Temel bilgiler
İsveç: Kariyer

İsveç'te Mezuniyetten Sonra Kariyer Rehberi

İsveç'te Mezuniyetten Sonra Kariyer Rehberi

İskandinavya yarımadasında yer alan ve günümüzde Avrupa Birliğinin üçüncü en büyük ülkesi konumunda olan İsveç; yüksek yaşam standartları, gelişmiş ekonomisi, bilim ve teknoloji alanındaki yenilikçi fikirleri ve Ar-Ge yatırımları ile dikkat çekerken ülkedeki IKEA, Ericsson, Volvo, Spotify gibi şirketlerin varlığı uluslararası öğrenciler için kariyer fırsatları ile doludur. Müzik alanında ABBA, Roxette gibi gruplar; film endüstrisinde Ingrid Bergman, Greta Garbo, Stellan Skarsgard gibi oyuncular; moda sektöründe H&M, Odd Molly, Filippa K. gibi markalar ile dünyaca ünlü tanınırlılığa sahip olan İsveç, her yıl hem öğrenim görmeye hem de çalışmaya gelen öğrenciler ve yeni mezunlar için hayallerini gerçekleştirebilecekleri nadir ülkeler arasında yer alır. Gelin İsveç’te kariyer yapabileceğiniz alanlara ve çalışma koşullarına birlikte göz atalım.

 

İsveç’te İş Piyasası

 

Hayatın her alanında özgür ve yaratıcı düşünmeyi teşvik eden ve bunu özellikle eğitim ve iş yaşamına empoze eden İsveç bugün, dünyanın altıncı en rekabetçi ekonomisi, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde en düşük ulusal borç seviyesi, %8.6’lık işsizlik oranı ve kişi başına düşen yüksek milli gelir seviyesi ile dikkat çeker. İhracat odaklı ekonomisinin temel taşlarını telekomünikasyon, kereste, hidroelektrik, demir-çelik ve teknoloji oluştururken;

 

  • AstraZeneca-İlaç
  • Volvo-Otomotiv
  • IKEA-Mobilya
  • Ericsson-Telekomünikasyon
  • Tetra Pak-Ambalajlama
  • Electrolux-Elektronik Cihazlar
  • H&M-Giyim sektöründe dünya çapında öncü şirketler arasında yer alır.

 

İsveç’te iş imkanları arayan öğrenciler için ülkede çalışabileceğiniz çok sayıda uluslararası şirket bulunur. Ülke nüfusunun ve sanayinin geliştiği Stockholm, Göteborg, Uppsala gibi şehirler pahalı yaşam standartları ile dikkat çekerken maaşların yüksek olması İsveç’te yaşam düşüncesi olanlar için oldukça caziptir. 

 

Hangi Alanlarda İş Bulabilirim?

 

Günümüzde İsveç; özellikle modern üniversiteleri, gelişmiş laboratuvarları, araştırma merkezleri ve kariyer imkanları ile dikkat çekerken, ülkedeki başlıca çalışabileceğiniz alanlar içerisinde; mühendislik, tasarım, bilgisayar bilimi, kimya, farmakoloji ve işletme yer alır. Yaratıcılığın, sıradışı fikirlerin ve yenilikçi buluşların son derece önemli olduğu ülke bugün 35 binin üzerinde patente sahip icatları ile göz doldurur. İlk olarak 1742’de İsveçli fizikçi Anders Celsius’un, ısı ölçüm sitemi olan celsius yani bilinen adıyla santigratı bulmasıyla başlayan inovasyon çalışmaları daha sonrasında beraberinde Alfred Nobel’in dinamiti bulması, 1994 yılında Ericsson firmasının kısa mesafe radyo frekansı olarak bilinen Bluetooth teknolojisini geliştirmesi, dijital dünya ve internetle beraber Spotify müzik veri akışı programının icadı ve Minecraft adı verilen üç boyutlu oyunun gelişimi İsveç’e, uluslararası platformlarda tanınırlık ve Microsoft, Facebook gibi teknoloji devleri ile iş ortaklığı kurmasına olanak sağlamıştır. 

 

Mezuniyetten Sonra Çalışma ve Kalma Koşulları

 

Öğrenciler için İsveç’te çalışma koşulları oldukça rahattır. Zira ülkede bir üniversiteye başvurduysanız yasal herhangi bir saat sınırlaması olmadan çalışabilirsiniz. Aynı zamanda mezuniyetten sonra da 6 ay süresince iş bulmak amacıyla oturma izninizi uzatabilirsiniz. Bunun için öncelikle maddi ihtiyaçlarınızı bu süre boyunca kendiniz finanse edebilmeli ve ülkede 30 kredilik bir eğitim dönemini tamamlamış olmanız beklenir. Çalışma izni için başvurularınızı İsveç hükümetinin resmi sitesinden online olarak yapabilirsiniz. Eğer AB üyesi ülke vatandaşı iseniz, hem eğitim hem de çalışmak için herhangi bir vize ya da izne ihtiyacınız yoktur ve oturma izni almanızda  gerekmez. İsveç’te Avrupa Birliği üyesi olmayanların çalışma izni almak için aşağıdaki gereklilikleri yerine getirmeleri beklenir;

 

  • İşverenden alacağınız teklif mektubu.
  • Geçerli pasaport.
  • İşverenin sağlık ve iş sigorta gerekliliklerini karşılayacak olması.
  • Size önerilen maaşın, vergiler düşüldükten sonra aylık olarak en az 13,000 İsveç Kronu olması. 

 

Nasıl Bir İş Bulabilirim?

 

IKEA, Spotify, Volvo, Electrolux gibi uluslararası firmaların varlığı İsveç’te kariyer şansı arayan yeni mezun öğrenciler için çok sayıda istihdam olanağı sunarken beraberinde rekabetçi bir ortamıda getirir. Son yıllarda özellikle ülkenin toplam üretim ve ihracatının %50’sini karşılayan mühendisliğin yanı sıra yazılım geliştirme ve mimarlık gibi meslek kolları rağbet görürken hükümet; teknoloji, iklim değişikliği araştırmaları, tıp ve biyoteknoloji alanlarında Ar-Ge çalışmalarına oldukça büyük paylar ayırmaktadır. 

 

İsveç’te yaşam ve çalışma gibi bir düşünceniz varsa ve İsveçce bilmiyorsanız eğer, ülkede özellikle Stockholm ve Göteborg gibi şehirlerde İngilizce dil bilginiz iş bulmanıza yeterli olacaktır. Zira İsveç’teki çok uluslu şirketlerin çoğu için çalışma ortamında resmi dil İngilizcedir. İsveç’te iş imkanları arıyorsanız aşağıdaki siteler size yardımcı olacaktır;

 

  • Profesyonel iş ağınızı LinkedIn’e üye olarak geliştirebilirsiniz. 
  • Tasarım alanında işler arıyorsanız Behance sizin için doğru adrestir. Aynı zamanda bu alanlarda yaratıcı fikirlere sahip çoğu öğrencinin kendine ait bir blogu ya da sitesinin bulunması kaçınılmazdır. 
  • Academic Search, The Local, Jobbsafari gibi siteler İngilizce iş arama imkanı sunarken Career Builder, Jobb Blocket, Metrojobb gibi sitelerde İsveççe hizmet verir. 
  • Aynı zamanda Avrupa genelinde iş arama imkanı sunan EURES’e kayıt olabilirsiniz.  
  • Belirli bir şirkette çalışmayı düşünüyorsanız firmanın web sitesi üzerinden direk olarak CV’nizi gönderebilirsiniz. Zira bugün çoğu şirket mevcut iş pozisyonları hakkında siteleri üzerinden bilgi sunmaktadır. 

 

Üniversitem Yardımcı Olur Mu?

 

Öğrenciler için İsveç’te kariyer imkanı sağlayan çok sayıda üniversite bulunurken, her üniversitenin uluslararası öğrencilerine sunduğu danışmanlık servisleri bulunur. Bu sayede okulunuzdan mezun olmadan önce CV hazırlama, iş görüşmeleri, mevcut işler ve izlemeniz gereken adımlar konusunda kariyer destek hizmetleri alabilirsiniz. Aynı zamanda çok uluslu şirketler, büyük ulusal bankalar, kamu ve özel sektör işverenleri bünyelerine yaratıcı ve özgün fikirlere sahip çalışanlar için sık sık istihdam fuarlarına ve kariyer günlerine katılırlar. Eğer İsveç’te iş imkanları arıyorsanız, özellikle Göteborg’da yer alan CHARM, Stockholm Ekonomi Okulu'nda Handelsdagarna ve Stockholm’da yapılan kariyer günlerini kaçırmamanızı öneririz. 

 

Ayrıca bakınız:

7 Adımda İsveç’te Yüksek Öğrenim 

İsveç’te Eğitim Sonrası Vize Seçenekleri

İsveç’te Kariyer Yapmanız İçin 7 Neden

Bölüm ara

İsveç
Mesleki