
Sıcak iklimi, samimi atmosferi ve çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmasıyla bilinen Malezya, Asya ülkeleri arasında önde gelen eğitim destinasyonlarından biridir. Uluslararası tanınırlılığa sahip çok sayıda eğitim kurumuyla bugün Malezya, dünyanın her yerinden yüksek öğrenimlerini sürdürmek isteyen öğrencilere ucuz maliyetlerle kaliteli eğitim sunan mükemmel olanaklara sahip eşsiz bir ülkedir. Uzun vadede eğitim sonrası Malezya’da yaşam gibi bir düşünceye sahipseniz, istikrarlı Malezya ekonomisi sizi cezbederken hükümet, mezuniyetten sonra yabancı öğrencilerin ülkede kalması ve kolaylıkla alabileceğiniz Malezya çalışma vizesi seçenekleri ile teşvikte bulunuyor. Gelin, Malezya'da yaşam ücretleri hakkında ayrıntılı rehberimize göz atalım.
Malezya’da yaşam ücretleri pahalı mı?
Eğer bir Avrupa ülkesi ile Malezya’da yaşam arasında kararsız kaldıysanız, evet Malezya size çok uygun gelecektir. Malezya’nın düşük yaşam maliyeti ve yüksek yaşam kalitesi, birçok öğrencinin burada eğitim almayı seçmesi anlamına geliyor. Tüm ülkelerde olduğu gibi yaşam maliyeti, nerede yaşamaya karar verdiğinize ve yaşam alışkanlıklarınıza bağlı olarak değişecektir. Ülkenin en pahalı ve en büyük şehri olan Malezya başkenti Kuala Lumpur’dur ve Malezya’da yaşamak için daha ucuz yerler olsa da çoğu uluslararası öğrenci Kuala Lumpur ya da Penang Adası'nda yaşamayı tercih ediyor. Malezya’da yaşam ücretleri hakkında daha fazla bilgi almadan önce Malezya’da Eğitim Ücretleri rehberimize göz atın.
Yurtdışı eğitim için bir üniversiteye başvurmayı mı düşünüyorsunuz? O halde, dünya çapında en iyi üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz.
Malezya’da yaşam ücretleri ne kadar?
Malezya hükümeti, ülkeyi öğrenci dostu bir destinasyon haline getirmek için aralarında vize başvurusu, üniversiteye giriş, konaklama düzenlemesi, mezuniyet sonrası çalışma, sosyal ve eğlence etkinlikleri gibi kapsamlı uluslararası öğrenci destek hizmetleri sunuyor. Bugün Malezya’da ortalama yaşam maliyeti, konaklama dahil yaklaşık 500 Amerikan Doları civarındadır.
- Kuala Lumpur: 486$
- Penang: 456$
- Johor Bahru: 501$
Malezya’da eğitim alırken konaklama gıda gibi temel yaşam ücretleri yanında ek harcamalarda yapabileceğinizi unutmayın! Bunlar arasında Malezya yaşam masraflarınıza faturalar ya da kırtasiye gibi ek giderler yer alacaktır.
- İnternet: 20$ / ay
- Faturalar(elektrik, su..): 45$ / ay
- Sinema bileti: 2.50$
- Kuaför. 4$
- Kitap-kırtasiye: 12$ - 25$ / ay
Malezya’da konaklama maliyetleri yüksek mi?
Malezya’da eğitim almanın bir artı noktası da uygun fiyatlı konaklama seçenekleridir. Malezya’da yaşam ücretleri uygun olsa da konaklama için yapacağınız seçimler bütçenizi ayarlamanızda önemli rol oynayacaktır. Dünyanın bir çok eğitim destinasyonunda olduğu gibi Malezya üniversiteleri de özellikle uluslararası öğrencilere uygun konaklama imkanları sunuyor, ancak çoğu öğrenci yurdunda yer ayırtmak için önceden başvurmanızı öneririz. Yemekli ve mutfaklı olarak sunulan öğrenci yurtları, aynı zamanda banyo, klima, tv, buzdolabı, wi-fi gibi olanaklara sahiptir. Örneğin; Universiti Sains Malaysia’da aylık konaklama 122 ile 305 RM arasındadır. Malezya’da Öğrenciler için Konaklama Seçenekleri yazımız size yardımcı olacaktır.
Bazen uluslararası öğrenciler için özel yurtlar vardır, ancak bunlar kampüs dışında olabilir. Üniversite kaynakları sağlamıyorsa öğrencilerin kendi başlarına bulabilecekleri başka kampüs dışı konaklama türleri de mevcuttur. Malezya’da yaşamak için konaklama ücreti aylık ortalama, 300 RM ile 1.200 RM arasındadır.
- Yurtlar: 130$ - 300$ / aylık
- Hosteller: 28$ - 68$ / haftalık
- Üniversitelere bağlı özel yurtlar: 1100$ / 3 aylık
Malezya başkenti Kuala Lumpur’da tek yatak odalı bir apartman dairesinin aylık kirası 450$, Malezya para birimi ile 1.800 RM'den başlarken diğer şehirlerde ya da merkez dışında bu fiyatın yarısına kadar konaklama bulabilirsiniz. Bu da 350 ile 1.000 Malezya Ringgiti gibi bir bütçeye sahip olmanızı gerektirir.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi okulları, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
Malezya’da ulaşım nasıl?
Malezya’da yaşam, Singapur ya da Çin gibi diğer Asya ülkelerine göre çok daha uygundur. Ancak bazen ülkede ulaşım ya da yemek gibi konular biraz zorlayıcı olabilir. Eğer Malezya’da gezinmek ya da üniversitenize ulaşmak istiyorsanız, Selangor ve Kuala Lumpur gibi şehirlerde otobüs, MRT (monoray), LRT adı verilen hafif raylı transit ve KTM yani tren ile dolaşabilirsiniz. Zamanınız ve enerjiniz yoksa motorsiklet ya da araba kiralamak iyi bir fikir olabilir ancak biraz maliyetli olduğunu söylemekte fayda var. Aylık ortalama ulaşım masrafları 80 ile 150 RM arasındadır.
- Tek gidiş bilet: 1-3 RM
- Aylık bilet: 80-120 RM
- Kampüste otobüs servisi: 60 RM / dönemlik
- Şehir dışı KTM bileti: 3 RM
Malezya’da gıda ücretleri için ne kadar bütçe ayırmalı?
Malezya, seyyar satıcı tarzı yemeklerden birinci sınıf yemeklere kadar hem bütçenize hem de damak tadınıza uygun yiyecekler bulabileceğiniz eşsiz bir ülkedir. Malezya'da yaşamak, harika yemek seçeneklerinin asla tükenmeyeceği anlamına gelir. Zira günün her saatinde uygun fiyatlı ve lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. Gıda maliyeti, satın aldığınız yiyecek türüne ve yemek yemeyi seçtiğiniz mekana bağlı olarak değişirken McDonald's gibi fast food zincirlerinde yemenin yerel yiyecek tezgahlarından çok daha pahalı olacağını da belirtelim. Sağlıklı bir yemek arıyorsanız ve pişirebileceğiniz bir mutfağa sahipseniz, taze sebze ve meyve satılan yerel pazarlardan alışveriş yapmanızı öneririz. Kesinlikle çok daha ucuza gelecektir.
- Pahalı olmayan bir restoranda yemek: 10 RM (yaklaşık 2.50$)
- Cappuccino: 10.86 RM
- Kola: 2.54 RM
- 1 litre süt: 6.78 RM
- 12’li yumurta: 6.05 RM
- 1 kilo muz: 5.20 RM
- 1 kilo patates: 3.38 RM
- 1 kilo tavuk fileto: 16.86 RM
Yurtdışında eğitim almak istediğiniz üniversiteler, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorun!
Okurken Malezya’da çalışmak mümkün mü?
Malezya’da yaşam ücretleri ya da Malezya eğitim giderlerinizi karşılamak için ülkede okurken yarı zamanlı olarak çalışabilirsiniz. Hükümet, öğrencilerin Malezya’da yaşamak ve boş zamanlarını değerlendirerek ekstra harçlık kazanmalarını sağlayacak bir dizi kolaylık sağlıyor. Ancak bu düşünebileceğiniz gibi bir kolaylık değil! Zira okurken Malezya’da çalışmak isteyen uluslararası öğrencilerin bayram tatili, yarıyıl tatili veya 7 günden fazla tatillerde haftada en fazla 20 saat yarı zamanlı çalışmasına izin verilir. Üstelik yurtdışından gelen öğrencilerin masör, kasiyer, müzisyen, şarkıcı gibi işleri Malezya’da çalışmak için yapmasına asla izin verilmez.
Eğitiminizi tamamladıktan sonra ise Malezya çalışma vizesi için kendi başınıza başvurmanıza gerek yoktur. Malezya’da iş bulduysanız, işvereniniz sizin adınıza başvuruda bulunacaktır. Malezya'nın artan nüfusu, bu heyecan verici ve hareketli ortamda yaşama ve çalışma fırsatlarından etkilenen çok sayıda göçmen, hızla gelişen Malezya başkenti Kuala Lumpur da dahil olmak üzere, yüksek oranda göçmen işçiye sahip bir dizi büyük şehire geliyor. Malezya'da Kariyer Yapmak İçin 7 Neden rehberimize hemen göz atın.