
Koronavirüs nedeniyle evde kaldığınız günleri avantaja çevirmeye ne dersiniz? Evde geçirdiğiniz zamanın uzaması, okula gidememek ve günlük aktivitelerinizden uzak kalmak, haliyle yeni beceriler geliştirmek ve zihninizi meşgul etmek konusunda eşsiz bir deneyim sağlayabilir. Zira eğitime ara verilmesi, okulların yavaş yavaş online eğitime geçmeye başlaması ve tarihler konusundaki belirsizlik, bu süreçte öğrencilerin evdeyken hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendilerini daha iyi hissedebilecekleri becerilere odaklanmalarına fırsat tanıyacaktır. Yaratıcı düşünme, problem çözme, etkili iletişim, zaman yönetimi, yabancı dil bilgisi geliştirebileceğiniz becerilerden sadece birkaçı olacaktır. Peki, bunu nasıl yapacaksınız?
1- Yazma becerileri
Her ne kadar salgın nedeniyle eğitime ara verilse de, üniversiteler çevirim içi sınavlar ve tez yazımında olan öğrenciler için hazırlıklara başladı. Bu konuda kendinizi odaklamak ya da motive etmeniz gerekiyor ve makale yazma konusunda çok da başarılı değilseniz eğer yazma becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Bu beceriyi uygulamak için dilbilgisi ve yazım hataları konusunda yeterliliğinizin ya da doğru görünmediğini düşündüğünüz kısımları kontrol etmek için yeterince zamanınızın olması yeterlidir. Aynı zamanda internet üzerinde birçok online kaynak ücretsiz denetim yapmanıza olanak tanır.
Yazma becerilerinizi geliştirmek, size yurt dışı üniversite ve burs başvuruları için de gerekli olacak. Zira kabul şartları arasında yer alan essay ya da niyet mektubu olarak geçen makaleler için de İngilizce yazım becerilerinizi geliştirmeniz gerekecektir.
2- İletişim becerileri
Evde kaldığınız zamanı değerlendirmek için harika bir yolda iletişim becerilerinizi geliştirmek olacaktır. Çoğumuzun dışarı çıkamadığı bu süreçte, bunu nasıl yapacağınızı düşünüyor olabilirsiniz, ancak teknoloji her alanda olduğu gibi burda da devreye giriyor. Sanal görüşmeler yaparak, seminerlere katılarak topluluk önünde konuşma ve mülakat becerilerinizi geliştirebilir, böylelikle hem üniversitede hem de mezuniyetten sonra işyerinde size faydası olacak yetilere sahip olabilirsiniz.
Online eğitime geçildiği bugünlerde özellikle proje ya da tez tesliminde olan öğrenciler için sanal ortam, alışık olduğunuzdan farklı bir şekilde iletişim kurmanız gerektiği anlamına gelebilir. Bu süreçte sıklıkla Skype, Zoom gibi video konferans platformları üzerinden okul arkadaşlarınız ve öğretmenlerinizle mülakatlar yapabilirsiniz. Bu deneyimler size özellikle iş görüşmelerinde katkı sağlayacak iletişim becerileri kazandıracaktır.
3- Planlama becerileri
Planlama yapmak, koronavirüs sürecinde kendinizi geliştirmek için kazanacağınız bir diğer faydalı beceri olacaktır. Bir program hazırlamak ve ona bağlı kalmak, hem sizin daha düzenli olmanızı hem de haftalık ya da aylık olarak yapmanız gerekenleri görmenizi sağlayacaktır. Bunu yaparken bilgisayarınızı kullanabilir, internet üzerinden hazır uygulamaları kullanabilirsiniz. Ya da sürekli olarak gözünüzün önünde olmasını istiyor ve üzerinde revize yapacağınızı düşünüyorsanız, büyük bir kayıt alıp haftanın günlerini yazmaya başlayarak kendi programınızı hazırlayabilirsiniz.
Sınavlarınızın, derslerinizin, yapacağınız mülakatların, seminerlerin tarihlerini programınıza ekleyerek planlarsanız, kendinize boş zamanlarda yaratabilirsiniz. Aynı zamanda bir programa bağlı kalmak ve böyle bir zaman çerçevesine sahip olmak, yapmanız gereken her şeyi gözünüzün önüne getirerek daha az stresli olmanızı sağlayacaktır.
4- Öğrenme becerileri
Evde geliştirilebilecek yetenekler sınırsızdır ve bunu yaparken zaman kısıtlamanız olmadığını bilmekte önemlidir. Bu açıdan kendinizi özellikle yeni bir şeyler öğrenmek için geliştirebilirsiniz. Örneğin; İngilizce konuşma ya da okuma pratikleri yapabilir, ikinci bir yabancı dil öğrenmeye kendinizi hazırlayabilir, internet üzerinden tasarım ya da bir müzik aleti çalma gibi yeteneklerinizi geliştirebilecek kurslara katılabilirsiniz. Bunlar sizi daha üretken kılacak ve sürekli olarak zihninizi meşgul edecektir.
Yurtdışı eğitim almak istediğiniz üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında bilgi alabilirsiniz.
5- Okuma becerileri
Hızlı okuma ve okuduğunu anlama becerileri, hem öğrencilik hem de iş hayatınızda işinize yarayacak önemli niteliklerdir. Ödevlerinizde, tez yazma aşamasında yazılan makaleleri hızlı bir şekilde okumak ve anladığınızı çözümlemek, size sayısız fayda sağlayacaktır: daha iyi odaklanma, güçlü bir hafıza, gelişmiş mantıksal düşünme, inovatif olma bunlardan sadece birkaçıdır.
Okuma becerilerinizi geliştirmek, ileride kariyer yaşamınızda size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Zira hızla gelişen teknoloji, sürekli güncellenen bilgiler, artık kısıtlı zamanlarda işlerini daha hızlı bitirmek, rekabetçi sektörlerde ayakta kalabilmek ve güncel bilgilere anında ulaşmak isteyenler için mükemmel bir seçimdir.
6- Araştırma becerisi
Yurt dışı üniversite başvurusu yapacak ya da hali hazırda bir öğrenciyseniz, araştırma becerisine sahip olmak sizin için ilk sırada olmalıdır. Zira lisans ve lisansüstü derecelerde eğitim alırken, öğrenme sürecine teorik ve pratik olarak farklı açılardan bakabilmeniz gerekir. Araştırmak, öğrenmenin kalıcılığını sağlayacak araçlardan biridir. Ezbere dayanan eğitim sistemini deneyimleyen çoğu öğrenci bu süreçte sahip olacağı zaman sayesinde, kendilerini geliştirmek için bu alanda eksikliklerini tamamlayabilir.
Herhangi bir konu üzerinde inceleme yaparken, öncelikle araştırmayı derinlemesine ele almak adına bir liste oluşturmanızda ve neleri bilmek istediğinizle ilgili kendinize alt konu başlıkları çıkarmanızda fayda var. Böylelikle konu hakkında bilgiler bulmada ve bulduklarınızı analiz etme de kolaylık yaşarsınız.
7- Problem çözme becerileri
Eğitim ya da kariyer yaşamınızda sıklıkla karşılaşacağınız problem çözme becerisini geliştirmek için evde kaldığınız zamanı değerlendirmek harika olacaktır. Karşılaştığınız sorunları çözüme ulaştırma ve yönetme, karar verme, analitik düşünme gibi özelliklere sahip olacağınız bu beceri seti, sizi her alanda başarıya ulaştıracaktır. Peki, bu beceriyi geliştirmek için hangi adımlara dikkat etmelisiniz: panik ve stresten uzak kalarak odaklanmak, sorunun kaynağını bulmak, sorunun nedenlerini araştırmak, beyin fırtınası yapmak, hızlı karar vermek.
8- İnovasyon becerileri
Öğrenciler için bağımsız ve yaratıcı düşünmeyi teşvik eden inovasyon becerileri, teknoloji alanındaki ilerlemelerle birlikte daha çok önem kazanmaya başladı. Son yıllarda iş ve eğitim hayatının vazgeçilmez kavramı olarak karşımıza çıkan inovasyon, yeni ve yaratıcı fikirleri üretip geliştirmek olarak tanımlanabilir. Bu yönde becerileri olan ve geliştiren öğrenciler için özellikle Google, Amazon, Apple gibi şirketler iş imkanları sunarken, küresel inovasyon indekselerine bakıldığında ise İsviçre, İsveç, Hollanda gibi ülkeler yaptıkları yatırımlarla ilk sıralarda yer alıyor.
İlginizi çekebilecek popüler yazılarımıza göz atın;
Covid-19 yurtdışı üniversite başvurularınızı etkiledi mi?