İnsan bilimi olarak tanımlanan antropoloji; hümanizm, biyoloji ve sosyal bilimlerin bir karışımı olarak nitelendirilebilir. Bu bilim sömürgeciliğin arttığı yıllarda Avrupalılar ve Afrikalılar arasındaki farkların incelendiği sırada popüler bir hale geldi. Antropoloji 4 alt kategoriye ayrılmıştır: kültür antropolojisi, arkeoloji, dil antropolojisi ve biyolojik antropoloji.
Bugün kimi bölümler bütün bu kategorileri incelerken kimileri de bu kategorilerden biri için özelleştirilmiştir. İster kısa bir eğitim dönemi ister yüksek öğrenim hedefliyor olun, antropoloji geçmiş ve günümüzden farklı kültürler hakkında derin bilgiler ve bakış açıları edinmenizi sağlayacak.
Bu bölümden mezun olanlara pek çok kariyer yolu sunulmaktadır. Kimisi mezun olup yüksek lisans eğitimine devam ederken kimileri de sivil servisten müze yönetimine kadar pek çok kar gütmeyen kuruluşta çalışabiliyor.
Özel antropoloji bilgilerine sahip insanlar ise bakıcılık ya da sosyal hizmet gibi mesleklerin yanında Red Cross ve Oxfam gibi bağımsız kuruluşlarda çalışabiliyorlar.
Antropoloji bölümünün bir gerekliliği olarak öğrenciler çok farklı kültürleri ve davranış biçimlerini öğrenecekler. Antropoloji mezunları, iş verenler tarafından büyük bir avantaj olarak görülen “insanları anlama” özelliğine sahip oluyorlar. Reklamcılık ve pazarlama gibi bölümler de iyi dereceye, deneyime ve çalışma ahlakına sahip mezunlar için oldukça cazip.
Akademik anlamda özellikle yeteneği olan öğrenciler için eğitimlerine devam edip üniversitelerde öğretim üyesi olma seçeneği de var. Yıllık 18,125 euro maaşıyla antropoloji bölümü pek çok sektörde kullanılabilen avantajlara sahip.
Antropoloji bilimi, insan olmanın ne demek olduğunu irdeleyip kültürleri ve toplumların inanç yapılarını ve gelenek-göreneklerini inceler. Sosyoloji ve felsefenin yanında bilim ağırlıklı içeriği ile antropoloji disiplinlerarası bir bölümdür.
Üniversitelerin çoğunda giriş şartları belli bir minimum değerin üzerinde olsa da, çalışmak istediğiniz yere ve seviyeye göre değişiklik gösterebiliyor. Pek çok lisans programında öğrencilerin minimum 3A- seviyesinde olması, yüksek öğrenim görmek isteyenlerin ilgilendikleri alanda uzmanlık diploması almaları gerekiyor.
Geniş konu yelpazesiyle birlikte öğrencilerin kaydettiği ilerlemenin gözlemlenmesinin pek çok yolu var. Çoğunlukla öğrencilerin başarısı yazılı ödevler, essayler ve sınavlarla test edilecektir, yine de yer yer öğrencilerin daha pratik çalışmalarda yer alması da gerekmektedir.
Ana dili İngilizce olmayanların IELTS sınavına girip en az 6,0 puan almaları lazım.
Eğitiminize devam edeceğiniz yerin belirlerken en önemli faktör gireceğiniz üniversitenin prestiji ve tabi kendi ilgi ve yetenekleriniz. Notları yüksek olanların gelecekte iş bulabilecekleri yerlerle bağlantısı olan ve konuları daha derinlemesine öğreten üniversitelere başvurmalarında fayda var. Oxford, Cambridge, London School of Economics ve St Andrews bu bölüm için konuşursak İngiltere’nin en iyi okulları.
Bu tabi eğitim ücretlerini de önemli bir şekilde etkileyecek ancak hemen moral bozmayın. Araştırıp bulabileceğiniz pek çok burs imkanı var.
Tabi ki gideceğiniz yeri seçerken öğrenim hayatınız boyunca sizi mutlu edecek bir yer seçmenizde fayda var, özellikle evinizden uzağa gidecekseniz. Öğrenciyken zamanınızı en iyi şekilde kullanmanız çok önemli, özellikle de çalışmaya ayıracağınız zamanı ayarlarken. Sosyal anlamda dışa dönük biri misiniz yoksa daha küçük bir çevrede mi yaşamak isterseniz. Cevap ne olursa olsun kişisel özellikleriniz üniversitenize karar vermenizde dikkate alınması gereken bir şey.
Pek çok eğitim kuruluşu, civardaki iş yerleriyle bağlantılar oluşturarak hem öğrencilere gelecekte iş garantisi hem de iş hayatına atılmadan önce deneyim kazanma şansı yaratmış durumda. Bir üniversiteye başvurmadan önce antropolojiden mezun olduktan sonra ileride ne yapmak istediğinize karar vermiş olmanız lazım. Derslere çalışırken bir taraftan iş deneyimi kazanabilecek misiniz? Üniversite ilgi alanlarınıza özel seçmeli dersler sunuyor mu? Bu sizin notlarınıza ve kariyerinize katkı sağlayacak mı?