Maddenin yapısının ve diğer maddelerle girdiği reaksiyonların incelendiği branş olarak tanımlanan kimya, dünya üzerindeki doğal olayları anlamada büyük önem taşıyor. İlk kimyagerler Arap dünyasında dokuzuncu yüzyılda faaliyet göstermişlerdir. Ancak, kimyanın insanlar tarafından ilk kullanımı mağaralarda ateşin ve yüksek ısının bir maddeyi başka bir maddeye değiştirebildiği keşfettiği yıllara denk gelir.
Günümüzde kimya pek çok branşa ayrılsa da günlük hayatımızda kullandığımız ürünler ve karşılaştığımız olaylar kimyanın temel prensiplerine dayanmaktadır. İlaç yapımı ve tıptaki uygulamalardan kozmetik ve tekstile; kimya pek çok alanda kullanılabilen bir bilimdir.
Kimya okumayı düşünüyorsanız kimyaya ilginiz ve yatkınlığınız olması gerektiği aşikar. Eğer doğadaki kimyasal olaylara ve bilimsel teorilere karşı ilgiliyseniz, kimya bölümünde büyük ihtimalle istediğinizi alacaksınız.
Kuşkusuz, kimya lisans programlarında eğitim görmek için öncelikle kimya ve ilgili konularda yeterli bilgi ve deneyiminiz olmalı. Sonuçta, üniversitedeki bilgiler önceden öğrendiğiniz bilgilerin üzerine eklenecek. Bu nedenle kimya konularını iyice anlamış olmalısınız.
Final sınavlarınıza çalışırken pek çok farklı kimya konusu ve seçmeli alan dersi konusu görmüş olacaksınız, bu konulardan bazıları ilginizi diğerlerine göre daha çok çekebilir. Kimya bölümünde uzmanlaşmak istediğiniz özel bir alan olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var, çünkü kimyanın çok çeşitli uzmanlık alanı bulunuyor.
Kimyanın geniş konu yelpazesi göz önüne alındığında kimya bölümünden başarıyla mezun olanların pek çok iş olanağı bulunmaktadır. Mezun olmuş bir kimyacının işe başladığında alacağı maaş yıllık 18.917 eurodur. Bu miktar ülkeden ülkeye değişmektedir. Pek çok mezun ise kariyerine yüksek lisans yaparak devam etmeyi seçmektedir.
Yüksek lisansa devam etmeyen öğrenciler ise araştırma görevlisi olarak çalışıp üniversitede öğrendikleri bilgileri seçtikleri alanlarda kullanabilirler.
Bazı kimya öğrencileri bilgi ve deneyimlerini kullanabilecekleri gazetecilik, işletme ve hukuk gibi alanlarda uzmanlaşırken kimisi de çeşitli ülkelere seyahat ederek doğal kaynakları koruma projelerinde çalışmaktadır.
Kimya mezunu bir öğrencinin işe başladığında yıllık maaşı bazı mesleklere göre ortalamanın altında olsa da, bu durum iş dünyasındaki rekabeti azaltmıyor. Bunun nedeni kimyanın oldukça geniş bir konu olması ve çeşitli uzmanlık alanlarının, kariyer seçeneklerinin bulunmasıdır.
Kimya bölümünün lisans programları çoğunlukla 3 yıl sürse de prestijli üniversiteler öğrencilerini ikinci seneden sonra 1 yıl boyunca iş deneyimi kazanmaları için staja yollayabiliyorlar. Eğer üniversitenizde bu olanak varsa mutlaka kullanın. Böylece hem kimya alanında bilgi ve becerileriniz artacak hem de ileride iş bulma olanağınız ciddi miktarda artacaktır.
Her üniversitenin kabul için öğrencilerden istediği not ortalaması farklıdır ancak genelde üniversiteler öğrencilerin kimya ve matematik derslerinden A-dereceleri almış olmalarını ve İngilizcelerinin iyi olmasını bekler. Eğer İngilizce ana diliniz değilse İELTS sınavına girmeniz ve minimum 6.0 ya da 6.5 almanız gerekecektir.
Kimya alanında eğitim veren çok fazla üniversite olması nedeniyle doğru üniversiteyi seçmek sizin için zorlayıcı olabilir. Bu nedenle ilk başta seçeneklerinizi aza indirgemeli, ileride uzmanlaşmak istediğiniz alana yönelik tercihler yapmalısınız. Modüllere ve seçmeli alan derslerine göz atmayı da unutmayın.
Başvuru sürecinde akademik başarılarınız ve becerilerinizi göz önüne alarak gerçekçi olmalısınız. Her üniversitenin kabul şartları farklıdır. St Andrews ve Cambridge gibi üniversiteler öğrencinin derslerinin çoğundan harf notu olarak A almış olmasını bekler (A-derecesine göre). Diğer üniversitelerin kriterleri bu kadar zorlayıcı olmayabilir. Yüksek lisans yapacak öğrencilerin de minimum 2.1 not ortalamaları olması gerekir.
Gideceğiniz üniversitenin mezunlarının şu anki konumlarını ve üniversitenin kimya sektörü ile kurduğu bağlantıları da incelemeniz gerekir. Büyük şirketler genelde saygın üniversitelerle iyi ilişkiler kurmuş olduklarından iş başvurularında bu üniversitelerden gelen öğrencilere öncelik tanıyacaklardır.
Üniversite seçerken kendi karakter özelliklerinizi de dikkate almalısınız. Örneğin, daha ufak ve kırsal bir bölgede üniversiteye gitmek ister miydiniz? Sosyalleşmeyi ve sürekli bir koşuşturmaca içinde olacağınız yoğun bir hayatı tercih ediyorsanız şehir merkezlerindeki büyük üniversiteler sizin için daha uygun bir seçenek olabilir.
Bütçenizi ayarlayıp eğitim ve konaklama ücretlerini de hesaplamanız gerekmektedir. Eğer maddi anlamda zorluk çekeceğinize inanıyorsanız burs olanaklarını inceleyip başvurabilirsiniz.