başarılı olurlar. Bu açıdan yurtdışı eğitim alma fırsatınız varsa kesinlikle kaçırmayın, maddi açıdan zorlanacaksanız Erasmus’u deneyin, yurtdışı staj programlarına göz atın, AGH ya da WAT gibi projelerde yer almaya çalışın.
Odaklanın
Genel olarak yurtdışında iş bulma yolları arayan öğrencilerin önündeki en büyük engellerden biri aradıkları iş türünden birine odaklanmak yerine, çok farklı kariyer alanlarına ve pozisyon türlerine bakmalarıdır. Ne yapmak istediğiniz konusunda emin değilseniz ya da ne yapacağınızı gerçekten bilmiyorsanız, ilk aşamada tek bir noktaya odaklanmanız her şeyi daha da kolaylaştıracaktır. Bunu yaparken de sahip olduğunuz beceri ve deneyiminizi başvurduğunuz şirketin ihtiyaçları, problemleri ve hedefleri üzerine yoğunlaştırın. Böylelikle iş görüşmelerinde bir adım öne çıkma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Beklemeyin
Yeni mezunsunuz ve ilk işiniz kendinizi en iyi şekilde ifade edebileceğiniz bir özgeçmiş hazırlamak oldu. Peki, bundan sonra ne yapmalısınız? Günümüzde, özellikle yurtdışı iş arıyorsanız, özgeçmişin yetmediği ve kesinlikle bir ön yazı eklemeniz gerektiğini göreceksiniz. Başvuru yapacağınız şirketler için özgeçmişinizi ön plana çıkaracak ve kendinizi tanıtacağınız, amaçlarınızı, sahip olduğunuz nitelikleri ve beklentilerinizi kısa ve etkileyici bir şekilde hazırlayacağınız kapak yazıları ilk izlenim için en önemli gerekliliklerdendir. Bu niteliklerle bir işe başvurduktan sonra bekleme sürenizin en fazla 5 ya da 10 gün olduğunu düşünerek beklemek yerine iş başvurularına devam edin. Özgeçmiş ve kapak yazıları hakkında merak edilenler için yazımızı okuyabilirsin.
Yüksek lisans yapın
Yüksek lisans yapma fikri aslında göreceli, bazı bölümler içinse tamamen gereksiz olabiliyor. Dolayısıyla yüksek lisans eğitimi almak, her durumda seni iş sahibi yapmıyor. Zira iş ve yönetim, pazarlama, finans gibi bir bölümde okuyarak, liderlik becerileri kazandıracak MBA eğitimi almak günümüzde bir zorunluluk haline gelmişken, akademik kariyer düşünmüyorsanız, sırf iş imkanı sağlayacak diye yüksek lisans yapmaya çalışmak gereksiz olabilir.
Sosyal medyayı etkin kullanın
Zira, son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, işverenlerin %40’ı adayları tanımak için sosyal medya kullanmaktadır. Öncelik Linkedln olarak görünmektedir. Bu araştırma özellikle grafik, moda, endüstriyel tasarım gibi el becerisine sahip öğrencilerin Instagram ve Pinterest gibi sosyal platformları çalışmalarını sergilemek için sıklıkla kullandıklarını, Behance ya da Deviantart’ı ise portfolyo hazırlamak için tercih ettiklerini göstermiştir. Aynı zamanda edebiyat, medya, iletişim gibi bölümler ise öğrencileri blog açmaya, makale yazarlığı yapmaya yönlendirmiştir.
İngiltere, İrlanda, Kanada, Avustralya veya Yeni Zelanda’da eğitim almak istiyorsanız, tüm sorularınızı yurtdışı eğitim danışmanlarımıza yönlendirin.
Hayalinizdeki işten vazgeçmeyin
Günümüzde bir iş bulma imkanı giderek zorlaşırken çoğu yeni mezun, işsiz kalmaktansa eğitim aldıkları alanların dışında çalışmayı tercih edebiliyor. Tabii ki bu, hiçbir öğrencinin yaşamak istemeyeceği bir durumdur. Bu nedenle olabildiğince İngilizcenizi güçlendirmeye, beraberinde size iş sağlayabilecek bir yabancı dil öğrenmeye çalışabilirsiniz. Aynı zamanda yurtdışında çok sayıda prestijli üniversitenin size sunduğu ücretsiz derslerden faydalanabilir, CV’niz için sertifikalar elde edebilir, gönüllük projelerinde yer alabilirsiniz. Hayalinizdeki işe ulaşmak için üniversite eğitim döneminizi en iyi şekilde değerlendirmeli, yurtdışı eğitim alma imkanınız yoksa bile notlarınızı yüksek tutarak Erasmus yapabilmeli, burs imkanlarını araştırarak yüksek lisans ya da doktora çalışmaları için fırsatları değerlendirmelisiniz.
En çok okunan yazılarımıza göz atın;
IELTS ya da TOEFL olmadan yurtdışı eğitim alabileceğiniz ülkeler