İnsan yaratıcılığının bir göstergesi olarak tanımlanan, özellikle de görsel alanda, sanat tarihte yazıdan ve bilimden çok önceden var olmuştur. Sanat, düşünce ve davranışları birbirine bağlayan bir alandır. Yazı bulunmadan önce bile mağaralarda yaşayan insanlar duvarlara çizdikleri resimlerle kendilerini ifade ediyorlardı. Bugün bile sanat, dünya çapında her insanın ortak bir iletişim ağı kurabilmesinin tek yolu olarak görülmektedir.
Üniversitede bir bölüm olarak sanat oldukça büyüleyicidir ve güzel sanatlardan kendi çalışmalarınızı yapmaya kadar geniş ders içeriklerinin mevcut olduğu bir bölümdür.
Estetiğin ilkeleri ilginizi çekiyorsa ve yaratıcı iseniz sanat bölümü tam size göre olabilir!
Öğrencinin sadece yaratıcı becerileri olması değil sanatın tarihi ve sosyal içeriklerle yorumlanmasına karşı ilgili olması da önemlidir. Derslerin çoğu için kendi çalışmalarınızı yapmanın yanında tarih öncesi devirlerden sürrealist döneme kadar sanat tarihini ve bu tarihin ardındaki pek çok konsepti de öğrenmeniz gerekiyor. Bu nedenle öğrencinin tarihe de ilgi duyması gerekir.
Sanat bölümü teoriden çok pratiğe dayalı, bu nedenle derslere gitmeniz gerekmesine rağmen çalışmalarınızın çoğunu ders dışı saatlerde yapacaksınız. Derslerin sonunda o güne kadar edindiğiniz becerileri gösterebileceğiniz bir port folyonuz olacak. Çalışmalarınızı en iyi şekilde yapabilmek için motive olmanız ve bağımsız çalışabilmelisiniz.
Sanat diplomaları size belirli bir kariyer yolu çizmez, mezun olanlar öğrendiklerini kendi uzmanlık alanlarına uygulayan sanatçılar olmayı amaçlamıştır.
Ancak, İngiltere’de ortalama yıllık 17,000 euro’dan başlayan maaşları olan part-time işler, serbest meslek, gazetecilik, basın-yayın ve grafik dizayn gibi meslekler öğrencilerin çoğu tarafından tercih ediliyor. Maaş miktarı bölgeye ve şirkete göre değişiklik göstermektedir.
Sanat eğitimi almak isteyenlerin başvuru süreci diğer bölümlerinkinden çok farklıdır. Potansiyel lisans öğrencilerinin A- seviyesinde nitelikleri olması gerekirken, pek çok üniversite başvuran öğrencinin önceden deneyimi olmasını ve sözlü mülakata çalışmalarından oluşan bir port folyo ile gelmesini ister. Ana dilleri İngilizce olmayanların- lisans ya da yüksek lisans- İELTS sınavına girip minimum 6,0 puan almaları gerekmektedir.
Sanat diploması alan ve uzmanlaşmak isteyen öğrenciler için pek çok seçenek mevcuttur. Fotoğrafçılıktan filme, grafik dizaynından güzel sanatlara pek çok ders en az bir yıl sürüp diploma programı toplamda 3-4 yıl sürmektedir. Çalışmalarınızın büyük bir kısmı hazırlayacağınız bir port folyoda yer alacaktır.
Üniversite seçiminde önemli olan unsurlardan biri sanat eğitimi almak istediğiniz bölümün bulunduğu üniversitenin nerede olduğudur. Ders içerikleri belirli bir alana yönelik olmadığı için ders dışı aktivitelerinizin kariyerinizin oluşumunda büyük önemi var. En uygun seçenek; Londra, Leeds ya da Edinburgh gibi kültürel miraslarıyla ünlü büyük şehirlerin ya da küçük şehirlerin merkezinde bir üniversiteye başvurmak. Böylelikle sizinle benzer ilgi alanlarına sahip başka öğrencilerle tanışma şansına erişeceksiniz.
Bir diğer önemli unsur da, size hangi sanat dalının daha çekici geldiğidir. Önünüzdeki üç sene boyunca sanat eğitimi alacaksınız, bu yüzden ilgi duyduğunuz alanlarda eğitim almanız çok önemli. Bazı üniversiteler öğrencilere sanat tarihi üzerine seçmeli dersler sunmaktadır, bu da illüstrasyon alanında çalışmak isteyen öğrencilerin yararına olabilir.
Tabi ki ödemeler ve notlarınız da başvuru sırasında dikkate alınması gereken şeyler. Prestijli üniversitelerin çoğu öğrencilerin en az A- seviyesinde olmalarını, yüksek lisans için 2:1 puanı olmasını ve öğrencinin kapsamlı bir port folyosunun olmasını istiyor. Siz bu şartları yerine getirebiliyor musunuz? Eğer port folyonuzun yeterli olmadığını düşünüyorsanız, bu sene başvuru yapmak zorunda değilsiniz. Bir sene daha bekleyerek port folyonuzu geliştirip başvurabilirsiniz.
Maddi sıkıntı yaşamaktan korkuyorsanız, burs olanaklarını araştırabilirsiniz.