Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : En Son Haberler

Ülke Ekonomisindeki Değişimlerden Etkilenmemek İçin Yurtdışı Eğitim

Yurtdışında Okumak

Genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’de, ekonomik dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörlerin arasında eğitim gelirken, maalesef bunu en çok hissedenlerde öğrenciler oluyor. Zira her yıl binlerce öğrencinin bir üniversiteye başvurduğunu ve girmek istediğini düşünürsek eğer, yaşanan ekonomik değişimlerle beraber yanlış kararlar almamız, aceleci davranmamız, istemediğimiz ancak iş bulma imkanı yüksek olduğunu düşündüğümüz bölümleri seçmemiz ve hatalar yapmamız çok olasıdır. Bu gibi durumlarda çoğu zaman yurtdışı eğitim almanın imkansız olduğunu düşünen öğrenci sayısı oldukça yüksektir. 

 

Peki, öğrenciler neden yurtdışında üniversite okumanın pahalı olduğunu düşünür? Bunun en önemli sebepleri arasında döviz kurlarındaki artışları gösterebiliriz. Zira yurtdışı eğitim almak için okumayı düşündüğünüz ülkenin para birimini kullanmanız gerekir ve bu da öğrencilerin cebinden çıkacak paranın daha çok olduğu anlamına gelir. Ancak kafaları karıştıran diğer bir soru ise bu ortamda Türkiye’de eğitim almanın daha ekonomik olup olmadığıdır? Çoğu öğrenci devlet üniversitelerinde bir lisans programına yerleşemediğinde şansını ikinci öğretim ya da imkan bulduğu sürece özel üniversitelerde arar, ama bu seçeneklerde ek masraflar doğurur. Aynı zamanda giderek artan işsizlik, bir üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulma kaygılarını artırırken, çoğu öğrenci bunu en aza indirgemek ve geleceğini garantilemek için yurtdışı eğitimin avantajlarından faydalanmayı tercih eder. Gelin ekonomisindeki değişimlerden etkilenmemek için neden yurtdışı eğitim almanız gerektiğine birlikte göz atalım!

 

Ücretsiz Eğitim Veren Ülkelerde Okuyun

 

Yurtdışı eğitim sanıldığı gibi çok masraflı olmayabilir. Bugün Türkiye’de bir özel okula ödenen öğrenim ücretleri ile dünyanın en iyi öğretim sistemlerine sahip ülkelerinde çok daha ucuza ve uygun maliyetlere eğitim alabilirsiniz. Yurtdışında üniversite okumak denilince hem ailelerin hem de öğrencilerin aklına Amerika, Kanada, Avustralya, İngiltere gibi pahalı yaşam standartlarına sahip ülkeler gelir. 

 

Aslında yurtdışı eğitim alabileceğiniz düşük ücretli ya da ücretsiz ülkeler vardır. Kaldı ki, yukarıda adı geçen ülkelerde, yüksek öğrenim ücretlerine sahip olsalar da, eğer yetenekli ve başarılı bir öğrenci iseniz, Harvard’dan ya da MIT’den araştırma ya da öğrenim için çağrılmamanıza, burs imkanlarından yararlanmamanıza bir neden yoktur. Aynı zamanda dünya çapında belli başlı ülkeler bugün öğrencilere sundukları düşük ücretli eğitim anlayışları ile dikkat çekicidir. Bunlar arasında Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya, Polonya, Norveç, Meksika, Güney Kore, Malezya gibi ülkeler ilk sıralarda yer alır. Bunun yanı sıra yurtdışı eğitim alacağınız çoğu ülke, öğrencilere eğitim alırken haftada 20 saate kadar çalışma ve böylelikle bütçelerine katkıda bulunmalarına izin verir. 

 

Yabancı Dil Avantajınız Olsun

 

Her ne kadar okul hayatımız boyunca yabancı dil eğitimi alsak da, mezuniyetten sonra çalışma hayatına atılacak öğrencilere, sahip oldukları yabancı dil bilgisi yeterli olmayacaktır. Bugün dünya üzerinde en yaygın olarak konuşulan dil olan İngilizce, eğitim ve iş dünyasının küresel ortak dili olarak bilinir. Dolayısıyla İngilizceniz ne kadar iyi olursa, uluslararası şirketlerde çalışma ve ülkenize döndüğünüzde iş bulma imkanınız o kadar çok artar. Bugün çoğu öğrenci ücretsiz olarak katılabilecekleri Erasmus gibi değişim programları ya da yurtdışı staj fırsatlarını değerlendirerek, gittikleri ülkelerde hem İngilizce bilgilerini geliştirir hem de ikinci bir yabancı dil öğrenme fırsatı yakalarlar. 

 

Daha İyi İş İmkanlarından Yararlanın

 

Ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, beraberinde işsizliği de tetiklerken, üniversite eğitimi almayı düşünen lisans ve lisansüstü öğrenciler için endişe verici bir hal alır ve daha iyi iş imkanlarından faydalanmak isteyen çok sayıda öğrenci şansını yurtdışında arar. Bunun için öncelikli hedef, gittiğiniz ülkede en az 12 aylık bir eğitime başvurmaktan geçer. Bugün işverenlerin gözünde bir adım öne çıkmayı başaran yeni mezunlar arasında rekabet oldukça yüksekken, yurtdışı eğitim deneyimi donanımlı bir özgeçmişe sahip olmanız anlamına gelir. Yurtdışında okumak; farklı perspektiflerden dünyaya bakma, yeni kültürleri ve insanları tanıma, seyahat etme, dünyanın en iyi okullarında okuma, laboratuvarlarında ödüllü araştırmalara katılma imkanı sunar. Ayrıca yapacağınız stajlarla profesyonel bir ağ kurma şansı da yakalarsınız. Bugün dünyanın farklı ülkelerinde kariyer ve çalışma imkanı sunan çok sayıda ülke vardır.

 

 

Freelance Çalışma Fırsatlarını Değerlendirin

 

Yurtdışında üniversite okuduktan sonra ülkelerine geri dönen çoğu öğrenci, işsizlik kaygısı yaşarken, bir çoğuda bu deneyimi fırsata çevirerek freelance işler yapar. Bu işler çoğu zaman öğrenim gördükleri alanların tamamen dışında olabilir. Eğer bilgisayar başında zaman geçirmekten hoşlanıyor ve internette araştırma yapmaktan zevk alıyorsanız, bunu paraya çevirebileceğiniz alanınızla ilgili ya da olmayan çok sayıda iş vardır. Bu nedenle yurtdışı eğitim alırken zamanınızı iyi programlamalı ve özellikle üniversitelerin size sunduğu sertifika programları, kurslar ve öğrenci topluluklarını iyi değerlendirmelisiniz. 

 

Özellikle öğrenci grupları; yabancı dil öğrenmekten photoshopta resim düzenlemeye, makale yazarlığından sosyal medya uzmanlığına kadar çok sayıda yaratıcı ve eğlendirici etkinliğe katılmanızı sağlar. Mezuniyetten sonra Türkiye’ye dönmeye karar verdiyseniz, birçok yabancı merkezli şirket için freelance olarak çalışabileceğiniz gibi çok uluslu firmalarada başvurabilirisiniz. Dünyanın en yüksek kazanç getiren freelance işleri şu şekildedir;

 

  • Programlama ve Yazılım Geliştirme: IOS ve WebGL gibi programlama dillerinde yetenekli iseniz saatte 150$’dan işler bulmanız mümkündür. 
  • Web Tasarım: Dünya çapında talep gören web tasarımcıları için, biraz Wordpress bilgisi ile ayda 5.000$’a kadar kazanç sağlamak mümkündür. 
  • İçerik Yazarlığı: Eğer yazma konusunda yeteneğiniz var ve ilgi alanlarınız üzerinde yenilikleri ve haberleri takip etmeyi seviyorsanız, 1000 kelimesi 10$’dan 150$’a kadar ücretler ödenen makale yazarlığını deneyebilirsiniz. 
  • Grafik tasarım üzerine dünya çapında çok sayıda iş ve grafiker olduğu gibi bu işi freelance yapan iyi tasarımcılara da rağbet çoktur. 
  • Reklam yazarları ya da metin yazarları saatte 15$’dan iş alırlar.
  • Sosyal Medya Yöneticileri: Microsoft gibi dünya devlerinin bile sosyal medya kanallarını yönetmek için freelance çalışanlar aradığı günümüzde, Linkedlin üzerinden ilanlarını görebilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.

 

Burslu Okuyabileceğiniz Üniversiteleri Araştırın

 

Yurtdışında okumak ve yaşamak, maddi olarak sizi zorlayabilir ve bu yüzden geleceğiniz için en önemli kararlardan birini araştırmadan ya da birilerine danışmadan sonlandırmak isteyebilirsiniz. Her ne kadar bizce doğru olmayan bir düşünce olsa da karar sizin! Ama unutmayın ki, yurtdışında hem eğitim hem de yaşam masraflarınızı karşılayan çok sayıda finansal kaynak mevcuttur. Çoğu ülke, yabancı öğrenci sayısını artırmak için öğrencileri teşvik edici burslar sunarken, özellikle lisansüstü öğrenciler için hem hükümet ve üniversitelerin hem de özel kuruluşların sağladığı burslar ve fonlar mevcuttur. Yurtdışı burs bulmak için 10 basit adım yazımız bu aşamada size yardımcı olabilir. Yurtdışında üniversite okumak için faydalanabileceğiniz burslar şunlardır;

 

 

Yurtdışı eğitim, burs ve iş imkanları hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorun!