Biyomedikal mühendisliği, mühendisliğini ileri seviye tıp ve biyolojiye uyarlanması olarak tanımlanabilir. Genellikle biyomedikal mühendisler hastalıkların teşhis, görüntüleme ve tedavi süreçlerinin yürütülmesinden sorumludur.
Biyomedikal mühendisliği yeni bir oluşum olmasa da başlı başına bir akademik branş haline gelmesi son yıllarda mümkün olmuştur. Bölüm dersleri biyonik uzuv ve implantasyonlardan ilaç mühendisliğine kadar çeşitli konuları içerir.
Biyomedikal mühendisliği alanında öne çıkan üniversiteler öğrencilerden yüksek notlar bekler. Çoğu üniversite öğrencilerin fen ve matematik derslerinde aldığı A-derecelerine bakar, çünkü matematik ve fen bilgileri elektronik mühendisliği eğitiminin temelini oluşturmaktadır.
Düzenli olarak derslere ve sınavlara girmeniz gerektiği için İngilizceniz de çok iyi olmak zorunda. Bunu kanıtlamak için IELTS sınavına girerek 6.5 ve üzeri puan yapmak zorundasınız.
Çoğu üniversitede öğrenciler hem bireysel projeler ile meşgul olurken bir yandan da staj yapmak için teşvik edilirler. Üniversitelerin çoğu mühendislik şirketleri ile iletişime geçip öğrencilerini buralara göndermektedir. Siz de bu deneyimi yaşayıp biyomedikal sektörünü yakından tanıma fırsatını yakalayabilirsiniz.
Yüksek lisans programları 1 ila 3 yıl arası sürmektedir. Bu süre part-time ya da full-time çalışmanıza göre değişebilmektedir. Başvuran öğrencilerin alanlarında 2:1 onur derecesi almış olmaları esastır.
Başvururken dikkate almanız gereken önemli unsurlardan biri de üniversitedeki modül seçenekleri ve derslere giren profesörlerin/akademisyenlerin alanlarındaki uzmanlık ve deneyimleridir. Üniversitelerde verilen çekirdek dersler ortak olsa da her üniversitede farklı modüller verilmektedir. Uzmanlaşmak istediğiniz alanı belirlediyseniz başvurduğunuz üniversitelerin modüllerini ilgilendiğiniz alanları dikkate alarak değerlendirin.
Ayrıca üniversitenin kabul şartlarını ve ücretlerini de kontrol etmelisiniz. Not ortalamanız yeterince yüksek mi? Eğitim ve yaşam için gerekli masrafları karşılayabilecek misiniz? Eğer bu ücretleri karşılayamayacağınızı düşünüyorsanız burslara başvurmayı deneyebilirsiniz.
Akademik tercihlerinizi bir yana bırakırsanız, gideceğiniz üniversitenin bulunduğu yer başlı başına dikkat edilmesi gereken bir faktördür. Farklı kültürler ve yeni insanlar tanımak bir üniversite öğrencisinin hayatının önemli bir parçasıdır, bu anlamda üniversite yıllarınızı en verimli şekilde geçirmeye çalışmalısınız. Kimi öğrenci büyük şehirlerde kampüsü geniş üniversiteleri seçerken kimi öğrenciler ise kasaba gibi bölgeleri tercih etmektedir. Hem akademik hem de sosyal anlamda tatmin olabileceğiniz bir üniversiteye ve çevreye gitmeye özen gösterin.