
Bir öğrenci için yurtdışında eğitim almak, heyecan verici bir karardır. Her yıl, dünyanın çok sayıda ülkesinden uluslararası öğrenci, yurtdışında okumak için fırsatlar yaratmaya çalışıyor. Amerika, Avustralya ve İngiltere gibi ülkeler, sundukları akademik tekliflerin çeşitliliği nedeniyle öğrenciler için genellikle en çok tercih edilen yerlerdendir. Bu nedenle yakında bir üniversiteye başvurmayı ve bu ülkelerden birinde bir eğitim programı başlatmayı planlıyorsanız, başvurularınızı yapmak için uymanız gereken katı göçmenlik ve vize prosedürlerini gözden geçirmeniz önemlidir.
Bu süreç fırtınalı ve yurtdışında eğitim almanın en stresli kısmı olabilir, ancak endişelenmeyin! Çünkü öğrenci vize başvurusu sürecini yürütmek, tüm belgeleri sıraya koyduğunuz sürece oldukça basittir ve genel önerileri takip ederek kolaylıkla halledebilirsiniz.
3 ülkeden herhangi birine başvururken gereken temel hususlar hangileri?
- Tüm prosedürleri doğrudan gideceğiniz ülkenin konsolosluk yetkilileri ile hazırlayın.
- Vize başvurusu yapmadan önce gideceğiniz üniversite veya program tarafından kabul edilmeli ve onaylanmalısınız.
- Pasaportunuzu, en az 6 ay geçerlilik süresi ve en az beş boş sayfa bulundurarak güncel tutun.
- Mali durumunuzu; banka hesap özetleri, kredi kartları, referanslar, burslar ya da sponsorluk sertifikaları ile kanıtlamanız gerekir. Bu, öğreniminizin ilk yılındaki tüm masraflarınızı karşılamaya yetecek kadar imkanınız olduğunu garanti eder.
- Sağlıklı olduğunuzdan emin olmak için önceden tıbbi bir muayenenizi yaptırın.
- Vize başvuru işlem ücretine karşılık gelen tutarı gösteren ödeme makbuzunuz.
- Akademik programın sonunda kendi ülkenize döneceğinizi belirtin.
Ülkelere göre değişen ek gereklilikler nelerdir?
Her ne kadar yukarıda sıraladığımız vize işlemleri için ihtiyaç duyulan gereklilikler, üç ülke içinde aynı olsa da Amerika vize başvurusu ile Avustralya ve İngiltere vize başvurusu hakkında farklılıklar da vardır.
AMERİKA
Yurtdışında eğitim almak, yaşamak ya da çalışmak isteyen öğrenciler ve yeni mezunlar için dünyanın bir numaralı ülkesidir. Kuşkusuz bunun en önemli nedenleri arasında göz alıcı New York, Boston, San Francisco gibi şehirleri ile MIT, Harvard, Caltech, Stanford gibi prestijli üniversiteleri yer alır. Amerika’da eğitim aldıysanız, mezuniyetten sonra 12 aya kadar çalışma izni sağlayan OPT’ye başvurabilirsiniz.
Amerika öğrenci vizesi için yukarıdaki ortak gerekliliklerin yanı sıra aşağıdaki temel hususlara da dikkat etmenizde fayda var;
- Üniversiteden alınan kabul mektubu.
- Başvuru formlarını doldurun: DS-160 vize başvurusu ve I-20 öğrenci izni.
- Akademik belgeleriniz: Gideceğiniz eğitim kurumundan alınmış, eğitim bedelini, konaklama masraflarını, programa hangi tarihler arasında başlayacağınızı ve kaç saat ders alacağınızı gösteren belgeler. Tüm bu belgeler bir tercüman tarafından tasdiklenmeli ve İngilizceye tercüme edilmelidir.
- İngilizce yeterlilik belgesi.
- Bir adet arka fonu beyaz ve son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf. Güncellenmiş şartnameleri görmek için konsolosluğa başvurun.
- Sizi, öngörülemeyen herhangi bir olaydan korumak için yeterli sağlık sigortasına sahip olun.
Peki, Amerika vize başvurusu için hangi tür vizeye ihtiyacınız var? Amerika’da bir üniversiteye başvurmak isteyen öğrencilerin alacakları öğrenci vizesi türü, seçtikleri programlara göre değişiklik gösterir. F-1 vizesi bir kolej, üniversite ya da dil kursuna yazılan öğrencilere yöneliktir ve en genel Amerika vizesi türüdür. M-1 vizeleri mesleki eğitim programlarına katılan öğrencilere, J-1 vizeleri ise Amerika’ya değişim programları ile gelecek öğrencilere verilir.
AVUSTRALYA
Avustralya, yurtdışı eğitim sektöründe Amerika’dan sonra en çok tercih edilen ikinci ülkedir. Bunun en önemli nedenleri arasında ise ülkenin üniversiteli gençlere sunduğu hem akademik kariyer seçenekleri hem de sağlık, mühendislik, bilişim gibi alanlardaki iş imkanlarıdır.
Avustralya öğrenci vizesi almak isteyen öğrencilerin karşılaması gereken diğer koşullar şu şekildedir;
- Bu ülkede, neden eğitim almak istediğinizi belirten GTE mektubu
- Adli sicil belgesi
- Sağlık sigortası
- Çalışmak istemeniz durumunda izin başvurusunda bulunun.
- Avustralya'ya geldikten sonraki ilk 7 gün içinde ikamet adresini bildirin.
- 7 günlük süre içinde değişiklik olursa bildirin.
- Üç aydan az süren bir program yürütmek isteyenler ziyaretçi vizesi alabilirler. Öğrenci sertifikasının, tam zamanlı ve tanınmış bir kuruluşta hazırlık yapmak isteyen kişilere verildiğini dikkate alın.
Avustralya hükümeti, öğrenci vizesi başvurularını kolaylaştırmak için 2016 yılından itibaren Simplified Student Visa Framework (SSVF) yani basitleştirilmiş öğrenci vizesi sistemine geçmiştir. Bu düzenleme sayesinde tüm uluslararası öğrenciler, artık program türüne bakılmaksızın Subclass 500 Avustralya öğrenci vizesi başvurusunda bulunabilirler.
İNGİLTERE
İngiltere, yurtdışı eğitim almak isteyen öğrenciler için özellikle başkent Londra şehri ile dünyanın en popüler eğitim rotalarından biridir. Özellikle bankacılık, mühendislik, işletme gibi alanlarda sınırsız kariyer fırsatlarına sahip olan İngiltere, en önemli ticaret, endüstri ve kültür merkezlerinden biridir. İngiltere Vizesi Almak Gerçekten Zor mu? En Güncel Haberler için rehberimize göz atabilirsiniz.
Peki, İngiltere vize başvurusu için yukarıdaki belgelerin yanı sıra ihtiyaç duyulan gereklilikler nelerdir?
- Başvurduğunuz kolej veya üniversitenin CAS sınavını geçin. En az 30 yeterlilik puanı sağlar.
- B1 düzeyinde İngilizce yeterliliğine sahip olun.
- Diğer 10 puanı finansal ödeme gücü ile tamamlayın.
Son olarak, ihtiyaç duyduğunuz vize türünün, tamamlayacağınız eğitim programının niteliğine bağlı olacağını ve başvuru süreci aynı olsa da, bazı durumlarda belirli koşullara bağlı olarak başka belgeler veya bilgiler gerekebileceğini unutmayın!
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi okulları, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.