Moda, giyim tarzlarını ve trendleri inceleyen branştır. Eski zamanlardan bu yana insan topluluklarını kültürel ve sosyal hayatları kıyafetlerine yansımıştır. Günümüzde moda özellikle Paris, Londra, Milan, New York gibi şehirlerde hızla değişmekte ve her gün yeni bir giyim trendi ortaya çıkmaktadır.
Günümüzde moda sektörü kıyafetlerin seri bir şekilde üretilip standart fiyatlara satılmasıyla daha da gelişmiştir. Moda alanında çalışmak için bu alanda yeterlilik derecesi almak şarttır.
Moda, İngiltere’nin en gelişmiş sektörlerinden biri olup, 2011 yılında bu alanda 21 milyar pound gibi bir hasılat yaptığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle moda sektöründe lisans ve yüksek lisans diploması alan deneyimli kişiler için geniş çalışma olanakları bulunmaktadır.
Öğrencilerin çoğu mezun olduktan sonra ya kendi tasarımlarını yaratır ya da bilinen markaların bünyesi altında tasarım yaparlar. İşe başlayanlar için yıllık maaş ortalama 14.000-22.000 pound arasında değişmektedir.
Moda alanında diploma almış mezunlar için başka iş olanakları da bulunuyor. Bunlara örnek olarak moda dergileri ve bloglarında yazarlık, pazarlama, satış gibi meslekler örnek olarak verilebilir.
Moda bölümü, başvuru sırasında diğer bölümlere göre biraz daha özen göstermeyi gerektirir, tabi gitmek istediğiniz üniversiteye göre farklılık gösterecektir.
Lisans başvurularında öğrencilerin sadece A-derecelerinin sayısına değil önceki akademik deneyimlerine de bakılır. Çoğu üniversite, bu aşamadan sonra öğrencileri sözlü mülakatlara çağırıp onların kendi çalışmalarını içeren port folyolarını incelemek ister.
Yüksek lisans başvuruları da aynı şekilde gerçekleşir. Üniversiteler moda ve ilgili alanlarda 2:1 onur derecesi almış öğrencilere daha sıcak bakar. Ayrıca adayların yeteneklerini inceleyebilmek için tasarımlarını ve sektördeki iş deneyimlerini dikkate alırlar.
Lisans programları en az üç sene sürer ve mezun olan öğrenciler BA onur derecesine sahip olurlar. Yüksek lisans programları arasından MA 1 yıl, PhD ise 3 yıl sürer. Eğer yarı zamanlı eğitim görmek isterseniz bu süreler uzayacaktır.
Ana dili İngilizce olmayan öğrencilerin ayrıca IELTS sınavına girmeleri ve en az 6.0 puan ile bu sınavı geçmeleri gerekmektedir.
Moda okumak için üniversite seçerken kendinize sormanız gereken önemli sorulardan biri ileride uzmanlaşmak istediğiniz alanın hangisi olduğudur. Eğitiminiz en az 1 (lisans için en az 3) yıl sürecek, o yüzden bu süre boyunca alacağınız modüller sizin ilgi alanlarınıza uygun olmalı. Moda tarihçesi, yazarlık, tasarım ve çizim gibi pek çok uzmanlık alanından birini seçip eğitiminizi daha da ileri bir seviyeye taşıyabilirsiniz.
Moda gibi bir bölüm için gideceğiniz üniversitenin sizi mutlu etmesinin yanında iş pazarına da yakın bir noktada olması gerekir. Gideceğiniz üniversitenin bulunduğu yer itibariyle moda sektörünü yakından tanımanıza olanak tanıması lazım. Mümkünse; kültür, sanat ve moda alanında aktif şehirlerde bulunan üniversiteleri tercih edin. Böylece zamanı geldiğinde iş bulmakta zorluk çekmeyeceksiniz.
Şüphesiz; ücretler ve üniversitenin kabul şartları dikkate alınması gereken konular. London College of Fashion gibi üniversiteler başvuran öğrencilerin yüksek not ortalamasına sahip olmasına önem verir. Lisans başvurularında en az 3 A-derecesi yapan öğrenciler, yüksek lisans başvurularında 2:1 onur derecesi alan öğrenciler öne çıkar. Sizin de bu şartlara uygun olmanız lazım.
Ücretleri tek başına karşılayamayacağınızı düşünüyorsanız başvurabileceğiniz pek çok burs seçeneği bulunuyor.