Kimya mühendisliği, kimya ve fizik gibi temel bilimleri bünyesinde barındıran, hammaddelerin ve kimyasalların işlenip ürünlere çevrilmesini konu alan mühendislik branşıdır. Kimya mühendisliği oldukça yeni bir kavram olup iki kola ayrılır; makinelerin ve sistemlerin tasarlanıp geliştirilmesi ve kimyasal malzeme üretimi.
Kimya ve fiziği seviyor musunuz? Mühendislik ilginizi çekiyor mu? Bu alanda kariyer yapmayı mı planlıyorsunuz? Öyleyse kimya ve malzeme mühendisliği lisans programları tam size göre olabilir.
Ancak, bölüm dersleri öğrencilerin oldukça fazla zamanını almasına rağmen öğrenciler de kalan zamanlarını kritik araştırmalar yapıp, deney raporları yazarak geçirmek zorundalar. Böylece konuları anladıklarını ortaya koyabilirler.
Bilimsel teorilerin yanında öğrenciler mesleki kariyerlerinde kullanabilecekleri pratik bilgileri de edinmelidirler. Bölüm dersleri konuların anlaşılmasında önem teşkil etse de öğrenciler ders dışında da bir şeyler öğrenmeye çalışmalıdırlar.
Bu bölümden mezun olan öğrencilerin büyük çoğunluğu kimya-malzeme mühendisi olarak araştırmalar yürütür, kimyasal malzemeleri dizayn edip günlük hayatta kullanılabilecek şekilde geliştirmeyi amaçlarlar. Bu oldukça kazançlı bir meslektir, İngiltere’de işe yeni başlayan birinin yıllık maaşı 20.000-26.000 euro arasında olmaktadır, tabi bu başka ülkelerde değişebilir.
Kimya mühendisliğinden mezun olan öğrenciler yukarıda belirtilen tarzda bir iş yapmak zorunda değiller. Pek çok mezun, şirketlerde ve fabrikalarda ürün geliştirme alanında üst düzey yönetici gibi pozisyonlarda iş bulabilmektedirler, özellikle de ürün hakkında spesifik bilgi ve deneyime sahiplerse.
Aynı şekilde mezun olan öğrenciler aldıkları yeterlilik derecesine uygun başka mesleklerde çalışabilirler. Hukuk, gazetecilik, öğretmenlik gibi alanlarda yüksek lisans yapabilmektedirler.
Prestij sahibi üniversitelerin kimya mühendisliği bölümü öğrencilerden yüksek not ortalamaları istemektedir. Çoğu üniversite öğrencilerin fen ve matematik odaklı derslerde en az A- almış olmalarını bekler. Bunun dışında üniversite öncesi hayatınızda Kimya mühendisliği alanında akademik başarılar kazanmanız da başvuru sürecinde bir avantajdır.
Çoğu mühendislik bölümü öğrencilerini bağımsız olarak yaptıkları projelerin yanında üniversite tarafından gönderildikleri stajlardaki başarılarına bakarak değerlendirir. Pek çok üniversite, şirketlerle bağlantı kurup size staj ayarlama yetkisine sahiptir.
Lisans mezunu olup kimya mühendisliği alanında akademik deneyim kazanmış öğrenciler yüksek lisans için de başvuru yapabilirler. Yüksek lisans programlarının uzunluğu derslerin seviyesine bağlı olarak değişse de çoğu üniversitede bir yıldır.
Ana diliniz İngilizce değilse İELTS sınavına girip minimum 6.0-6.5 puan almalısınız.
Başvurularınızı belirlerken dikkat etmeniz gereken iki önemli konu eğitim ücreti ve başvuru şartlarıdır. Çoğu üniversite A- ya da 2.1 (yüksek lisans) yeterlilik derecelerini kabul etmektedir. İlk başta bu şartlara uyup uymadığınızı kontrol edin. Lisans eğitiminin 4 yıl süreceği düşünülürse bütçenizi de ayarlamalısınız. Eğitim ücretini ödeyip, diğer masrafları da hesaba katarak geçiminizi sağlayabilir misiniz? Eğitiminize devam etmek için part-time işte çalışabilecek misiniz ya da burs olanaklarından faydalanabiliyor musunuz?
Mühendislik sektöründe iş bulmak için kıyasıya bir rekabet sürerken, gideceğiniz üniversitenin prestijinin iş bulma şansınızı önemli derece etkileyeceğini unutmayın. Gideceğiniz üniversite kimya mühendisliği sektöründe çalışan şirketlerle güçlü bağlantılara sahip olmalıdır. Bu sizin ileride iş bulma olasılığınızı arttıracaktır.
Tüm bu bilgileri okuduktan sonra unutmamanız gereken bir diğer önemli nokta da kendi mutluluğunuzdur. Gideceğiniz üniversite sizi hem akademik hem de sosyal yönleriyle mutlu etmelidir, özellikle de yaşadığınız yerden uzağa gidiyorsanız. Gideceğiniz yerde üniversite hayatınızın her saniyesini değerlendirebilmelisiniz. Bu açıdan üniversitenizin bulunduğu çevrenin sosyal ve kültürel hayatı üniversite yaşamınızı yakından etkileyecektir.