Sanat yönetimcileri tiyatro, galeri gibi kültürel organizasyonlarda çalışır, pazarlama işini üstlenir, kaynak dağıtımı, fon güvencesi ve etkinliklerin gerçekleşme tarihleri ile ilgilenir.
İngiltere, Amerika ve Avusturalya’da sanat organizasyonları ve sanat yönetim bölüm dersleri veren üniversiteler bulunmaktadır. Sanat endüstrisi hem kültürel hem de ekonomik öneme sahip, bu anlamda sanat yönetimine yönelik becerileri olanlar için oldukça ilginç ve çok çeşitli kariyer seçenekleri mevcut.
İngiltere’de stajyerlerin ya da işe başlayanların büyük çoğunluğu için ortalama maaş yılda 15.000-18.000 euro olup ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir. Pek çok öğrenci mezun olduktan sonra kazanç sağlayabilecekleri sanat sektörü kapsamında çalışmayı amaçlarlar. İlk başta alınan maaş İngiltere standartlarına göre az gelse de, ileride danışmanlık ve üst düzey yöneticilik yapanların maaşları büyük bir yükseliş gösteriyor.
Yine de, sanat yönetimi eğitimi almış kişiler sanat sektörü dışında pek çok kariyer alanında ilerlemek isteyebilirler. Pek çok mezun, etkinlik organize eden firmalarda organizasyon işlerini üslenen pozisyonları ilgi çekici buluyor.
Aynı şekilde, sanat yönetimi eğitiminin bir parçası olarak öğrenciler başka mesleklere de uygulanabilecek bilgiler öğreniyorlar. Güçlü analiz ve araştırma becerileri, mezun olan öğrencileri medya sektörünce araştırmacı, yapım asistanı gibi pozisyonlara; işletme becerileri ise öğrenciyi pazarlama, hayır kurumlarında para toplama gibi mesleklere uygun hale getiriyor.
Bu bölümde lisans ya da yüksek lisans eğitimi görmek isteyen öğrenciler için pek çok sanat dersi mevcuttur. Lisans öğrencilerinin büyük çoğunluğu için eğitim 3 yıl sürecek ve öğrencilerin sanat ve işletme ile ilgili alanlarda en az 3 A-seviyesine sahip olması beklenmektedir.
Bunun yanında daha önce onur derecesi olan ya da 2:1 yeterlilik derecesi olan öğrenciler için yüksek lisans programları bulunmaktadır. Bir yüksek lisans programı minimum 1 yıl sürmektedir ancak bu yeterlilik derecesine de bağlıdır.
Ana dili İngilizce olmayanlar için ekstra bir giriş şartı vardır. Başvuranların İELTS sınavına girip minimum 6.0-6.5 puan almaları gerekir.
Gideceğiniz yere karar verirken notlarınız ve eğitim ücreti dikkate alınması gereken unsurlar arasında yer alıyor. Prestij sahibi pek çok grup 3 A- seviye /2:1 seviyesi yeterlilik derecesi aramaktadır. Eğer bu kriterlere uyduğunuzu düşünmüyorsanız bu bölümün sizin için uygun olup olmadığını bir daha gözden geçirin. Yine de bazı kriterlerde esneklik olabiliyor. Örneğin, yüksek lisans için giriş şartı minimum 2:1 derecesi olsa da eğer başvuranın önceden bölümle ilgili iş deneyimi olmuşsa üniversite öğrenciye tolerans gösterebilir. Bu durumda siz de bir yıl bekleyip iş deneyiminizi arttırabilirsiniz.
Ücretleri ödemek sizin için zor olacaksa burs ve kredi olanaklarını araştırabilirsiniz.
Eğitiminizi alacağınız üniversiteyi seçerken üniversitenin bulunduğu yerin özelliklerini de dikkate almalısınız. Ders dışı aktiviteleriniz mezun olduktan sonraki iş bulabilme olasılığınızı etkileyecek; çünkü çok kısıtlı iş alanları için rekabet eden çok sayıda öğrenci var. Yapılacak en ideal şey, sanat etkinlikleriyle ünlü Londra, Leeds, Edinburgh gibi şehirlerin merkezlerine kurulmuş olan üniversitelere başvurmak. Bu sadece iş çevrenizi genişletip deneyim kazanmanıza değil, sizinle benzer ilgi alanları olan insanlarla tanışmanıza katkı sağlayacak.
Aynı şekilde, üniversitenizin sanat sektörü ile dış bağlantılarını da kontrol etmelisiniz, özellikle sanat yöneticilerine iş veren şirketler ile olan bağlantıları. Pek çok üniversite, bulunduğu bölgedeki bu tarz şirketlerle bağlantı kurarak öğrencilere iş olanağı sağlar. Öğrencilerin eğitimleri sırasında iş deneyimi kazanmaları gelecekte kariyerlerinin gelişme göstermesi açısından önemli