İdari ve iktisadi bilimler işletme ve yönetim merkezli olup muhasebe, pazarlama, maliye ve e-ticaret gibi akademik branşları da kapsar.
İdari ve iktisadi bilimlere ait bölümler, öğrencileri son yüzyılda iş dünyasında ortaya çıkan zorluklara karşı hazırlar. İş dünyası teknolojik gelişmeler ve ekonomik krizler nedeniyle günden güne değişmektedir. Bölüm derslerinde şirket yönetiminin inceliklerinin yanında dış etkenlerin iş dünyasında satış grafikleri ve tüketici faaliyetleri üzerindeki etkisi de incelenir.
İşletme ilginizi çekiyor mu? Reklam sektöründe çalışmak ya da kendi şirketinizi kurmak istemez miydiniz? Öyleyse idari ve iktisadi bilimler tam size göre.
Başvuracak öğrencilerin çalışkan, zamanı iyi kullanan, azimli bireyler olması şart. Özellikle lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler lisans sırasında ders-dışı işe girip çalışmaları gerektiğini unutmamalılar.
Bölüm dersleri çok çeşitli olup öğrencilerin satıştan maliyeye, yasal düzenlemelerden insan kaynaklarına pek çok konuya ilgi duyması gerekecek.
İdari ve iktisadi bilimler fakültesinden mezun olan öğrenciler için pek çok iş olanağı mevcuttur. Mezunlar proje yönetimi, idari danışmanlık, bankacılık, halkla ilişkiler ve insan kaynakları gibi pek çok departmanda iş bulabilir.
Ayrıca eğitimini devam ettirmek isteyen öğrenciler muhasebe, hukuk ve akademisyenlik gibi alanlarda uzmanlık eğitimi alabilirler.
Mezun olduktan sonra kendi şirketini kuran çok sayıda öğrenci bulunuyor. Eğer başarılı olurlarsa büyük kazanç sağlayabilirler. Yine de bu riskli bir seçenektir. Eğer kendi işinizi kurmak istiyorsanız üniversitede bulunduğunuz süre içinde çevrenizi olabildiğince genişletmeye bakın.
Lisans programlarına başvuracaksanız önceki eğitim döneminizde ekonomi, matematik gibi derslerden en az 3 tane A-derecesi almış olmalısınız. Yüksek lisansa başvuracaksanız hem iş deneyiminiz olmalı hem de ilgili bölüm derslerinde 2:1 onur derecesi almış olmalısınız.
Lisans programları en az 3 yıl sürse de çoğu öğrenci 2 ve 3.seneler arasında iş deneyimi kazanmak amacıyla iş veya staj bulup çalışırlar. Bu da bir sene sürer. Yüksek lisans programları ise en az 1 yıl sürer ve bu süre tam zamanlı ya da yarı zamanlı olarak eğitim görmenize göre değişir.
İngiltere’de okumak istiyorsanız ve ana diliniz İngilizce değilse IELTS sınavına girip an az 6.0-6.5 puan almalısınız.
İşletme bölümleri çok fazla konuyu bir arada işler, ayrıca lisans öğrencileri mezun olmadan önce en az bir işte çalışmalılar. Ayrıca her öğrenciye uygun çok sayıda seçmeli modül de bulunmaktadır.
Üniversitenin kabul şartlarını ve ücretlerini de kontrol etmelisiniz. Not ortalamanız yeterince yüksek mi? Eğitim ve yaşam için gerekli masrafları karşılayabilecek misiniz? Eğer bu ücretleri karşılayamayacağınızı düşünüyorsanız burslara başvurmayı deneyebilirsiniz.
Üniversitelerde her öğrenciye hitap edebilecek modüller bulunuyor. Üniversitelerde verilen çekirdek dersler ortak olsa da her üniversitede farklı modüller verilmektedir. Uzmanlaşmak istediğiniz alanı belirlediyseniz başvurduğunuz üniversitelerin modüllerini ilgilendiğiniz alanları dikkate alarak değerlendirin.
Akademik tercihlerinizi bir yana bırakırsanız, gideceğiniz üniversitenin bulunduğu yer başlı başına dikkat edilmesi gereken bir faktördür. Farklı kültürler ve yeni insanlar tanımak bir üniversite öğrencisinin hayatının önemli bir parçasıdır, bu anlamda üniversite yıllarınızı en verimli şekilde geçirmeye çalışmalısınız. Hem akademik hem de sosyal anlamda tatmin olabileceğiniz bir üniversiteye ve çevreye gitmeye özen gösterin. Kimi öğrenciler daha aktif ve sosyal bir üniversite hayatı için büyük şehirleri tercih ederken kimileri de daha küçük çaplı bir sosyal hayat isteğiyle kasabalardaki üniversiteleri seçer.
Hem prestij sahibi hem de ilgilendiğiniz bölümün iş pazarında uzantıları olan bir üniversite seçmelisiniz. Alanında öncü şirketler belli başlı üniversitelerle iyi ilişkiler kurup bu üniversitelerden mezun olanları bünyesine almaktadır. İnsan kaynaklarında çalışmak istiyorsanız, bankacılık alanında çevre sahibi bir üniversiteye gitmenin size pek bir faydası olmayacaktır.