
Yurtdışı eğitim almak beraberinde öğrencilere dünya çapında kariyer imkanları da getirir. Genellikle yurtdışında bir üniversiteye başvuran öğrenciler, bunu yaparken gittikleri ülkelerin yaşam ve çalışma koşulları ile ilgili de bilgi sahibi olmayı seçerler. Bugün, eğitim kadar öğrencilerin yurtdışına çıkma sebeplerinden en önemlisi, mezun olduktan sonra yurtdışında iş imkanı bulup bulamayacaklarıdır. Zira çoğumuz, artan nüfus ve istihdam olanaklarının azalması ile mezuniyetten sonra işsiz kalma endişesi yaşarken, yüksek lisans ve ikinci üniversite bitirmenin bile yetmediği bu günlerde yurtdışı eğitim ve kariyer fırsatları hakkında araştırmaya daha çok önem veriyoruz.
COVID-19 pandemisi sağlık sistemimizde gözle görülür değişikliklere neden oldu. İyi haber şu ki ilaç endüstrisi benzeri görülmemiş düzeyde büyüme yaşıyor ve ilaç endüstri büyüdükçe eczacılık bölümü mezunlarının kariyer pazarına girmesine olan talep de artıyor. Eğer siz de uzun bir eğitim yolculuğuna hazırsanız ve geleceğinize yatırım yapmak istiyorsanız eczacılık bölümü, çeşitli kariyer yolları ve cömert eczacı maaşları ile eşsiz faydalar sunuyor. Yazımızda eczacılık bölümü mezunları için yurtdışında eczacılık iş imkanları neler, eczacılık maaşları ne kadar gibi spesifik sorulara cevaplar verdik.
Eczacılık nedir?
Günümüzde yurt dışında iş imkanı bulabileceğiniz en popüler konulardan biri eczacılık olarak bilinir ve dünyanın en çok kazandıran meslekleri arasında da eczacılık bölümü mezunları yer alır. Eczacılık nedir sorusunun en yalın haliyle cevabı, bitkisel veya kimyasal kaynaklı içeriklerin araştırılması, ilaçların hazırlanması, kullanımı ve ulaştırılmasını sağlayan akademik bir disiplindir.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
Eczacılık kaç yıl?
Yurtdışında eczacılık fakültesi, öğrencilere ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar olan her aşamada yetkinlik kazanmalarını sağlarken, uluslararası kabul görmüş programlar, zengin yüksek lisans konuları ve araştırma imkanları ile göz doldurur. Eczacılık bölümü lisans eğitimi, Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde 4 ya da 5 yılda tamamlanır. Mezun olduğunuzda farmakognozi, farmakoloji, farmasötik kimya gibi anabilim dallarında araştırma ve geliştirme, üretim, pazarlama gibi departmanlarda laboratuvarlar, hastaneler ya da eczanelerde görev alabilirsiniz. Gelin, eczacılık alanında kariyer yapmak için 7 neden hangileri göz atalım.
1. Yurtdışı eczacılık iş imkanları sunan ülkeler hangileri?
Eczacılık bölümü, öğrenciler için dünya çapında yurtdışında iş imkanı sunan konuları barındırırken uluslararası ilaç firmalarında çalışma deneyimi kazanarak büyüleyici bir kariyer elde edebilirsiniz. Eczacılık fakültesi mezunlarına her zaman ihtiyaç vardır. Zira artan hastalıklar, yaşlanan nüfus, onların tedavisinde kullanılan ilaçlara ve en iyilerinin seçilerek insanlara ulaştırılmasına olan talep ve bilimsel gelişmeler yeni ilaçların keşfedilmesini sağlayacaktır. Yurtdışı eczacılık bölümü için Yurtdışında Tıp Eğitimini Hangi Ülkede Almalısın? rehberimiz sana yardımcı olacaktır.
Son yıllarda ilaç ve sağlık sanayi büyüdükçe eczacılık bölümü çalışma alanları da gelişiyor ve öğrenciler daha çok eczacılık fakültesi almayı tercih ediyor. Güçlü iletişim becerisi, bilim ve matematik konusuna olan ilgi ve merak size yurtdışında iş imkanı sağlayacaktır. Günümüzde yurt dışı eczacılık iş imkanları sunan ilk 4 ülke şu şekildedir:
2. Eczacılık bölümü uzmanlık alanları neler?
Eczacılık fakültesi yüksek lisans derecesi olan programlar, uzmanlığa geçmeden önce biyolojik bilimlerin temellerini ele alır. Ayrıca öğrencilerin araştırma becerilerini geliştirmek için bazı programlar, pratik iş deneyimi kazanabilecekleri fırsatlar sunar. Eczacılık bölümü bazı uzmanlık alanları şu şekildedir:
- Toksikoloji
- Biyoteknoloji
- İlaç dağıtım sistemleri
- Farmakoloji
- Moleküler biyoloji
- Mikrobiyoloji ve immünoloji
- İlaç tasarımı ve geliştirme
3. Eczacılık bölümü akademik kariyer fırsatları var mı?
Eczacılık bölümü yüksek lisans derecesi, başarılı bir kariyer yaşamı için önemli bir adımdır. Lisans eğitimini tamamlayan hatırı sayılır sayıda öğrenci, üniversitelerde öğretim elemanı olmak için lisansüstü fırsatları değerlendirirler. Böylelikle öğrencilere eczacılık konularını öğretme, araştırma faaliyetlerine yardım etme, laboratuvar çalışmalarını destekleme gibi sorumluluklara sahip olurlar.
Bugün, bilimsel araştırmalar konusundaki yatırımları ile Fransa, İsviçre, Kanada ve ilaç sektöründe öncü laboratuvar ve araştırma merkezlerine sahip Amerika, öğrencilerin akademik anlamda yükselebilecekleri dünya çapında üniversitelerde araştırma imkanı sağlarlar. Aynı zamanda yurtdışı üniversite bölümleri arasında popüler olan eczacılık fakültesi, uluslararası öğrenciler için çok çeşitli konularda uzmanlık sunarak onlara yeterlilik ve ilgi duydukları alanlara yönelmelerine yardımcı olurlar. Eczacılık maaşları ve eczacılık iş imkanları için Eczacılık ve Farmakoloji Arasındaki Kariyer Farklılıkları neler yazımıza göz atın.
4. Eczacılık iş imkanları hangileri?
Birleşik Krallık'ta eczacılık fakültesi mezunlarının %88'inin ilk 15 ayda iş imkanı bulduklarını biliyor muydunuz? Yurtdışında eczacılık çalışma alanları oldukça fazladır. Bu açıdan yurt dışı iş imkanı sunan ve eczacılık derecenizle doğrudan ve dolaylı ilgili işler hangileri araştırmanızı öneririz. Genel olarak yurtdışında eczacılık iş imkanları şu şekildedir:
- Serbest eczacı
- Hastane eczacısı
- Araştırma bilimcisi
- Farmakolog
- Ürün/süreç geliştirme bilimcisi
- Klinik araştırma görevlisi
- Yüksek öğretim görevlisi
- Tıbbi satış temsilcisi
- Araştırma bilimcisi
- Bilim yazarı
- Toksikolog
Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz.
5. Yurtdışında eczacı maaşları en yüksek ülkeler hangileri?
Eczacılık bölümü mezunu öğrenciler, dünya genelinde çeşitli işverenler tarafından yurt dışında iş imkanı bulurlar. Genel olarak üniversiteler, sanayi de yer alan ilaç firmaları, tıbbi araştırma konseyleri, uluslararası sağlık örgütleri, sivil toplum ve gönüllü organlar eczacılık bölümü mezunlarına çalışma fırsatları sunar. Bu alanda elde edilen kazançlar çalışmayı seçtiğiniz ülke ve yurt dışında iş imkanı olan şirketlere göre değişiklik gösterecektir. Genel olarak eczacılık fakültelerinden yeni mezun öğrenciler için yurtdışında eczacı maaşları ortalama şu şekildedir:
- Amerika: 133.014$
- İsviçre: 127.000$
- Kanada: 80.700$
- İzlanda: 106.000$
- Avustralya: 88.843$
Peki, en çok kazandıran eczacılık maaşları hangileri? Yurt dışında iş imkanı olan ülkelerden sonra şimdi de uzmanlaştığınız eczacılık bölümü ve dallara göre yıllık ortalama eczacılık maaşları ne kadar Amerikan Eczacılık Kolejleri Birliği'nin (AACP) 2022 verilerine göre inceleyelim:
- Serbest eczacı - 110.785 Amerikan Doları
- Bilişim eczacısı - 118.715 Amerikan Doları
- Onkoloji eczacısı - 131.141 Amerikan Doları
- Klinik eczacı: 131.631 Amerikan Doları
- Hastane eczacısı - 124.769 Amerikan Doları
6. Eczacılık bölümü mezunları için farklı kariyer yolları var mı?
Eczacılık alanında yurtdışı eğitim almaya karar veren uluslararası öğrenciler için lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde, öğrenim gördükleri konu alanlarına göre çok farklı eczacılık iş imkanları bulunur. Lisans öğrenimi görenler daha çok ilaç şirketleri ve laboratuvarlarda araştırma işlerinde, eczanelerde yardımcı olarak çalışabilir ya da kendi eczanelerini açabilir, hastane laboratuvarları ya da kamu ve özel sektörde hastalıklar için yeni ilaçlar geliştirebilir ya da akademik araştırma alanında kalarak üniversitelerde çalışabilir. Yüksek lisans veya doktora düzeyinde ise akademik kariyer üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Peki, farklı eczacılık iş imkanları hangileri?
- Bunlar arasında eczacılık ya da eczacı denilince ilk aklımıza gelen, ilaç almak için gittiğimiz eczanelerde doktorların yazdığı ilaçları reçeteli ya da reçetesiz olarak bizlere ulaştıran kişiler gelir. Onlar genellikle ilaçların güvenli ve etkili kullanılmasını sağlamak ve tavsiye etmekle yükümlüdürler.
- Hastanelerde çalışan eczacılar, doktor tarafından verilen ilacı hastaya ulaştırma, nasıl alacaklarını anlatma, hastane tarafından ilaçların satın alınması, test edilmesi ve diğer sağlık uzmanlarıyla çalışmaktan sorumludurlar.
- Araştırmaya dayalı bir kariyer ile ilgileniyorsanız üniversiteler, hastaneler, klinik araştırma merkezleri ve ilaç şirketleri dahil çeşitli kuruluşlarda ilaç keşfi ve gelişimi, tıbbi teknolojiler, tıbbi reçeteler ve kullanımı, risklerin azaltılması ve düzenlenmesi gibi konular üzerinde yoğunlaşabilirsiniz.
- Aynı zamanda çoğu insan eczacılık eğitimlerini çok farklı alanlarda kullanır. Örneğin; medya sektöründe, bilim ya da tıbbi konularda gazetelerde ya da dergilerde yazabilirsiniz.
7. Sahip olacağınız yetenekler neler?
Eczacılık alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilerin öncelikle mükemmel iletişim becerilerine sahip olmaları gerekir. Zira hastaları dikkatle dinlemek, onlara hassas bilgileri açıklamak ve diğer sağlık uzmanları ile iletişimde olmakla yükümlüdürler. Aynı zamanda eczacılık fakültesi mezunları, liderlik, genel kamu refahı için endişe duyma, detaylar konusunda titizlik, sabırlı ve prensip sahibi olma, başkalarına güven verme, sorumluluk alma, kendinden emin olma gibi birçok beceriye sahip olurlar. Yurtdışında Sağlık ve Tıp Eğitimi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey rehberimizde.
Bununla birlikte ilaçların üretim ve imalat süreci ile ilgili teorik bilgiler konusunda yetkin, eczacılık bölümü ile alakalı son çıkan bilimsel araştırmalar, ilaç temini ile ilgili hukuki ve etik yasal süreçler ile ilaç analizi konusunda bilgili olmaları, bilimsel bilgilerini sorunları çözmek için kullanabilmeleri gerekir. İşverenlerin bir eczacılık mezunu adaydan beklentileri ise şu şekildedir:
- İnsanlarla güçlü iletişim,
- Bir takımın parçası olarak çalışma
- Aritmetik ve hesaplama yeteneği
- Problem çözme
- Analitik düşünme
- Sistemli çalışma
- Ticari farkındalık
- Zaman yönetimi ve örgütsel beceriler
Mezuniyetten sonra yurtdışında çalışma hayalleri kuran öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Almanya, Amerika, Çin, Hollanda yer alırken mühendislikten teknolojiye, sağlıktan finansa kadar çok sayıda sektörde istihdam imkanları artıyor. Aynı zamanda yurtdışında eğitim deneyiminin getireceği yüksek kazançlar ve yurt dışında iş imkanı, profesyonel ağ ve yeni bir dil öğrenme fırsatı, gelişen liderlik ve iletişim becerileri özgeçmişinizde yer alacak en önemli artılardan olacaktır.
Eczacılık iş imkanları ve kariyer fırsatları hakkında yeterince bilgi aldığımıza göre sıra geldi sizin için hazırladığımız faydalı linklere: Yurtdışı Yüksek Lisans ve Kariyer İçin En İyi Ülkeler, Mezuniyetten Sonra Çalışabileceğiniz En İyi Ülkeler, Mezun Olduktan Sonra Kolay İş Bulmanızı Sağlayacak 10 Bölüm